Skocz do zawartości

Jaki tani oscyloskop do pomiarów na elementach typu kości eeprom ?

horacy94

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
1 godzinę temu, horacy94 napisał:

hantek 6022BL

Bardzo niepraktyczne, chyba lepiej dołożyć te kilka stówek i kupić oscyloskop cyfrowy jako osobne urządzenie. Nie wiem co teraz najlepiej  wychodzi w stosunku cena/jakość. Nie wiem jakie masz potrzeby?

A wyżej wymieniona podróbka saelae jest wystarczająca na początek

Edytowano przez _LM_

Model Hantek 6022BL to najtańszy model z serii. Tylko 20MHz pasmo. Obawiam się że do sygnałów na liniach danych czy adresowych kości bios w komputerach to może być za mało. Trzeba wziąć pod uwagę, że każdy stan musi być spróbkowany conajmniej kilkukrotnie a 20MHz to bardzo mało. Jeśli już to  wyższy model, ale to już tak tanie nie będzie. Też warto by sprawdzić czy analizator a raczej jego software ma pattern trigger, czyli wyzwalania samplowania przy wykryciu określonego stanu na kanałach lub nawet sekwencji stanów. Bez takich funkcjonalności, taki analizator to nie analizator i raczej pożytek z niego mały. Właśnie takie dwa w jednym oscyloskop plus analizator potrafią tego nie mieć. Miałem taki wynalazek i szybko się go pozbyłem.

Wracając do oscyloskopów. Ileś tam lat temu nabyłem Hantek IDSO 1070A . 2 kanały pasmo 70MHz. Sam sprzęt nie jest zły, zwłaszcza że ma wifi i akumulator i może pracować całkiem odizolowany. Bardzo solidnie wykonany,  ale oprogramowanie do niego jest beznadziejne. Jakby pisane na prędce. Używam go nadal bo jest pod ręką, ale raczej się go pozbędę.  Warto zapoznać się z review oprogramowania i to szczegółowo zanim się kupi coś o zadawalających parametrach.
Ten Pico analyzer to by mi sie podobał, ale nie wiem gdzie kupić i za ile. Znalazłem na Ali DSLogic Pro 16 kanałów 1G próbkowanie 4 Gby pamięci..., ale to 7 stówek. Tylko trzeba uważnie czytać opisy, bo sampling rate spada proporcjonalnie do liczby używanych kanałów i przy 16 kanałach z tego 1G robi się 200Ms lub mniej.                

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 minut temu, horacy94 napisał:

@aimeiz A np Fnirsi 2c56p?

Nie znalazłem tego modelu na Ali, tylko jakiś starszy 2c53.. Trzeba by na YT znaleźć uczciwe review, bo FRNSI robi fajne, poręczne rzeczy, ale bywa że są to raczej zabawki. Z FRNSI to mam DSO-TC3 - tester elementów, oscyloskop, generator, miernik, dekoder... Zaleta - mały i wielofunkcyjny, ale to raczej pomoc dydatktyczna niż przyrząd pomiarowy. Z oscyloskopów FRINSI miałem FNIRSI 5012H. Niby 100MHz, ale tak po prawdzie to nie więcej niż 20MHz, krótka pamięć przebiegu, zmodulowanych przebiegów nie dało się oglądać. Zresztą na YT sporo krytycznych filmów. Jakoś nie mam zaufania do tej firmy, chyba że chodzi o coś małego, taniego i by można było pokazać przebiegi z Arduino.
Jak chcesz mieć przyzwoity a niedrogi podstawowy acz użyteczny zestaw pomiarowy, to kup sobie w toya24.pl multimetr YATO YT-730893. Naprawdę dobry a tylko 140 zł, Może nie tak dobry jak mój UNI-T UT70D, ale 5 razy tańszy :). i ten oscyloskop co pisałem na początku: DSO2512G. Warto mieć ten analizatorek za 21 złotych bo robi robotę, ale to tylko 8 kanałów, no ale groszowa sprawa.
Na Ali bardzo dobrze działają zwroty i na solidne sprawdzenie czy coś spełnia podane parametry i jest przydatne, to masz 90 dni.

• Lubię! 1

27 minut temu, orb777 napisał:

O, nawet yato dorobiło się swojego anenga.

Tak. Ten multimetr występuje pod różnymi brandami i to to samo. Ja kupowałem kilka miesięcy temu w toya24.pl za 132.- PLN i dostałem z kablami z prawdziwą silikonową izolacją. Ponoć na Ali sprzedają z takimi z PCW. Tak kupiłem z ciekawości bo mam lepsze starsze, droższe multimetry. Przebadałem go trochę i przyznam że warto za taką kasę.
Zainspirował mnie do kilku zakupów w Toya Pan Piotr Górecki z YT.

• Lubię! 1

21 minut temu, orb777 napisał:

@aimeiz , a zmienili coś w środku, czy nadal wygląda tak?

Trudno powiedzieć, ale raczej to to samo. Zobacz kanał Zrozumieć Elektronikę. Tam na filmie sprzed kilku miesięcy Pan Piotr dość dokładnie mówi o rodowodzie tego przyrządu. To niezależnie od marki jest to produkcja firmy ZOTEK, model  ZT219. Nie wiem czy da się kupić pod nazwą ZOTEK, bo moze to tylko produkt OEM.
Ja jeszcze kupiłem rekomendowaną lutownicę z grotami T15 - to nowa era lutowania naprawdę. Stara stację lutowniczą sprzedałem, dokupiłem jeszcze gorące powietrze. Też w Toya.

(edytowany)

@aimeiz , dzięki, oglądałem. Ciekawią mnie natomiast flaczki. Anenga otwierałem, żeby zalukać co tam w trawie piszczy i czy coś zmieniło się "na plus" względem zdjęć egzemplarza z testu. Nic się nie zmieniło. Yato -  podejrzewam, że też to samo, okleja yako-tako swoim logiem i puszcza dalej.

Odnośnie "marki" - mam trochę elektronarzędzi yato, są całkiem ok. Trafiła się też elektronika, tj. wykrywacz metali, napięcia, itd. Miał szukać zszywek w deskach, ale stworzono go chyba do wyższych celów. Idealnie wskazuje wysokie napięcie na szafce z majtkami.

Edytowano przez orb777

@orb777 Jeśli chodzi o  AN870 to w linku masz fragmenty artykułów o nim:

Link

Sam mam taki 🙂. Występuję również pod nazwami: Richmeters RM219 oraz ZOYI ZT219

• Lubię! 1

Wracając do początku tematu.
Dzię wyciągnąłem ten ośmiokanałowy logic analyzer - ten za dwadzieścia kilka złotych. ściągnąłem najnowsze oprogramowanie Logic-2.4.22-windows-x64.exe. Znacznie ulepszone w stosunku do 1.2.18, którym bawiłem się w 2018r.
Analizator działa jak należy, ale na maksymalnej sample rate zatrzymuje się po kilkudziesięciu milisekundach. Trzeba zmniejszyć do 16Ms. To się dzieje też gdy tylko 2 kanały są aktywne. Po prostu połaczenie z komputerem to USB2.0 i jest zbyt wolne. Powinno być 3.0,ale ten typ tak ma. Na stronie Saleae, skąd ściąga się software są te oryginalne analizatory, ale ceny są konkretne od 2553.- za 8 kanałów do 7667 za 26 kanałowy Pro. Raczej nie kupię. Piszą że programy darmowe są w wersji demo, ale w pełnej funkcjonalności, ale nie widać czy jest jakiś okres próbny. W każdym razie groszowy analizatorek działa, choć nie wiem jakby sobie radził z przebiegami na liniach adresowych czy danych komputerów PC, nawet tych starszych, ale warto sprawdzić.
Akurat na tapecie miałem enkoder - terkotka i zrobiłem wykresik z triggerem na pierwszy impuls. Jak widać działa.
obraz.thumb.png.4324a799fe6e02a94150f12c1a5bf935.png

Widać też drganie styków na kanale 6.

• Lubię! 2

(edytowany)

@aimeiz , z ciekawości odpaliłem taki sam analizator, 2 kanały (0, 1), 24MS/s, na obu rejestrował szum z heterodyny rxb6. Podpięty pod hub usb 3.0 (aktywny), ale chyba to bez znaczenia.

Konfig:

- lubuntu 24.04.2 lts

- logic2 (v2.4.14; appimage); najnowsza wersja "grzeje" u mnie procka w lapku (nawet nic nie rejestrując), dlatego nie używam

- krótki, dobrej jakości kabel usb z ferrytem

Screen z testu po ~19 minutach, ale spokojnie szedł dalej:

szum1.thumb.jpg.9bd66653e99ef3c68287b9dd7744aa68.jpg

Szum "z bliższa":

szum2.thumb.jpg.30a2e768cb4ab917f0c9bbc0e8a8d4aa.jpg

Może to wina softu, a nie samego analizatora? Tu są starsze wersje.

Edytowano przez orb777

Korzystając z tego że mam podpięte Nucleo z ćwiczeniem na enkoder i wypisywaniem na terminal, to podpiąłem analizator pod piny Rxd i Txd.
No i pięknie przeanalizował jak kręciłem gałką. Wypisywał na swoim terminalu dokładnie to co widziałem na tym podłączonym do Nucleo.

obraz.thumb.png.25056d88dd987fb370b21db080e5c51d.png

Ten wykres to dokładnie pierwsza linijka tego co widać na terminalu czyli:
value = 37\r\n
Nie rozumiem tylko dlaczego tych sygnałów Rx i Tx niema na portach PA2, PA3, które są dedykowane do UART2, który używam do komunikacji?? Dziwne to, ale pewnie czegoś nie wiem. Zadziałało jak się podpiąłem pod Rx Tx programatora Nucleo.

Mam jeszcze robocika, który ma dwa procesory: ESP32 i STM32F103Cxx. komunikują się po I2C, to w wolnej chwili się pod to podłączę i zobaczymy jak to działa.

Tak naprawdę, to ten analizatorek mam pewnie z 5 lat i już kiedyś trenowałem te zabawy, ale temat wrócił.

Intryguje mnie badanie komunikacji procesora z zewnętrzną pamięcią, ale w taki bardzo tradycyjny  sposób - 16 bitowa szyna adresowa i 8 bitów szyna danych. Tylko analizator musiałby być conajmniej 24 kanałowy, nawet kilka bitów więcej, bo jeszcze bit R/W.
Dobrym obiektem takich badań był by stary ZX-81 lub ZX-Spectrum, zwłaszcza że wszystkie szyny miały wyprowadzone na edge connector. i nawet nie trzeba rozkręcać maszynki. Niestety moje Spectrum gdzieś wsiąkło i było zepsute. Można kupić, ale są w cenie - ok 500 zł wzwyż.

może Raspberry Pi??

Tu pytanie do kolegi, który rozpoczął temat. Jaki komputer jest obiektem jego badań?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.