KamilWGM Listopad 2, 2024 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2024 8 godzin temu, _LM_ napisał: Z tego co tutaj https://www.esp8266.com/viewtopic.php?p=64543#p64510. piszą potrzebujesz rezystora pomiędzy GPIO16 a RST. W każdym razie ja ten temat będę niedługo "odgrzewał" bo potrzebuje czujnika na ESPNOW zasilania akumulatorowego to przyjrzę się ponownie temu zagadnieniu 7 godzin temu, jand napisał: Jest też inny wątek (ciągnący się od 5 lat) opisujący podobne problemy, a więc nie jesteś osamotniony. Zawarte są tam różne pomysły rozwiązania, które u jednych działają, a u innych nie. Widzę czeka mnie ciekawa lektura, w najbliższym czasie wypróbuje wszystkie rozwiązania podane w ww. linkach i w miarę możliwości będę dawał znać o efektach. 6 godzin temu, orb777 napisał: A z minimalnym kodem, tj. print + sleep + deepsleep dzieje się to samo? Tak, to samo
_LM_ Listopad 2, 2024 Udostępnij Listopad 2, 2024 Jak tylko dojdę do ładu z najnowszym IDF to spróbuję w RTOS SDK uruchomić deepsleep
_LM_ Listopad 2, 2024 Udostępnij Listopad 2, 2024 (edytowany) Niby w ostatnim poście jest podpowiedź https://github.com/esp8266/Arduino/issues/6007#issuecomment-2155860975 z czego zasilasz testowane płytki? Być może pomocne będzie dodanie kondensatora na liniach zasilania Edytowano Listopad 2, 2024 przez _LM_
KamilWGM Listopad 11, 2024 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2024 (edytowany) Wypróbowałem niestety wszystkie możliwości związane z dolutowaniem odpowiednich elementów w odpowiednie miejsca, próbowałem również przejścia w tryb light sleep co również zakończyło się fiaskiem. Wymyśliłem aby dwoma tranzystorami PNP wykonywać podwójny reset Niestety na GPIO16 po pierwszym resecie pojawia się stan HIGH. Co dyskwalifikuje to rozwiązanie, czy jest możliwość zmodyfikowania tego układu w celu 2x resetów z tego co mam, bądź jakiś inny układ który będzie spełniał to zadanie? //Edit Mam na myśli reset jeden po drugim z opóźnieniem wykorzystując jednokrotny stan niski na GPIO 16. Wykorzystując tylko hardware, niestety software po wyjściu z deep sleep trafia w "zombie mod" który nie jest w żaden sposób programowalny. Edytowano Listopad 11, 2024 przez KamilWGM
jand Listopad 14, 2024 Udostępnij Listopad 14, 2024 (edytowany) Pokazany powyżej schemat nie zapewnia podwójnego resetu. Oba tranzystory zaczynają przewodzić jednocześnie, a wypadkowy impuls (tylko jeden) ma czas trwania dłuższego impulsu. Niestety, na dwóch tranzystorach się tego nie rozwiąże. Z tego, co mi tak na szybko przychodzi do głowy, to użycie trzech układów 555, połączonych "szeregowo". Pierwszy (wyzwalany przez GPIO16) odpowiada za pierwszy reset, drugi za przerwę pomiędzy resetami, a trzeci za drugi reset. W sumie jednak prościej kupić drugi mikrokontroler, nie wykazujący tej przypadłości. Edytowano Listopad 15, 2024 przez jand
_LM_ Listopad 15, 2024 Udostępnij Listopad 15, 2024 Jeden CD4093 załatwi problem sygnałów resetu. Mimo to szukałbym rozwiązania w stanie układu takim jakim jest teraz. Jestem 100% pewny że to musi zadziałać
KamilWGM Listopad 16, 2024 Autor tematu Udostępnij Listopad 16, 2024 Dnia 14.11.2024 o 20:08, jand napisał: Pokazany powyżej schemat nie zapewnia podwójnego resetu. Oba tranzystory zaczynają przewodzić jednocześnie, a wypadkowy impuls (tylko jeden) ma czas trwania dłuższego impulsu. Niestety, na dwóch tranzystorach się tego nie rozwiąże. Z tego, co mi tak na szybko przychodzi do głowy, to użycie trzech układów 555, połączonych "szeregowo". Pierwszy (wyzwalany przez GPIO16) odpowiada za pierwszy reset, drugi za przerwę pomiędzy resetami, a trzeci za drugi reset. W sumie jednak prościej kupić drugi mikrokontroler, nie wykazujący tej przypadłości. Jak wyżej napisałem, zdałem sobie sprawę z niemożliwości działania dwóch tranzystorów do zamierzonego efektu. Dzięki za pomysł z układem 3x555 w wolnej chwili przeanalizuje jego wady i zalety. Na ten moment nie chce kupować kolejnych uC. Dnia 15.11.2024 o 20:15, _LM_ napisał: Jeden CD4093 załatwi problem sygnałów resetu. Mimo to szukałbym rozwiązania w stanie układu takim jakim jest teraz. Jestem 100% pewny że to musi zadziałać Być może jeszcze za mało kumam w świecie elektroniki ale bramka CD4093 chyba potrzebuje dwóch sygnałów, podpowiedz mi proszę jak przy założeniu że mam jednokrotny stan niski na GPIO16 wykorzystać bramkę? Cytat Mimo to szukałbym rozwiązania w stanie układu takim jakim jest teraz. Jestem 100% pewny że to musi zadziałać Wybacz mi za głupie pytania(przemęczenie chyba daje się we znaki) ale masz tu na myśli esp + rezystory i kondensatory podłączone do odpowiednich pinów według rozwiązań z powyższych linków?
