Skocz do zawartości

błędne działanie przy sterowaniu przekaźnikiem z raspberry pi 4B

Prometeuszanin

Pomocna odpowiedź

Skoro możesz odesłać, to po co dodatkowa zabawa? Odeślij i zamów to co jest kompatybilne... No chyba że lubisz dłubaninę przy elektronice. Jak coś, to wstaw fotkę drugiej strony tego PCB. Chciałbym zobaczyć co dokładnie tam siedzi.  

Mozesz równie dobrze zastosowac konwerter poziomów (jakby były problemy z odsyłaniem), są po parę zeta na aledrogo. Przerabianie jest dobre jak ktoś się na tym zna i potrafi np. znaleźć schemat w sieci żeby nie ryzykować sfajczeniem malinki.

13 minut temu, ethanak napisał:

Przerabianie jest dobre jak ktoś się na tym zna i potrafi np. znaleźć schemat w sieci żeby nie ryzykować sfajczeniem malinki.

Do klikania przekaźnikiem nie potrzeba konwerterów logicznych. Wystarczy zastosować zwykły PC817. Stronę LED łączysz poprzez rezystor 470R do malinki, a stronę tranzystora E do GND, a C do wejścia sterującego moduł przekaźnikowy. 🙂 Zresztą tam w jednym module który jest kompatybilny z malinką rzuciły mi się w oczy transoptory...

Konwerter wychodzi taniej i bez pitolenia się. A z ciekawości: z iloma takimi modułami miałeś do czynienia? Coś wiesz na ich temat czy znowu posty nabijasz?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 minuty temu, ethanak napisał:

A z ciekawości: z iloma takimi modułami miałeś do czynienia?

Na zdjęciu widziałem pojedynczy moduł który jest niekompatybilny... Do jednego przekaźnika nie ma sensu pchać 8-mio kanałowego inwertera.

2 minuty temu, ethanak napisał:

Coś wiesz na ich temat czy znowu posty nabijasz?

Skoro sugerowanie innego alternatywnego rozwiązania nazywasz nabijaniem postów? Szkoda że nie wiesz, ale od jakiegoś czasu wole pomagać na PW niż oficjalnie na forum ze względu na podobne uwagi, złośliwość i w ogóle wszystko co jest sprzeczne z teorią przyjaznego forum. XD  

• Nie zgadzam się! 1

2 minuty temu, Prometeuszanin napisał:

Zamówię nowy moduł. Ten powinien być odpowiedni:

I gitara. Nie musisz się martwic czy sterujesz z linii 3,3V czy może 5V. Do tego masz optoizolację wejścia. >> Czyli to o czym pisałem wcześniej. 🙂 

13 minut temu, rafal220 napisał:

Do jednego przekaźnika nie ma sensu pchać 8-mio kanałowego inwertera.

Po pierwsze jakiego inwertera, po drugie do 8 przekaźników powinien być 8-kanałowy (chyba że o czymś nie wiem).

Jak zwykle czytasz tylko niektóre posty a potem się wymądrzasz.

14 minut temu, rafal220 napisał:

wole pomagać na PW niż oficjalnie na forum

Czyli uważasz, że pomaganie w tajemnicy jednej osobie jest lepsze niż napisanie posta, który może przeczytać więcej osób? Poza tym zdaje się że większość twoich "pomocy" to bzdury, post na forum można sprostować a PM nie. Taką pseudopomocą możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc... ale co tam, ważne że się wypowiedziałeś.

• Nie zgadzam się! 1

1 minutę temu, ethanak napisał:

Po pierwsze jakiego inwertera, po drugie do 8 przekaźników powinien być 8-kanałowy (chyba że o czymś nie wiem).

Jak zwykle czytasz tylko niektóre posty a potem się wymądrzasz.

Zastanawia mnie jedna sprawa... Oglądałeś w ogóle ten film? Bo tam jasno autor ma problem z pojedynczym modułem przekaźnikowym a nie 8-mio kanałowym, do którego podałem alternatywne rozwiązanie na PC817. Zły pomysł? 

3 minuty temu, ethanak napisał:

Czyli uważasz, że pomaganie w tajemnicy jednej osobie jest lepsze niż napisanie posta

Bo po prosu tu się nie da normalnie pisać...     

1 minutę temu, ethanak napisał:

Dopóki ciebie tu nie było - nie było problemów.

Może po prostu tu nie pasujesz? Myślałeś o tym?

Bo buta i arogancja nie idzie w parze z koncepcją kultury swobodnej wypowiedzi jak również odmiennego zdania/ myśli technicznej. Liczy się tylko to co ty napiszesz, bo wszystko inne jest tak złe, że nie powinno się podejmować jakiejkolwiek dyskusji w tematach w których sam się wypowiadasz... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.