Skocz do zawartości

Zmiana oprogramowania w tablecie i wady

Monika9595

Pomocna odpowiedź

Witam.

Z góry przepraszam, że nie będę pisała fachowym językiem (jestem zielona,a elektronika zajmuje się mąż który aktualnie jest poza granicami) oraz, jeżeli zamieszczony przeze mnie wątek jest w złym temacie.

Pisze, ponieważ nie wiem jak ugryźć temat. Sprzedaje na allegro jako prywatną osoba i 2 tygodnie temu sprzedałam używany tablet Lenovo ThinkPad 10. Przed wysyłką był czyszczony i przywracane były wszystkie ustawienia fabryczne. Mąż i kilku jego znajomych (którzy siedzą również w tym temacie) sprawdzali czy wszystko działa - był sprawny.

Ostatnio zwrócił się do mnie owy Pan z problem, iż tydzień czekał na rysik i dopiero zaczął użytkować tableta, nie działa do końca dotyk w tablecie - konkretnie i palcem i rysikiem nie łapie dotyk w górnej i dolnej granicy. Owy Pan przyznał się również, ze po odebraniu go zainstalował system z "niby" oficjalnego obrazu dysku od LENOVO ale że było to Windows 8.1 to musiał go zaktualizować do Windowsa 10.

Moje pytanie jest takie co można z tym zrobić? Tablet był sprawny do samej wysyłki, nie był również uszkodzony,a na czas wysyłki był bardzo dobrze zabezpieczony. Pan liczy na to że zwrócę mu częściowo pieniądze za zakup tableta, w którym sam dokonał zmian w oprogramowaniu. 

Prosiłabym o poradę co w tej sprawie zrobić. Ponieważ męża nie ma a allegro w tej sprawie nagli. Czy możliwe jest że po zmianie systemu i aktualizacji dotyk może dochodzić nie do końca brzegu tableta? Oraz może Państwo wiedzą czy mogę odrzucić reklamacje z tytułu rękojmi z powodu tego, iż Pan dokonał zmian systemowych na własną rękę i teraz niby wyszła ta wada?

Pan zrobił sobie to na własną rękę i żąda teraz zwrotu pieniędzy, ponieważ dotyk nie działa dopiero po tej jego zmianie systemu.

Edytowano przez Monika9595

@Monika9595 witam na forum! Obawiam się, że to raczej temat na forum prawnicze, a nie elektroniczne 😉

Dnia 29.10.2024 o 09:41, Monika9595 napisał:

Czy możliwe jest że po zmianie systemu i aktualizacji dotyk może dochodzić nie do końca brzegu tableta?

Teoretycznie, jeśli jest zły sterownik panelu dotykowego to jest to możliwe. Może być też tak, że wymagana jest kalibracja ekranu. Ciężko jednak odnieść się do sprawy na odległość 😉

Nie twierdzę, że kupujący to oszust. Jednak na elektrodzie w ostatnim czasie często pojawiają się tematy typu "sprzedający kupił samochód i chce go zwrócić lub obniżenia ceny", bo ma wady ukryte. Ktoś kupuje 20 letni samochód, a ma oczekiwania jakby kupował nowy z salonu. Podobnie może być i w tym przypadku. Kupuje się, używany tablet, a potem żąda obniżenia ceny bo tablet ma "wady", których może nie być, a "wady" te są pretekstem do żądania obniżenia ceny. Taki nowy rodzaj oszustwa "na rękojmię". Po co płacić za tablet np. 600 zł, jak można go mieć za pół ceny?

Co do allegro to bym odpisał, że kupujący nabył sprawny tablet i przyznał, że dokonał zmiany oprogramowania na inne, nie do końca zgodne z tym modelem tabletu czym spowodował usterkę lub nawet jego uszkodzenie. To tak jakby kupić np. nowy laptop, dokonać aktualizacji niewłaściwej wersji biosu i mieć pretensje do producenta lub sprzedawcy, że laptop nie działa. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Brak perfekcyjnego działania tabletu może być spowodowany aktualizacją systemu operacyjnego a jednocześnie pominięcie instalacji odpowiednich sterowników jak właśnie pisze @BeeKeyPro . Proszę poradzić kupującemu aby zainstalował odpowiednie sterowniki. Niekoniecznie z resztą musi to pomóc bo zmiana systemu nie gwarantuje prawidłowego działania starszych komputerów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.