_LM_ Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 1 godzinę temu, KamilWGM napisał: Być może jeszcze za mało kumam w świecie elektroniki ale bramka CD4093 chyba potrzebuje dwóch sygnałów, podpowiedz mi proszę jak przy założeniu że mam jednokrotny stan niski na GPIO16 wykorzystać bramkę? 4093 to cztery bramki nand z wejściem schmitta a więc łącząc kaskadowo kolejne linie opóźniające da się zbudować układ wytwarzający podwójny sygnał reset. Po prostu podałem to jako alternatywę dla 555 z resztą... nawet ten CMOS 4093 jest bezsensowny w tym zastosowaniu bo przecież deep sleep stosuje się po to aby oszczędzać energię a nie ładować kolejne odbiorniki. 1 godzinę temu, KamilWGM napisał: Wybacz mi za głupie pytania(przemęczenie chyba daje się we znaki) ale masz tu na myśli esp + rezystory i kondensatory podłączone do odpowiednich pinów według rozwiązań z powyższych linków? Spoko no problem, poskładałbym już dawno podobny układ aby pomóc Ci rozwiązać ten problem ale mam obsuwę z innych powodów. Tak czy inaczej będę znów uruchamiał urządzenie na esp8266 które wymaga trybu usypiania więc w tym czasie postaram się więcej pomóc.
jand Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 7 godzin temu, _LM_ napisał: poskładałbym już dawno podobny układ aby pomóc Ci rozwiązać ten problem Tyle że ESP8266 z innej partii produkcyjnej może nie przejawiać tej usterki.
_LM_ Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 (edytowany) Ok a ten najprostszy układ? schmitt.zip Ewentualnie zrobiłbym go w wersji z tranzystorami polowymi żeby pobierał mniej mocy Edytowano Listopad 17, 2024 przez _LM_
_LM_ Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 (edytowany) Jeszcze wersja z wydłużeniem impulsu reset Korekta: C1 100...470nF R5 100kΩ R2 470kΩ EDIT po korekcie wartości przebiegi wyglądają dużo lepiej Edytowano Listopad 17, 2024 przez _LM_
jand Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 (edytowany) Czy ten układ ma być wmontowany pomiędzy GPIO 16 a RST? Jeśli tak, to nie może odwracać fazy Uzupełnienie: Tak sobie pomyślałem, że zamiast dwóch impulsów reset wystarczy może jeden, ale dłuższy (trwający jeszcze jakiś czas po zakończeniu stanu niskiego na GPIO16)?? Edytowano Listopad 17, 2024 przez jand 1
_LM_ Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 (edytowany) 11 minut temu, jand napisał: Jeśli tak, to nie może odwracać fazy. A myślisz że czemu dodałem pliki do spice-a? No i czy nie widać na wykresach jak ten układ się zachowa? Edytowano Listopad 17, 2024 przez _LM_
_LM_ Listopad 17, 2024 Udostępnij Listopad 17, 2024 40 minut temu, jand napisał: Tak sobie pomyślałem, że zamiast dwóch impulsów reset wystarczy może jeden, ale dłuższy (trwający jeszcze jakiś czas po zakończeniu stanu niskiego na GPIO16)?? brawo
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »