Skocz do zawartości

Raspberry pi nie łączy się z siecią na dworze

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Witam.

Pracuję ostatnio nad projektem stacji pogodowej i natknąłem się na problem. Wszystko działa poprawnie kiedy uruchamiam stację na swoim biurku, stacja łączy się z siecią WiFi. Jednak kiedy dla testu wystawiłem ją na zewnątrz za okno (jakieś 3m od stanowiska na biurku) stacja nie łączy się z WiFi. Po sprawdzeniu z podłączonym ekranikiem sieć jest widoczna na liście dostępnych sieci, jednak kiedy próbuję się z nią połączyć wyświetla się animacja ładowania, trwa to minutę lub dwie i przestaje. Mowa o tej samej sieci która działała wcześniej w budynku. Po przeniesienie stacji w pobliże innego budynku z innym ruterem sprawa wygląda tak samo: pyta o hasło, po podaniu poprawnego hasła długo się ładuje, potem znowu pyta o hasło i tak w kółko. Próbowałem zaktualizować system, jednak nic się nie zmieniło. Używam Raspberry pi 4B z zainstalowanym chłodzeniem (czy to możliwe żeby osłabiało ono sygnał?). W przeszłości używałem dokładnie tego samego rpi w większych odległościach od budynków i działało bez zarzutu. To co się zmieniło od tamtego czasu to właśnie chłodzenie, pogoda (teraz jest znacznie zimniej) i system (teraz mam nowszy Raspberry OS Bookworm). Kiedy blisko stacji kładę telefon z hotspotem stacja łączy się z nim bez problemu. Napiszę jeśli uda mi się zebrać więcej informacji. Czy ktokolwiek ma pomysł o co może chodzić? Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam.

(edytowany)

Sprawdź zasięg sieci WiFi np. programem Wifi Analyzer w telefonie

Edytowano przez miro88
  • Lubię! 1

Dzięki za odpowiedzi.

1 godzinę temu, miro88 napisał:

Dobry pomysył, to pozwoli zdiagnozować czy problem leży po stronie rpi czy rutera.

39 minut temu, ethanak napisał:

Masz ustawione stałe IP czy z DHCP? Bo to typowy probem DHCP+wujowaty router

Ustawiałem stałe IP.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 19.02.2025 o 13:51, miro88 napisał:

Wykonałem pomiary i oto co mam:

• Siła sygnału na biurku: -60 dBm
  • Siła sygnału za oknem: -70 dBm
  • Siła sygnału przy drugim budynku: -45 dBm

Tak więc nie są to na tyle duże różnice aby był to problem, przy drugim budynku zasięg jest nawet lepszy. To sugeruje że problem leży po stronie stacji. Spróbuję jeszcze przetestować bez chłodzenia.

Dotychczas całość działała na raspbian 12 bookworm. Teraz przetestowałem z raspbian 11 bullseye i... Działa! Łączy się jak dawniej. Dziękuję za wskazówki, wracam do pracy nad stacją.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.