Skocz do zawartości

"ekspander" guzikow na jednym pinie adc

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

witam...mam pytanie czy schemat ponizej jest poprawny? po wcisnieciu ktoregos z guzikow na pinie adc ma sie pojawic odpowiednia wartosc ustawiona przez potencjometr lub dzielnik rezystorowy (do wyboru)...wole sie zapytac madrzejszych niz pozniej tworzyc pcb od nowa...

dddddddddddddddd.thumb.png.b8fe3d3bcc240e4d4fd625123fdfec8b.png

Ależ to skomplikowałeś. Jeśli nie przewidujesz naciskania kilku przycisków jednocześnie to wystarczy prosta drabinka albo klawiatura matrycowa na 7 rezystorach dla 16 klawiszy. 

Nie jestem teraz przy kompie, ale poszukaj w góglu analog matrix keyboard - robiłem coś takiego i bardzo ładnie działalo.

• Lubię! 1

@ethanak no mogłem to zrobić prościej, z jednym rezystorem od masy i guziki dać na zasilenie dzielnika od strony vcc...wtedy gdy guzik nie wciśnięty to żaden dzielnik nie pracuję, no ale jakoś tak mi się nabazgrało i jeśli jest ok to tak zostanie bo już pcb zrobiłem 😋 a nie chce mi się od nowa ciągnąć ścieżek, a tym bardziej ustalać położenia guzików...i tak, w danym momencie ma być wciśnięty tylko jeden guzik, nawet programowo będzie tak że wciśnięcie jednego guzika zablokuje pozostałe...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

7 minut temu, ethanak napisał:

Po co tam te rezystory?

Będą albo rezystory wlutowane, albo potencjometr (dwie opcje do wyboru) 

5 minut temu, ethanak napisał:

co będzie na adc jeśli nie wciśniesz żadnego guzika?

No właśnie po czasie mi to wpadło do głowy... dołożę jeden rezystor który będzie podciągał do masy i tyle...wstępnie wlutowane będą potencjometry więc z wyregulowaniem nie będę miał problemu...

Gość

@farmaceuta To jest dobry pomysł dopóki przyciski nowe i styki z lekka nie zaśniedziałe. Ja tam wolę dołożyć kawałek multipleksera zewnętrznego po I2C i mieć spokój na lata.

Gość

@ethanak To co napisałem wynika z analiz diagnozy sprzętu elektronicznego który od czasu do czasu jakoś tak trafia do przeglądu. Użytkownicy w takich przypadkach narzekają przede wszystkim na brak reakcji przycisku, albo błędne wywoływanie funkcji. Tzn. wciska przycisk "A" a urządzenie widzi działanie jako przycisk "B" albo "C". Owszem istnieją dobre rozwiązania na drabinkach rezystancyjnych, ale nie na przyciskach typu "switch 5x5" itp. za kilka groszy z którymi często mam do czynienia. 😉

@farmaceutaja poza przetestowaniem takiej klawiatury - czy się da i jak działa. Założyłbym ekspander 1Wire na przykład https://www.analog.com/en/products/ds2408.html

https://www.analog.com/en/resources/design-notes/sense-multiple-pushbuttons-using-only-two-wires.html

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

nawet nie wiedziałem że są takie ekspandery

No, 1Wire to nie tylko termometry, są nawet tranzystory 1W jest tego mnóstwo 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.