Skocz do zawartości

SenseCAP Watcher – AI, które łatwo połączysz z projektem DIY

Pomocna odpowiedź

Napisano

SenseCAP Watcher – AI, które łatwo połączysz z projektem DIY

Kamera z AI w kieszonkowej formie, która potrafi realizować powierzone jej zadania – tak najkrócej można opisać moduł SenseCAP Watcher. Modele sztucznej inteligencji spotykamy w coraz większej liczbie miejsc. Nie są one jednak jeszcze aż tak popularne w projektach DIY. Oto moduł, który może to zmienić.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Myślę, że warto poznać ten produkt, nawet tylko w kategorii ciekawostki. Bawię się nim od ponad 2 tygodni. Daje mi to dużo do myślenia. Kiedyś wszyscy programowali mikrokontrolery w asemblerze, później na rejestrach, później z wielkim sukcesem szeroko spopularyzowało się Arduino, a teraz coś takiego... Przyszłość (i to wcale nie taka odległa) zapowiada się ciekawie.

SenseCAP_testy.jpg

Jeszcze kilka lat temu stworzenie systemu, który rozpoznaje cokolwiek z obrazu na żywo było poza zasięgiem większości hobbystów, a teraz zajmuje to 2 minuty. Oczywiście nie można się spodziewać, że ten moduł jest super szybki i ma kamerę, która sprawdzi się w trudnych warunkach, bo tak nie jest. Jednak (jak dla mnie) jest to zdecydowanie coś nowego.

No i przypomina nawet trochę tamagotchi 🤖

• Lubię! 2

Nie mam go teraz przy sobie, więc nie sprawdzę, ale tekstowe polecenia wpisywałem w języku angielskim. Szczerze mówiąc nawet nie wpadłem na to, aby sprawdzić inny język.

• 7 miesiące później...
(edytowany)
Dnia 31.08.2025 o 15:04, Treker napisał:

@nebraska kamera w tym urządzeniu to 5 MPx (OV5647, 120° FOV, stała ogniskowa 3 m). 

Taka kamerkę mam na malinie i daje radę.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak jest z tą apką darmową mocno ograniczona? Czy w miarę użytkowe?

Przymierzam się do zakupu mam pomysł jak bym mógł to sobie zautomatyzować ze Smart domem po uart na esp32.

Edytowano przez nebraska
23 godziny temu, nebraska napisał:

Jak jest z tą apką darmową mocno ograniczona? Czy w miarę użytkowe?

To już zależy od konkretnych zastosowań. Zależy do czego chcesz użyć - ja to traktuję na razie jako gadżet do testów i zabawy. Tak jak pisałem wcześnie, na pewno nie wszędzie sprawdzi się to idealnie. To jest cały czas jednak "tylko" ESP, więc dla niektórych zastosowań przetwarzanie obrazu może być zbyt wolne.

(edytowany)
1 godzinę temu, Treker napisał:

To już zależy od konkretnych zastosowań. Zależy do czego chcesz użyć - ja to traktuję na razie jako gadżet do testów i zabawy. Tak jak pisałem wcześnie, na pewno nie wszędzie sprawdzi się to idealnie. To jest cały czas jednak "tylko" ESP, więc dla niektórych zastosowań przetwarzanie obrazu może być zbyt wolne.

To prawda wcześniej tzn 2-3 lata do tyłu chciałem zrobić kamerę na ESP32 i to był zły pomysł. 

Kupiłem pi zero i na nim zrobiłem+ telegram wszystko działa do dziś super.

Miałem problem jeszcze z działaniem, ale tutaj kolega ethanak i jego wiedza pomogły rozwiązać problem przy programie. Kamera + telegram działa do dziś. Ethanak jak to czytasz to czapy z głów dzięki jeszcze raz za pomoc.

Pewnie już zapomniał ale ja nie😀

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1
  • 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

@nebraska niestety nie testowałem takiego scenariusza, a już przekazałem płytkę komuś innemu. Nie wiem czy domyślnie będzie taka opcja, ale na pewno technicznie będzie to możliwe - w najgorszym scenariuszu będzie potrzebny własny model do rozpoznawania cyfr. Jednak moc urządzenia powinna na to pozwolić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...