Skocz do zawartości

Problem z pomiarami prądu

zaniu

Pomocna odpowiedź

Witam, wszystkich na forum, jestem tu nowy więc nie wiem czy dobrze stworzyłem post, ale nie mogłem tego tematu nigdzie znaleźć. Jestem w trakcie kursu elektroniki cz.1 Rozdział 3. Prawa Ohma i Kirchoffa. Zatrzymałem się na etapie dwóch pierwszych pomiarów rozdziału, bo nie zgadzają mi się wyświetlane wartości. W pierwszym pomiarze z użyciem rezystora 10 kilo-Ohma, wynik powinien być ok.0.9mA według książki, mi zawsze wychodzi ok. 0.6mA. W drugim pomiarze z użyciem rezystora 1 kilo-Ohma wynik powinien być bliski 9A Czyli 10 razy większy, bo rezystor jest 10 razy "mniejszy", a u mnie, nie dość że wynik jest niepoprawny to jest tylko 5 razy większy. Wychodziłoby na to, że złamałem prawa fizyki, oczywiście żartuję, ale nie wiem co jest nie tak. Załączam zdjęcie z drugiego pomiaru z użyciem rezystora 1 kilo-Ohma. 

PS: Sprawdzałem po kilka razy czy daję odpowiednie rezystory, czy każdy przewód napewno dobrze dotyka blaszki w płytce, mierzyłem napięcie baterii, próbowałem różnych sposobów ułożenia elementów na płytce, nawet bezpośrednio łączyłem przewody bez użycia płytki, wymieniłem bezpiecznik w multimetrze. Zrobiłem wszystko na co wpadłem

20240922_143548.jpg

@zaniu witam na forum 🙂 Czy mierzyłeś jakieś napięcie występuje na baterii, która nie jest do niczego podłączona, a jakie występuje, gdy podłączasz do niej konkretny rezystor?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.