Popularny post Kasztan Napisano Kwiecień 7, 2020 Popularny post Udostępnij Napisano Kwiecień 7, 2020 Cześć, pewnego razu na spotkaniu ze znajomymi okazało się, że na hasło „polej” nikt nie zareagował. Wtedy zrodził się pomysł, aby zaradzić takim przykrym sytuacjom w przyszłości postanowiłem stworzyć robota do nalewania alkoholi wysokoprocentowych. Z założenia robot miał nalewać alkohol do każdego kieliszka jaki się postawi oraz miał być zasilany przy pomocy baterii. Pierwsze prototypy zawierały prostą elektronikę opartą na czujnikach i przekaźnikach – jestem laikiem oraz samoukiem w kwestiach elektroniki. Projekty nie spełniały oczekiwań, ponieważ w normalnym użytkowaniu zawodziły. Około rok temu natknąłem się na Arduino i zacząłem pogłębiać swoją wiedzę w tym kierunku. Wydruki 3D wykonałem na swojej drukarce. Robot spełnił założenia. Poprzez zastosowanie czujnika ultradźwiękowego jest w stanie nalać do każdego kieliszka, a potencjometrem można ustawić ilość nalewanej wódki w zakresie około 10 - 50ml. Do zasilania użyłem 8 akumulatorów AA. Wykonałem obudowę z kilku elementów żeby mieć lepszy dostęp do podzespołów. Rynienka na pompce została stworzona po zalaniu układu... z wyciekiem sobie poradziłem ale dla pewności została Części których użyłem do budowy: Płytka stykowa 170 pól - 1 szt Stabilizator L7805CV 5V 1,5A – 1 szt Ultradźwiękowy czujnik odległości HC-SR04 2-200cm – 1szt Potencjometr liniowy 1K – 1 szt Wtyk DC 2,1/5,5mm z zaciskami skręcanymi – 1 szt Pompa membranowa - silnik R385+ - 12V - 3W - mini pompa wodna – 1szt Moduł sterownika L298N do silników DC – 1 szt Przełącznik kołyskowy 15x10mm – 1 szt Koszyk na baterie 8xAA (R6) – 1 szt Arduino Nano – 1 szt Uniwersalny Proto Shield do Arduino Nano – 1 szt Serwo TowerPro MG-995 – 1szt. Zawór zwrotny – 2szt. Moduł dioda LED RGB 5050 wspólna katoda – 1 szt. Magnesy neodymowe 10x5 – 8 szt Przycisk monostabilny – 1 szt. Rurka sylikonowa – 0,5m Rezystory Przewody połączeniowe Aby "polewacz" był mobilny jego elementy zaprojektowałem tak, aby zmieściły się w drewnianej skrzyni 30x20x15cm. 20
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 @Kasztan piękny, praktyczny projekt - gratulacje Nie chciałbym, abyśmy zostali tutaj posądzeni o promowanie spożywania alkoholu, szczególnie, że mamy tutaj wielu młodych czytelników. Rozumiem jednak, że przy napojach bezalkoholowych ten robot również się sprawdzi?
Kasztan Kwiecień 9, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 9, 2020 Cześć, pewnie, robot poradzi sobie z każdym płynem byle nie gazowanym
ethanak Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 A możesz co bliżej o pompce i zaworkach? Jaki typ, ew. gdzie to kupić... 1
Popularny post Kasztan Kwiecień 9, 2020 Autor tematu Popularny post Udostępnij Kwiecień 9, 2020 Cześć, np. tutaj: - https://allegro.pl/oferta/pompa-membranowa-silnik-r385-12v-3w-mini-8590000609?reco_id=31240178-7a5a-11ea-917c-b02628cf00d0&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& - https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek-zwrotny-kierunkowy-paliwa-6mm-9045843446 2 1
SOYER Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 Powiem szczerze, biorę się do roboty. Efekt wow na imprezie u szwagra gwarantowany. Po epidemii... @Kasztan mógłbyś dać odrobinę bardziej szczegółowy opis, np. do czego magnesy neodymowe, czujnik odległości bezbłędnie wykrywa podstawione szkło? Z czym były problemy?
ethanak Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 1 godzinę temu, SOYER napisał: Efekt wow na imprezie u szwagra gwarantowany. Po epidemii... Chyba zdążysz zrobić Zastanawiam się, czy pompka nie zasyfi się np. od jakiejś słodkiej wódki - można by dać dwie pompki do dwóch różnych trunków... 1
SOYER Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 16 minut temu, ethanak napisał: słodkiej wódki fuuuj... Tylko czysta, jedna pompka wystarczy;) Kto chce pić co innego, niech sobie sam naleje... Ja muszę pokombinować nad obudową, nie mam dostępu do drukarek 3d... może nierdzewka lub znowu sklejka... 1
Kasztan Kwiecień 9, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 9, 2020 1 godzinę temu, SOYER napisał: Powiem szczerze, biorę się do roboty. Efekt wow na imprezie u szwagra gwarantowany. Po epidemii... @Kasztan mógłbyś dać odrobinę bardziej szczegółowy opis, np. do czego magnesy neodymowe, czujnik odległości bezbłędnie wykrywa podstawione szkło? Z czym były problemy? Magnesy neodymowe przydały mi się do składania podstawki pod kieliszki, na filmie jest jak na początku wszystko składam ze sobą, magnesy trzymają to wszystko razem. Przetestowałem kilka rożnych czujników i czujnik ultradźwiękowy okazał się najlepszy, po długich testach i owocnym nalewaniu na razie jest bezbłędny. Ważne żeby w robocie ustawić go w odpowiedniej odległości od kieliszka, gdy jest za blisko czujnik pokazuje złe wartości (ma zakres od 2 cm) a gdy jest za daleko może wykrywać kieliszek obok i nalewać w miejscu gdy go nie ma. Problemy: - trzeba kupić rurkę sylikonową która dobrze znosi ujemne temperatury, lane trunki zazwyczaj są zmrożone zamontowana wcześniej zamieniała się w twardy plastik - ewentualne wycieki z pompy mogą uśmiercić elektronikę - robot nalewa na podstawie zadanego czasu, gdy baterie się rozładowują nalewa coraz mniej, dodałem układ i warunek aby robot poniżej 8V stawał w pozycji startowej i załącza się czerwona lampka 23 minuty temu, ethanak napisał: Chyba zdążysz zrobić Zastanawiam się, czy pompka nie zasyfi się np. od jakiejś słodkiej wódki - można by dać dwie pompki do dwóch różnych trunków... No nalewaniu whisky i nalewek przepłukiwałem układ wodą i to wystarczy, wódka jest bardziej wdzięczna. Uważam, że druga pompka jest zbędna, zabierze też miejsce w obudowie.
