Skocz do zawartości

Niewidzialna ścieżka na PCB myszy Razor...

yacca

Pomocna odpowiedź

Witam. 

Chciałem wymienić Omrona pod prawym przyciskiem myszy... Wylutowałem, wlutowałem nowy... i lipa... Działa jedynie w MOMENCIE, kiedy cyna niejako wlewa się w jeden z otworów na płytce. Kiedy cyna zastyga... przycisk przestaje działać. Możliwe, że tulejka, która tkwiła w otworze została uszkodzona. W każdym razie laminat jest dosłownie CZARNY. Nie widać w ogóle ścieżek, które docierają do Omrona ani z jednej, ani z drugiej strony płytki. Być może płytka jest warstwowa i poprowadzili ścieżki W ŚRODKU laminatu. Jak to ugryźć? Spróbować zdrapać solder maskę, żeby mieć pewność? Kupić nową tulejkę, którą mogę wcisnąć w otwór montażowy i zalać to cyną? 

Gość
3 godziny temu, yacca napisał:

Kupić nową tulejkę, którą mogę wcisnąć w otwór montażowy i zalać to cyną? 

Jeżeli podczas wymiany doszło do uszkodzenia/ mikro przerwy przed padem, to co Ci da wymiana tulejki? Spróbuj odsłonić to pole skalpelem, albo jakąś żyletką. Prawdopodobnie trzeba będzie zregenerować pad. Tylko zorientuj się po której stronie PCB jest poprowadzona ścieżka. Bo może być od strony ormona. 🙂

Można próbować włożyć w otwór z uszkodzoną metalizacją nóżki mikroprzełącznika cienki przewód. Następnie za pomocą omomierza (z sygnalizatorem dźwiękowym) trzeba poszukać dokąd prowadzi uszkodzona metalizacja nóżki mikroprzełącznika. Potem przewodem w izolacji połączyć nóżkę mikroprzełącznika z odpowiednią ścieżką lub polem lutowniczym na płytce myszki. 

Z opisu wnioskuję, że może być problem z uzyskaniem odpowiedniego styku przewodu w otworze nóżki mikrokontrolera - uszkodzona metalizacja tego otworu. Ewentualnie mając identyczną sprawną myszkę na niej można dokonać pomiarów gdzie prowadzi uszkodzona ścieżka.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

7 minut temu, Christophorus napisał:

Można próbować włożyć w otwór z uszkodzoną metalizacją nóżki mikroprzełącznika cienki przewód. Następnie za pomocą omomierza (z sygnalizatorem dźwiękowym) trzeba poszukać dokąd prowadzi uszkodzona metalizacja nóżki mikroprzełącznika. Potem przewodem w izolacji połączyć nóżkę mikroprzełącznika z odpowiednią ścieżką lub polem lutowniczym na płytce myszki. 

Z opisu wnioskuję, że może być problem z uzyskaniem odpowiedniego styku przewodu w otworze nóżki mikrokontrolera - uszkodzona metalizacja tego otworu. Ewentualnie mając identyczną sprawną myszkę na niej można dokonać pomiarów gdzie prowadzi uszkodzona ścieżka.

Dobry trop. Tak zrobię. Niestety, nie mam drugiej takiej mychy, ale to już brzmi jak plan... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.