Skocz do zawartości

"ekspander" guzikow na jednym pinie adc

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam...mam pytanie czy schemat ponizej jest poprawny? po wcisnieciu ktoregos z guzikow na pinie adc ma sie pojawic odpowiednia wartosc ustawiona przez potencjometr lub dzielnik rezystorowy (do wyboru)...wole sie zapytac madrzejszych niz pozniej tworzyc pcb od nowa...

dddddddddddddddd.thumb.png.b8fe3d3bcc240e4d4fd625123fdfec8b.png

Ależ to skomplikowałeś. Jeśli nie przewidujesz naciskania kilku przycisków jednocześnie to wystarczy prosta drabinka albo klawiatura matrycowa na 7 rezystorach dla 16 klawiszy. 

Nie jestem teraz przy kompie, ale poszukaj w góglu analog matrix keyboard - robiłem coś takiego i bardzo ładnie działalo.

• Lubię! 1

@ethanak no mogłem to zrobić prościej, z jednym rezystorem od masy i guziki dać na zasilenie dzielnika od strony vcc...wtedy gdy guzik nie wciśnięty to żaden dzielnik nie pracuję, no ale jakoś tak mi się nabazgrało i jeśli jest ok to tak zostanie bo już pcb zrobiłem 😋 a nie chce mi się od nowa ciągnąć ścieżek, a tym bardziej ustalać położenia guzików...i tak, w danym momencie ma być wciśnięty tylko jeden guzik, nawet programowo będzie tak że wciśnięcie jednego guzika zablokuje pozostałe...

7 minut temu, ethanak napisał:

Po co tam te rezystory?

Będą albo rezystory wlutowane, albo potencjometr (dwie opcje do wyboru) 

5 minut temu, ethanak napisał:

co będzie na adc jeśli nie wciśniesz żadnego guzika?

No właśnie po czasie mi to wpadło do głowy... dołożę jeden rezystor który będzie podciągał do masy i tyle...wstępnie wlutowane będą potencjometry więc z wyregulowaniem nie będę miał problemu...

@farmaceuta To jest dobry pomysł dopóki przyciski nowe i styki z lekka nie zaśniedziałe. Ja tam wolę dołożyć kawałek multipleksera zewnętrznego po I2C i mieć spokój na lata.

@ethanak To co napisałem wynika z analiz diagnozy sprzętu elektronicznego który od czasu do czasu jakoś tak trafia do przeglądu. Użytkownicy w takich przypadkach narzekają przede wszystkim na brak reakcji przycisku, albo błędne wywoływanie funkcji. Tzn. wciska przycisk "A" a urządzenie widzi działanie jako przycisk "B" albo "C". Owszem istnieją dobre rozwiązania na drabinkach rezystancyjnych, ale nie na przyciskach typu "switch 5x5" itp. za kilka groszy z którymi często mam do czynienia. 😉

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

nawet nie wiedziałem że są takie ekspandery

No, 1Wire to nie tylko termometry, są nawet tranzystory 1W jest tego mnóstwo 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...