Skocz do zawartości

Inteligentna skrzynka na listy – wygoda i nowoczesność w jednym

huku

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

(edytowany)

Bardzo pożyteczny projekt - z własnego doświadczenia wiem, jakie to denerwujące, gdy zejdzie się specjalnie do skrzynki - a tam nic.

Czy stosujesz jakieś mechanizmy oszczędzania energii? Jeśli wszystko jest przez cały czas włączone (ESP, moduł GSM, lasery) to na pojedynczym akumulatorku zbyt długo to nie podziała.

Gdybyś załączył kod, to sam bym sobie na to pytanie odpowiedział 😁.

Edytowano przez jand

@jand Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Jeśli chodzi o oszczędzanie energii, to ESP nie utrzymuje stałego połączenia – łączy się z siecią tylko na początku (żeby wysłać testową wiadomość) oraz wtedy, gdy wykryje nową korespondencję i musi wysłać powiadomienie. Pomiar wykonywany jest co 15 minut, więc całość nie działa w trybie ciągłym, co znacząco zmniejsza pobór mocy.

Skrzynka ma cztery ogniwa (2 szeregowo, 2 równolegle), co zapewnia wiekszą pojemność i odpowiednie napięcie. Dodatkowo panel słoneczny ☀️wspomaga ładowanie, a w razie potrzeby można podłączyć ładowarkę przez port USB-C.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@orb777

Dzięki! Nie, to nie jest pomysł na sprzedaż, po prostu nie wiedziałem, jak najlepiej to wszystko zaprezentować. Jeśli trzeba, to mogę popołudniu wrzucić kod i schematy.

Co do lasera – jeden po przekątnej mógłby działać, ale dwa czujniki po bokach dają większą niezawodność, niezależnie od wielkości korespondencji. To projekt zaliczeniowy do szkoły, więc zależało mi na solidnym działaniu.

1 godzinę temu, huku napisał:

Pomiar wykonywany jest co 15 minut,

A co się dzieje w międzyczasie?

Wyłączasz zasilanie modułów, lasery, usypiasz ESP?

@jand W tym czasie jest są wyłączane lasery jako element energooszczędny i zabezpieczający przed przegrzaniem. A esp poprostu nie jest połączone z siecią. A moduł SIM włącza się tylko gdy musi wysłać wiadomość.

28 minut temu, huku napisał:

między pomiarami to +/- 100mA

Wyłączając wszystko i usypiając ESP dałoby się zejść poniżej 1mA.

5 minut temu, jand napisał:

Wyłączając wszystko i usypiając ESP dałoby się zejść poniżej 1mA.

Okej, dzięki za info.

Dnia 25.03.2025 o 13:11, huku napisał:

@orb777

Dzięki! Nie, to nie jest pomysł na sprzedaż, po prostu nie wiedziałem, jak najlepiej to wszystko zaprezentować. Jeśli trzeba, to mogę popołudniu wrzucić kod i schematy.

Byłbym zainteresowany tymi zapowiadanymi szczegółami. Chętnie poeksperymentuję tworząc podobną skrzynkę. A po co przy tym odkrywać odkrytą już Amerykę? 🙂 Tym bardziej, że moja fachowa wiedza elektroniczna jest już nieco... retro. He, he, he... Technikum elektroniczne kończyłem w 1986 r. 🙂

Z góry bardzo dziękuję!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.