Skocz do zawartości

"ekspander" guzikow na jednym pinie adc

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

jako ze chyba do mnie dotarlo ze jesli dorzuce rezystor podciagajacy adc, to wtedy zrobi mi sie rezystancja zastepcza z czescia potencjometra ktory jest podpiety do gnd i wtedy moj zakres nie byl by liniowy w calym zakresie...wrzucam zmodyfikowany schemat, o to Ci chodzilo @ethanak co nie? 

1124791706_Zrzutekranu2024-09-23173803.thumb.png.4e0964717b881f3946c044e52396408a.png

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

wrzucam zmodyfikowany schemat

Ja też

farmac.thumb.png.a49cfccbc5cc94f9c8583aec7b9e7a4c.png

Oczywiście możesz to odwrócić (rezystor R4 do gnd, i łączyć resztę do +3.3v zamiast do masy)

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

No czyli to samo co moje z tym że trzecia nóżka potencjometra nie jest podłączona, ale to akurat bez różnicy...no to tak to zrobię, a raczej już zrobiłem 😋 no a ten kondensator jest konieczny? Długo zejdzie mu się ładować, rozładować? 

4 minuty temu, ethanak napisał:

Jest konieczny w esp32, temat wałkowany jakieś 500 razy przez antydokumentacjonistów.

Chyba każdy znany mi wbudowany ADC potrzebuje tego kondensatora zwłaszcza jeśli impedancja źródła jest wysoka. Nie jestem na 100% pewien, chyba było o tym w kursie forbota dla Arduino.

@farmaceuta czytanka do poduchy https://www.stm32wrobotyce.pl/2022/12/29/kurs-stm32-ll-cz-13-wstep-do-konwertera-adc/

4 minuty temu, ethanak napisał:

@_LM_

@farmaceuta nie tak samo, bo ja mam dwa druty i obojętnie jak podłączysz będzie działać.

A nie no tak...poprostu ja założyłem że każda płytka od guzików będzie miała swój własny rezystor podciagajacy zamiast jednego rezystora na płytce głównej (który i tak się tam znajdzie i będę miał wybór, albo lutuje jeden rezystor na głównej płycie, albo na każdej z płytek od guzików, płytek przewiduje w użytku dwie)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...