Skocz do zawartości

Jaki tani oscyloskop do pomiarów na elementach typu kości eeprom ?

horacy94

Pomocna odpowiedź

Jak wyżej szukam oscyloskopu, który da mi możliwość sprawdzenia sygnałów na elementach znajdujących się na płycie głównej komputera np. na nóżkach czipów EEPROM czy innych tego typu elementach. Nie mam zbyt dużych funduszy na to więc dobrze by było aby to coś taniego było razem sondami w zestawie najlepiej do 300 pln ale może być nieco więcej. Jeśli udało by się na Allegro to mógłbym nieco droższy na Allegro Pay wziąć.

Pozdrawiam,

Piguła Horacy.

@horacy94 oscyloskopy to raczej droższe niż tańsze elementy wyposażenia, więc za 300 zł nie spodziewaj się czegoś super, prędzej się zniechęcisz... Pytanie czy na pewno potrzebujesz oscyloskop. Czy do pamięci EEPROM nie lepszy będzie np. analizator stanów logicznych? Co dokładnie chcesz sprawdzać?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Płytkę pewnie tak, pico jest w botlandzie. A jak niema płytki to trzeba zrobić zamówienie zbiorcze

(edytowany)

Hmm... pytałem o oscyloskop bo tak było w artykule,który czytałem propo resetu hasła BIOS jak się ono znajduje właśnie na eeprom ale ta opcja z analizatorem też jest ciekawa 😄

EDIT: tak w sumie pomyślałem czy cosik takiego na bazie np. arduino  by się dało zrobić? Bo mam Arduino Uno R4 wifi i ew FPGA Maximator na INtelu z NIOS II

@Treker Chciałbym sprawdzić na konkretnych nóżkach kości EEPROM kiedy bedzie konkretny sygnał wyslany podczas uruchamiania komputera na ten przykład

Edytowano przez horacy94
Dodatkowe info

@horacy94 , ten tani analizator jest lepszy niż cena na to wskazuje. Działa z softem logic2 od saleae lub pulseview (sigrok). Nie ogranicza cię też pamięć, możesz rejestrować próbki w długim czasie.

• Lubię! 2

(edytowany)
3 godziny temu, miro88 napisał:

@orb777 Pulseview jest lepszy od logic2?

Inny, trzeba samemu spróbować. Jest też starszy logic1. Na 2 tanich analizatorach logic2 działa bezproblemowo na linuxie (saleae dostarcza soft w postaci appimage). Jeżeli nie chce zatrybić, to trzeba wypakować obraz używając flagi --appimage-extract, później przypisać plik "chrome-sandbox" do roota (chown root:root) i nadać mu odpowiedni chmod (4755). Po tej konfiguracji można odpalać skryptem "AppRun" lub "./Logic --no-sandbox". W zasadzie nic więcej nie zmieniałem i działa tak cały czas. Natomiast z sigrokiem/pulseview coś mi się skiepściło po aktualizacji, ale nie drążyłem tematu, bo i tak wolę logic2. Na windows pewnie inaczej to wygląda.

Przypomniało mi się jeszcze, że trzeba dodać reguły do udev na linuxie, ale logic2 wyświetla jak to zrobić.

3 godziny temu, horacy94 napisał:

@orb777 Ale czy można tym wlutowane  kości sprawdzić? Bo tam widzę że kabelki raczej aby włożyć na nóżki a ja mam zamiar używać ma wlitowanych bez wymontowania.

Można, podłączasz łapkami tak jak woltomierz do interesujących cię nóżek, gnd jest wspólne. Przy 3-5V działa ok. Max limitu napięcia nie znam, pewnie nie jest zbyt wysoki.

Edytowano przez orb777

Ten analizatorek, o którym pisza wcześniej jest bardzo fajny. To uproszczona podróba czegoś bardzo profesjonalnego, a obsługuje go właśnie ten fabryczny zawodowy software. Fajną funkcją jest dekodowanie różnych protokołów: UART, USB, I2C i wiele innych. Warto to mieć, choć oscyloskop go nie zastąpi ani on nie zastąpi oscyloskopu.
W granicach kilkuset złotych można w tej chwili mieć przenośny oscyloskop lub nawet skopometr pozwalający ogladać i też mierzyć przebiegi do niemal 100MHz (sinus), co się przekłada na ok 25MHz przebiegów cyfrowych - logicznych. Do cyfrówki trzeba mieć co najmniej 2 kanały. Osobiście używam stacjonarnego oscyloskopu czterokanałowego Siglent SDS1204X-E (200MHz) Sampling 1Gs/s, dwa samplery dzielone na dwa kanały, więc pełny sampling możną mieć na dwóch kanałach, ale to tysiące PLN a nie setki. Sprawdza się. Też analizuje protokoły, ale ten analizatorek robi to lepiej i ma większe możliwości, bo ma więcej kanałów.
W zakresie kilkuset złotych to poleciłbym Ci oscyloskop DSO2512G. Niby do 100MHz, ale przyzwoicie działa do 94Mhz. Dwukanałowy, 500Ms/s w trybie jednokanałowym i połowa tego w dwukanałowym. Miałem kilka różnych budżetowych oscyloskopów cyfrowych, bo lubię testować takie zabawki i spośród FRNISI, HANTEK i paru innych ten okazał się jedyny prawdziwie sensowny. Używam go dość często, właśnie do zabawy z mikrokontrolerami, bo Siglent stoi na dole w warsztacie a programuję w gabinecie i taki kieszonkowy skop się przydaje. Do 500 PLN powinien się dać kupić na Ali... Są też skopometry, czyli multimetry z oscyloskopem np. ZOYI_ZT-703S skop dwukanałowy do 480Ms/s oficjalnie do 50MHz, ale w praktyce do 44MHz. Też ok 400.- PLN.   ale ze względu na kolorowy display skopometry szybko rozładowują akumulator, więc lepiej mieć jednak oddzielny multimetr, zawsze gotowy do użytku.
Oczywiście dostępnych jest wiele, dużo lepszych przyrządów, ale mówimy o sprzęcie mocno budżetowym a tu na rynku jest mnóstwo badziewia.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.