Skocz do zawartości

Problem z połączeniem ESP z generatorem wysokich napięć

Krzysztof_kl
Wiadomość dodana przez Treker,

Uwaga! Projekty z generatorami wysokiego napięcia (i nie tylko) mogą być groźne dla życia i/lub zdrowia. Odradzamy osobom początkującym eksperymentowanie z tego typu urządzeniami.

Pomocna odpowiedź

Część. Mam problem z projektem. Chce zrobić budzik który bedzie kopał prądem aby mnie obudzić. Korzystam do sterowania całym układem Esp 32 wroom z modułem wifi i Bluetooth. Jestem początkującym elektronikiem i zatrzymałem sie na etapie sterowania generatorem wysokich napięć. Esp wysyła 3.3 V i okolo 0.04 A kiedy generator potrzebuje więcej Amperów niz daje Esp. Na początku próbowałem użyć tranzystora i baterii 18650 7800 Ah 3.7 V jako zasilania generatora, ale albo nie potrafię używać tranzystora albo to po prostu nie działa. Teraz zakupiłem Przekaźnik SRD-03VDC-SL-C ale on potrzebuje min. 120 mA natężenia sterującego kiedy tak jak juz mówiłem Esp daje okolo 40 mA. Czy wie ktos jak mogę zwiększyć samo natężenie tak żeby Esp sterowalo jakby tym przekaźnikiem bądź ma ktos inne rozwiązanie jak to zrobić?

• Nie zgadzam się! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Optymistka chce uzyskać efekt kopania prądem troche mocniejszy niz te ,,gumy,, co kopią prądem. wszystko testuje na diodach led wiec podczas samego testowania nic mi sie nie powinno stac. Jesli juz podłączam generator ubieram gumowe rękawice zeby mnie nie kopnęło. Jesli ogarne sterowanie generatorem przez esp to bede zmniejszał napiecie i natężenie zeby było bezpieczne ale odczuwalne.

@Krzysztof_kl , ale wiesz chłopie, pobudka takim bodźcem z głębokiego snu nie jest dobrym pomysłem, zawały i te sprawy nawet kiedy jesteś młody. Może zamień generator hv na głośny buzzer aktywny/pasywny i też cię obudzi. Do sterowania urządzeniami można użyć też np. mosfetu z opto, chociaż ten z linku przy 1A działa poprawnie od około 6V (przynajmniej te co mam). A jak się ma do takiego generatora, który mocno sieje zakłóceniami - ja tego nie wiem.

Edytowano przez orb777

7 godzin temu, Krzysztof_kl napisał:

Trzeba mnie budzić szturchając mnie co już męczy domowników. 

Ja mam dokładnie to samo, ale nigdy nie przyszło by mi do głowy żeby się kopać prądem. 🙂

Edytowano przez BeeKeyPro
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.