Skocz do zawartości

Odczyt z enkodera i sterowanie 4 przekaźnikami

miastek

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry, mam zamiar zbudować dla własnych zastosowań "komputerek" oparty na esp32, który będzie zliczał sygnały z encodera, i w odpowiednim czasie i na odpowiedni czas włączał jeden z 4 przekaźników, lub no dwa jednocześnie.

Zależy mi na możliwości kalibracji odczytu z enkodera, aby czas sygnału na przekaźnik był precyzyjny. Fajnie by było aby np można było pod esp podpiąć np 6 przycisków typu start, pauza, stop i przycisk p1, p2, p3.p4 aby była możliwość po wciśnięciu p1 działał na zadanym czasie przekaźnik p1 i analogicznie.

Nie mogę nigdzie znaleźć takiego rozwiązania, czy jesteście w stanie pomóc mi to oprogramować, lub ktoś z Was wykonać taki program wraz ze schematem połączeń ?  Jaka może być cena takiego wykonania ?

Dziękuję Wam za pomoc.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, roz napisał:

Korzysta z freeRTOS.

Co to niby ma znaczyć że "korzysta z freertos"? Jakoś w kodzie nic specjalnego nie widzę co by uprawniało do takiego stwierdzenia. Wręcz przeciwnie...

Biblioteka o której pisałem to https://github.com/madhephaestus/ESP32Encoder - korzysta ze sprzętowych liczników a nie z przerwań (chociaż zawiera wersję na przerwaniach - przydatne jeśli masz więcej enkoderów niż ESP może obsłużyć).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.