Skocz do zawartości

ESP32-2432S022C Module ST7789

lisulisu6

Pomocna odpowiedź

Witam kupiłem takie cudo na Amazonie https://www.amazon.com/DIYmalls-ESP32-2432S022C-Touchscreen-ESP32-WROOM-32-Development/dp/B0DH1P13DW , było wgrane tam jakieś demo. Szukałem w sieci żeby wrzucić jakiś fajny projekt na to urządzenie ale nic nie mogę wyszukać. Jeśli ma ktoś skompilowany projekt na takie urządzenie lub wiedzę gdzie szukać i chce się podzielić, bo programistą nie jestem to proszę o pomoc. Dziękuję

14 minut temu, lisulisu6 napisał:

programistą nie jestem

No to czas to zmienić, bo tak to kupiłeś bezużyteczny złom. A i projektów na tę płytkę jest mnóstwo, to dość popularny moduł.

No zgadza się. Ale złom to był by jak by nie działał. Nie każdy musi programować żeby wgrać gotowy projekt, są ludzie którzy coś zrobili i to udostępniają. A projektów jest mnóstwo no jakoś mało ich widziałem nie każdy potrafi przerobić kod

No ale kodu wynikowego .bin nikt Ci nie przerobi, ja nie wiem co znaczy jakiś gotowy przykład, bo niby co to ma robić? Równie dobrze ktoś może podesłać program mrugający diodą do tej płytki. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No rozumiem ale są gotowe projekty które można wgrać bo ktoś już na tą płytkę zrobił, po za tym, przerobić kod to już dla własnych potrzeb jak się go ma,  bo tak bin lub hex są gotowcami. Chcę coś na nią wrzucić żeby nie była cegłą. Tak szukam gotowca nie na sprzedaż tylko poznać jak działa. Mieć z niej jakiś pożytek

• Lubię! 1

20 godzin temu, lisulisu6 napisał:

Witam kupiłem takie cudo na Amazonie https://www.amazon.com/DIYmalls-ESP32-2432S022C-Touchscreen-ESP32-WROOM-32-Development/dp/B0DH1P13DW , było wgrane tam jakieś demo. Szukałem w sieci żeby wrzucić jakiś fajny projekt na to urządzenie ale nic nie mogę wyszukać.

Ciekawe podejście, ale mało praktyczne. Coś kupujesz, a potem pytasz co mogę z tym zrobić?

• Lubię! 1

Może i mało praktyczne ale taktyczne, nie trzeba umieć programować,  ale jeśli jest coś ciekawego można samemu coś zbudować, tu jest taki opór że dokumentacja skromna to i przykładów brak, wiem idę na łatwiznę ale jeśli jest coś co działa ktoś, to zrobił i się podzielił chwała mu. A kupujesz wiec jak się uczyć ????  Po za tym czasem chce się wykonać czyjś projekt  co w tym złego????

• Nie zgadzam się! 1

Tam możesz wgrać praktycznie cokolwiek działającego na esp.

Ale i tak najpierw musisz w programie podefiniować jak są na płytce przypisane piny do np tft i przekompilować.

Zacząłbym od najprostszego dema biblioteki tft_espi (żeby cokolwiek wyświetlić na ekranie).

Potem patrzysz w sufit, myślisz "a gdyby to się łączyło z serwerem czasu w internecie i pokazywało zegar zamiast HelloWorld..."

Wrzucasz w googla "jak zrobić zegarek internetowy na esp32" i za chwilę masz gotowca 🙂

Dnia 11.02.2025 o 10:32, lisulisu6 napisał:

Witam kupiłem takie cudo na Amazonie https://www.amazon.com/DIYmalls-ESP32-2432S022C-Touchscreen-ESP32-WROOM-32-Development/dp/B0DH1P13DW , było wgrane tam jakieś demo. Szukałem w sieci żeby wrzucić jakiś fajny projekt na to urządzenie ale nic nie mogę wyszukać. Jeśli ma ktoś skompilowany projekt na takie urządzenie lub wiedzę gdzie szukać i chce się podzielić, bo programistą nie jestem to proszę o pomoc. Dziękuję

Jeśli nie masz doświadczenia z programowaniem, polecam zacząć od przykładów w Arduino IDE. W internecie jest mnóstwo tutoriali, np. na GitHubie, które pokazują jak wykorzystać ekran dotykowy z ESP32. Warto zajrzeć na stronę z projektami jak Instructables czy Hackster.io, gdzie znajdziesz gotowe rozwiązania i kod.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.