Skocz do zawartości

Moduł bluetooth i ERROR przy komunikacji po UART

Sheppard25

Pomocna odpowiedź

Mam programator i jednocześnie konwerter USB-UART i chciałbym za jego pomocą połączyć się z modułem bluetooth HM-10 i wydać jakieś komendy AT. Sprawa wydaje się prosta. Podłączyłem wszystko jak na schemacie poniżej (dzielnik napięcia, żeby RX/TX miało 3.3V), ładnie mruga czerwona lampka na module. Jednak gdy łączę się z tym portem za każdym razem dostaję w konsoli ERROR zamiast OK. Nie jestem w stanie wydać żadnej komendy. Nie wiem co zrobiłem źle bo chyba ciężko tu coś skopać. Nawet gdy pominę dzielnik napięcia lub zasilę moduł 3.3V zamiast 5V, mam ten sam problem. W programie kontrolującym ten programator mam coś takiego jak Line A i Line B, nie bardzo rozumiem co oznaczają te pola wraz z opcjami typu CD, DSR itd ale tam też próbowałem różnych kombinacji i nic to nie dało. Macie jakiś pomysł? Feralny programator?

Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2024-08-19 160836.png

circut.png

unnamed.jpg

Edytowano przez Sheppard25

Hah dość szybko rozwiazalem problem dzieki https://arduino.stackexchange.com/a/50540

Programy jak Putty czy Tera Term nie maja opcji konfigurowania wyslania znakow nowej linii takich jak wymagaja komendy AT. Dopiero z Arduino IDE po wybraniu w serial monitorze opcji "Both NL & CR" to działa. Jeżeli ktos wie czy da sie to ustawic w wyzej wymienionych programach chetnie sie dowiem

24 minuty temu, Sheppard25 napisał:

Programy jak Putty czy Tera Term nie maja opcji konfigurowania wyslania znakow nowej linii takich jak wymagaja komendy AT

Nie używam Tera Term, ale w PuTTY jak klikniesz w "Terminal" to pokazują się konkretne opcje. Oprócz interpretacji CR i LF masz jeszcze "Local line editing" i "Local echo" - jak to zaznaczysz to będziesz miał tak jak w Arduino IDE.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.