Skocz do zawartości

Pomoc w migracji z arduinoIDE do Platformio

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
Dnia 16.01.2025 o 18:24, SOYER napisał:

Myślę, że idealnie wpisuje się w temat.

Obsługa bardzo podobna jak arduino ide, wydaje się, dużo niższy próg przejścai z arduIDE do VSC.

Jutro sprawdzę co to jest.

Zainstalowałem, uruchomiłem skompilowałem i wgrałem. Działa.

POLECAM!!!

Ponieważ:

jest to praktycznie odpowiednik 1:1 arduino IDE, bardzo łatwo się przesiąść, te same opcje ustawienia płytki, bibliotek, można podglądać jak mamy w arduIDE i skopiować ustawienia dla VSC arduino makers,

dla przechowywania bibliotek używa oryginalnego katalogu arduinoIDE, ja mam inną ścieżkę ustawioną w arduIDE, więc musiałem przekopiować interesujące mnie libsy do katalogu libraries utworzonego przy instalacji arduinoIDE, być może jest opcja zmiany ścieżki ale nie znalazłem,

kompiluje sporo szybciej niż arduino IDE, wgrywa od razu bez kolejnej kompilacji, kolejny plus w porównaniu do arduIDE,

z minusów, nie widzę możliwości przeglądania przykładów "wbudowanych" dla konkretnych płytek, może jakoś inaczej trzeba się do nich dostać, bo on te wbudowane libsy widzi, dla mojego projektu z LCD dodałem tylko "zewnętrzne libsy", a o te związane z wifi,  HWCDC, http itd nie trzeba się martwić.

Co najważniejsze, dodałem te libsy co trzeba do mojego (ogromnego?)projektu z LCD, skompilowało się za pierwszym razem, po 15min(vs ok30min w arduIDE), wgrało bez najmniejszego problemu i działa. Ponowna kompilacja ok 2min. Co najważniejsze, pisałem już, przy wgrywaniu nie kompiluje kolejny raz jeśli wcześniej było skompilowane poprawnie. Kolejna oszczędność czasu.

Wygląda na to, że po tylu latach arduIDE pójdzie(przynajmniej częściowo) w odstawkę.

POLECAM.

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 2

Naprawdę jestem zadowolony ale i zdziwiony. Chciałem za pierwszym razem spróbować z jakimś prostym programikiem, bo byłem pewny, że się posypie wszystko. Jednak mówię plik otwarty, skompilowany na arduIDE to spróbuję z tym. Poszło od strzała.

Ludziska zostawcie arduIDE tylko dla skopiowania ustawień płytek(jeśli jak ja się na tym nie znacie) i ew. podglądania przykładów dla płytek, choć pewnie tutaj też się da. Przykłady dla doinstalowanych bibliotek są normalnie widoczne.

Odstawiamy arduino IDE !;) 

• Lubię! 1
23 minuty temu, SOYER napisał:

Odstawiamy arduino IDE !;)

Ja jusz, chociaż nie wierzyłem, że coś od M$ ruszy gładko i bez nadmiernych emocji na linuksie, ale jednak! Hehe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...