Skocz do zawartości

Mój programator nagle przestał programować układ

Sheppard25

Pomocna odpowiedź

Mam zbudowany taki układ jak na zdjeciach do programowania atmegi, podłączam mój chinski programator  i programowałem. Elegancko działało do dzisiaj. Włączyłem sobie dziś IDE i po próbie skompilowania dostałem error:

Cytat

avrdude error: command failed
avrdude error: initialization failed, rc=-1
        - double check the connections and try again
        - use -B to set lower the bit clock frequency, e.g. -B 125kHz
        - use -F to override this check

Wydaje mi sie ze Atmega nadal dziala bo program do mrugania dioda LED nadal dziala i dioda mruga.

Dodatkowo probowalem:

- zflashowac nowy firmware bo myslalem ze to moze stary soft na programatorze - ten sam blad (to by sugerowalo problem z programatorem albo czyms innym)

- wgrac innym programatorem - ten sam blad (to by sugerowalo problem na plytce)

- uzywalem flag -B i -F z sugestii ale to nic nie dalo

Mam jeszcze pomysl zeby zrobic od nowa ten uklad na plytce prototypowej, od tego zaczne 

Pozdrawiam i bede wdzieczny za jakies pomysly

unnamed2.jpg

unnamed1.jpg

Edytowano przez Sheppard25

A czy przy programowaniu czegoś sobie nie pochrzaniłeś w fusebitach? Testowałeś na innej mega? Testowałeś przy mniejszej transmisji danych w czasie ładowania programu? Sprawdzałeś podstawkę? Czasem lubią przerywać. Osobiście jeżeli miewałem podobny problem z wgrywaniem tego samego wsadu przy tych samych ustawieniach, to bywało, że błąd powodowała podstawka z tą dźwignią. Wystarczyło poluzować dźwignię, trochę poruszać scalakiem i ponownie wgrać program. 

Czesc @rafal220, w sumie to nie sprawdzalem tej podstawki, sprobuje tylko czy gdyby to byla podstawka to przypadkiem nie byloby tak ze program na diodzie by sie nie wykonywal? No chyba ze tylko te dla ISP piny sie wychrzanily w niej.

W fusebitach zmienilem cos na poczatku ale i tak dzialalo, poza tym nawet jak zmienie fusbity to zawsze powinienem moc je potem chyba jeszcze raz wgrac mimo wszystko albo zczytac? 

jutro sprawdze podstawke, natomiast zastanawiajacy jest blad przy upgradzie firmware na chinczyku, dokladnie ten sam, uzywam Pololu Avr Programmer 2.1 do proby wgrania softu ale to troche temat poboczny.

(edytowany)

Jak wyłączyłeś reset to zwykłym usb asp tego procka nie zaprogramujesz. Na innych mcu ten programator działa? 

Edytowano przez _LM_

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@_LM_ celowo napewno tego resetu nie wylaczalem. Powinno byc tam jakies stale napiecie? 

Zlozylem ten sam uklad na plytce prototypowej i oba progfamatory dzialaja, wiec problem jest gdzies na tej co wyrzezbilem ;/ Cos musialo sie popsuc. Drugi problem ze nie jestem w stanie zupgradeowac firmwarea na chinczyku ale to juz nie jest mi potrzebne

Reset podciągnięty do 5V w czasie normalnej pracy. Inna opcja że przestawiłeś fusy od zew kwarcu ale skoro dioda pulsuje to ciężko uznać. 

19 minut temu, _LM_ napisał:

Reset podciągnięty do 5V w czasie normalnej pracy. Inna opcja że przestawiłeś fusy od zew kwarcu ale skoro dioda pulsuje to ciężko uznać. 

Nie ustawilem jeszcze zewnetrznego kwarcu tylko podlaczylem. W fusebitach tylko ustawilem taktowanie na 8Mhz wewnetrzne bo mialem efekt ze dioda ustawiona na 1 sek meugania mrugala co 10. Dopiero chce ustawic te fusbity dla zewnetrznego. Moze problem z tym resetem jest bo nie wykrylem napiecia. Sprawdze

(edytowany)
34 minuty temu, Sheppard25 napisał:

W fusebitach tylko ustawilem taktowanie na 8Mhz wewnetrzne bo mialem efekt ze dioda ustawiona na 1 sek meugania mrugala co 10

Zapewne zostawiłeś włączony bit CKDIV - tak jest domyślnie dlatego nówka mikrokontroler pracuje na 1MHz. Mogło być jeszcze tak że ustawiłeś przypadkowo że ma działać na zewnętrznym generatorze ale bez kwarcu. Taki mikrokontroler jest jeszcze do odratowania jakby coś. A w ogóle to daj tam w pobliżu mikrokontrolera jakieś filtrowanie zasilania 10...470µF na linię +5V - GND 

Edytowano przez _LM_

Chyba kolega @rafal220 mial racje i faktycznie cos ze stykami nie tak bo wrzucilem jeszcze raz i docisnalem w tym adapterze i… przeszlo. 