ethanak Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 8 minut temu, Kasztan napisał: trzeba kupić rurkę sylikonową która dobrze znosi ujemne temperatury, Rozumiem że rurka 6mm? 9 minut temu, Kasztan napisał: robot nalewa na podstawie zadanego czasu, gdy baterie się rozładowują nalewa coraz mniej, E tam - wystarczy przetwornica i 1x18650, dopóki nie zdechnie będzie trzymać 12V. Może jakiś czujnik nacisku? Wtedy nie będzie konieczności pomiaru czasu i jakichś wymyślnych detektorów istnienia kieliszka... 14 minut temu, SOYER napisał: Kto chce pić co innego, niech sobie sam naleje... Ech Ty... nie wiesz co dobre! Spróbuj żołądkowej gorzkiej z figą - u nas w barze połowa chłopów to piła!
SOYER Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 Mnie ostatno polecono Soplicę mirabelkową, o ile nie lubię smakowych, to ta nawet mi podeszła. 15 minut temu, ethanak napisał: Spróbuj żołądkowej gorzkiej z figą Dziękuję, spróbuję zaraz jak się post skończy;) @ethanak o jakich czujnikach nacisku myślisz? Coś konkretnego? @Kasztan jekieś problemy z wybieraniem z butelki do ostatniej kropelki? Do ile jest w stanie pompka sama zaciągać?
ethanak Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 (edytowany) 8 minut temu, SOYER napisał: o jakich czujnikach nacisku myślisz? Coś konkretnego? Na razie nic konkretnego nie mogę znaleźć... jest belka tensometryczna do małej wagi (do 1 kg), powinna się sprawdzić tylko jakiś potworny mechanizm jest potrzebny żeby na wadze kieliszki stawiać Ale ja jestem od serwerów a nie od wag - może ktoś tu się na tym zna i coś poradzi? A Soplicę postaram się sprawdzić o ile bar otworzą... Edytowano Kwiecień 9, 2020 przez ethanak
Kasztan Kwiecień 9, 2020 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 9, 2020 33 minuty temu, ethanak napisał: Rozumiem że rurka 6mm? Tak średnica wewnętrzna 6mm. 32 minuty temu, ethanak napisał: E tam - wystarczy przetwornica i 1x18650, dopóki nie zdechnie będzie trzymać 12V. Może jakiś czujnik nacisku? Wtedy nie będzie konieczności pomiaru czasu i jakichś wymyślnych detektorów istnienia kieliszka... Użycie przetwornicy znacząco wpłynęłoby na żywotność baterii. Czujnik nacisku owszem... ale nie w konstrukcji takiej jak ta. Teraz tak myślę że spoko w moim robocie "Arduino samo sobie mierzy V", to można uzależnić czas lania od V. 23 minuty temu, SOYER napisał: @Kasztan jekieś problemy z wybieraniem z butelki do ostatniej kropelki? Do ile jest w stanie pompka sama zaciągać? Powiem tak, po ostatnie 25 ml trzeba zajrzeć do butelki
ethanak Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 22 minuty temu, Kasztan napisał: Użycie przetwornicy znacząco wpłynęłoby na żywotność baterii. Niby dlaczego? Pisałem o LiPo 1x18650 - jakby nie było nieco tańszy i mniejszy niż 8 sztuk NiMH, a zakładając sprawność przetwornicy 75% wystarczy na godzinę pracy pompy bez przerwy przy stabilnym napięciu 12V. Przy czym te 75% to taki duży zapas - np. U3V50ALV w interesującym nas zakresie prądów i zasilaniu 3.7V ma sprawność powyżej 80%. Dodaj do tego szybkość i łatwość ładowania, cenę ładowarki (coś koło 2 PLN)... owszem: urządzenie które zrobiłeś jest super wystrzałowe - ale nawet jeśli jesteś samoukiem powinieneś dostrzec, że sprawę zasilania dokładnie skopałeś.
Leoneq Kwiecień 9, 2020 Udostępnij Kwiecień 9, 2020 39 minut temu, ethanak napisał: Pisałem o LiPo 1x18650 Jak 18650 to bardziej Li-ion. Taki jeden z przetwornicą, i układem TP4056 do ładowania powinien starczyć, dużo kombinowania nie ma. Btw, taki automat nalewałby kakałko? Procentów nie mogę a i tak mnie jakoś nie zachęcają...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »