Skocz do zawartości

Bambu Lab CyberBrick! Kolejna rewolucja w świecie druku 3D?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Bambu Lab CyberBrick! Kolejna rewolucja w świecie druku 3D?

Bambu Lab, marka znana z produkcji niezwykle popularnych drukarek 3D, ogłosiła wprowadzenie na rynek nowej serii produktów CyberBrick. Bambu Lab CyberBrick to ekosystem modułów elektronicznych, silników i serw, które pozwalają na ożywienie wydrukowanych modeli.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Niby można było zrobić wcześniej coś takiego samodzielnie, jednak jeśli za projektem stoi Bambu Lab to na pewno będzie hit - ze względu na liczbę użytkowników ich drukarek. Na 100% pojawi się ogrom modeli bazujących na tej elektronice. Sam chętnie wydrukuje taki wózek widłowy 😄

Z druku 3D korzystam od około 10 lat (moje pierwsze eksperymenty opisywałem na Forbocie około 2014 roku), miałem różne drukarki 3D i cały czas nie mogę wyjść z podziwu jaki przeskok nastąpił w tej kwestii. Od awaryjnych, prostych konstrukcji, aż do praktycznie bezobsługowych urządzeń. Dawno nie pisałem nic o druku 3D na Forbota, ale może warto wrócić do tego tematu, bo cała technologia jest teraz znacznie bardziej przystępna. Nie trzeba już przechodzić przez koszmar ręcznego kalibrowania drukarki i pilnowania pierwszej warstwy...

Chyba trzeba poczekać do zakończenia kampanii na Kickstarterze, bo raczej wcześniej produkt nie będzie dostępny u dystrybutorów. Dam znać, jeśli będzie coś wiadomo, bo sam chętnie nabędę jeden komplet na testy. Szczególnie, że od kilku miesięcy Bambu Lab jest moją główną drukarką 3D 🙂 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

10 minut temu, Treker napisał:

od kilku miesięcy Bambu Lab jest moją główną drukarką 3D 🙂 

Mam tak samo. W porównaniu do enderów to... no nie ma za bardzo czego porównywać. Nareszcie można tylko drukować, a nie naprawiać i trochę drukować.

12 godzin temu, miro88 napisał:

Czy taka drukarkę można postawić na biurku obok komputera?

Czy wydzielają się jakieś opary itp.?

Moja A1 stoi obok komputera, po długich wydrukach trochę coś czuć, ale na codzień nic. Drukuję PLA i okazjonalnie PETG. Jakoś żyję, jak kiedyś przestanę pisać to znaczy że mnie zatruła 😉

Kiedyś to się nazywało Lego technics. @miro88 ja jeśli nie muszę nie przebywam w pomieszczeniu gdzie się drukuje. To że teraz nie widać efektów, nie oznacza że nie będzie ich za dziesięć lat 

• Lubię! 1

@miro88 wszystko zależy od typu drukarki i materiałów, z których drukujesz. Podstawowe materiały typu PLA/PETG nie są problematyczne. Jeśli kupisz trochę droższą drukarkę w zamkniętej obudowie z filtrem to problemu całkiem nie będzie. Jeśli jednak dopiero zaczynasz to możesz spokojnie kupić tańsza konstrukcję i też będziesz zadowolony. Przykładowo A1 Mini Combo lub A1 Combo to będzie dobry wybór na start.

Jeśli chodzi o stawianie drukarki 3D na biurku to bardziej bym tutaj przemyślał sprawę drgań - nowe drukarki działają całkiem szybko, co może powodować wyczuwalne drgania na biurku. Jednym będzie to przeszkadzało, a innym nie. U mnie dwie drukarki (Bambu Lab i Prusa) stoją na osobnej szafce 🙂

18 godzin temu, MasterYoda95 napisał:

Pomysł fajny, ale niesmak budzi zbieranie pieniędzy na Kickstarterze.

@MasterYoda95 tu już nie chodzi raczej o zbieranie funduszy - to po prostu przedsprzedaż dla najbardziej zainteresowanych osób. Dużo firm traktuje Kickstartera jako miejsce do testowania swoich pomysłów. Szczególnie, że start kampanii na takiej stronie pozwala też wyjść z produktem poza bańkę osób zainteresowanych drukiem 3D. Jeśli będzie duże zainteresowanie to znaczy, że produkt znajdzie swoich odbiorców. Jeśli zainteresowanie jest nikłe to warto przemyśleć projekt. W przypadku Bambu Laba warto też pamiętać, że ich drukarka X1 Carbon Combo też debiutowała przez Kickstartera i zebrali wtedy chyba około 27 mln, więc raczej będą tam mili widziani przez społeczność.

PS Start kampanii dziś o 21 czasu polskiego, zobaczymy jak im pójdzie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.