> A w ogóle to daj tam w pobliżu mikrokontrolera jakieś filtrowanie zasilania 10...470µF na linię +5V - GND 

A to te dwa male kondensatorki 100 nf tego nie robia ktore mam obok z lewej i prawej?

1 minutę temu, Sheppard25 napisał:

A to te dwa male kondensatorki 100 nf tego nie robia ktore mam obok z lewej i prawej?

Robią, ale tylko dla dużych częstotliwości. Przy małych nie są aż tak skuteczne jak kondensatory elektrolityczne o większej pojemności 😉 

• Pomogłeś! 1

(edytowany)

Jeśli w momencie kiedy wygrywałeś palec był na mikrokontrolerze to na 99% były to zakłócenia. No i lutowanie tej płytki zostawia wiele do życzenia. Jak byś robił jakieś poprawki to dołóż też małą pojemność 10...100nF od rezystora resetu do masy

Edytowano przez _LM_

(edytowany)
2 godziny temu, _LM_ napisał:

Jeśli w momencie kiedy wygrywałeś palec był na mikrokontrolerze to na 99% były to zakłócenia. No i lutowanie tej płytki zostawia wiele do życzenia. Jak byś robił jakieś poprawki to dołóż też małą pojemność 10...100nF od rezystora resetu do masy

To byly moje pierwsze lutowania, ciezko bylo bo mam tylko lutownice bezprzewodowa. Dzieki w takim razie dorzuce ten kondensator z tym ze fajnie byloby moc sprawdzic roznice jakos. Jak rozumiem zeby sobie to debugowac przydalby sie oscyloskop?

2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Robią, ale tylko dla dużych częstotliwości. Przy małych nie są aż tak skuteczne jak kondensatory elektrolityczne o większej pojemności 😉 

Dzieki. A polecasz jakis artykul gdzie zaznajomie sie z ta teoria? Wszedzie pisza ze kondensatory redukuja wahania napiecia itd ale jak dobierac i kiedy faktycznie to juz nie bardzo

dziekuje Panowie

Edytowano przez Sheppard25

(edytowany)
14 minut temu, Sheppard25 napisał:

Dzieki w takim razie dorzuce ten kondensator z tym ze fajnie byloby moc sprawdzic roznice jakos. Jak rozumiem zeby sobie to debugowac przydalby sie oscyloskop?

Nie jest to wymagane ale możesz sprawdzić co się dzieje na linii zasilania kiedy mikrokontroler pracuje.

14 minut temu, Sheppard25 napisał:

A polecasz jakis artykul gdzie zaznajomie sie z ta teoria? Wszedzie pisza ze kondensatory redukuja wahania napiecia itd ale jak dobierac i kiedy faktycznie to juz nie bardzo

Ja tę serię

https://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/kondensator.html

https://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html

Oczywiście przeczytaj całość tymczasem przytoczę fragment
chrome_eUPo3krSrO.thumb.png.d371a6f35eb2ff73d163f6b0dfe60546.png

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

3 godziny temu, Sheppard25 napisał:

Chyba kolega @rafal220 mial racje i faktycznie cos ze stykami nie tak bo wrzucilem jeszcze raz i docisnalem w tym adapterze i… przeszlo. 

Na początek (o ile dużo nie programujesz) wstaw sobie jakąś pewną podstawkę pod US. W moim STK500 (fabryczny ze wszystkim co potrzeba na PCB) notorycznie występował problem z tą podstawką. U mnie jest uniwersalna DIP40. Te podstawki z dźwignią potrafią być na tyle kiepskie, że czasem już jest lepiej podłączyć taśmę pod ISP do zwykłej wciskanej podstawki. xD

• Pomogłeś! 1

21 godzin temu, _LM_ napisał:

Cos takiego? @_LM_

Bez tytułu.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.