Skocz do zawartości

GSM SIM868 - jaka karta SIM? Areo2 za 20 zł?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Takie pytanie:

Mam potrzebę użycia jakiegoś modułu SIM868.

Coś w tym sensie https://botland.com.pl/raspberry-pi-pico-hat-komunikacja/20092-sim868-gsmgprsgnss-bluetooth-modul-komunikacyjny-do-raspberry-pi-pico-waveshare-20268-5904422380113.html

I teraz karta sim do tego. Ktoś używa aero2?

Wg tego co piszą na stronie aero, za 20zł kupuje się kartę, która umożliwia transfer do 512kb/s (co jest więcej niż wystarczające dla wysłania/odebrania jakiegoś json przez gprs). Ważność 3msc a kupienie najtańszego pakietu za 5zł (mimo że do niczego nie jest potrzebny) przedłuża ważność o 12 miesięcy. No i nie trzeba już wpisywać kodów captcha.

Czyli 15 miesięcy koszuje 25zł a każdy następny rok 5zł.

Przynajmniej tak to zrozumiałem... 🙄

Ktoś może potwierdzić że to tak działa? I nie gryzie się z takimi modułami?

(edytowany)
1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Kurcze, nie lepiej już jakiś moduł z LTE? Ciekawy moduł, ale trochę drogo i w sumie wystarczy na 5 lat.

Nie no... to był tylko przykład dla ustalenia uwagi. Kupiłem za 45zł u majfrienda

No i po co mi LTE, jak potrzeba tylko czasem tylko parę krókich komunikatów wysłać.

Chodzi głównie o działanie tego aero.

Edytowano przez kostuch
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

To ja może polecę moduł air780e...nie używałem, ale posiada już LTE i na Ali kosztuje jakieś ~30zl (gotowy moduł ze slotem na karty)

Niby parę zł tańszy od tych modułów na SIM868, ale biedne te płytki po 30zł. Brak kondensatorów. Wyprowadzone tylko rx/tx. Podejrzewam że byłaby walka z uruchomieniem tego.

SIM868 ma "gratis" zintegrowany gps.

(edytowany)

@kostuch, tak to działa. Pakiet ważny miesiąc albo do wyczerpania transferu. Bez pakietu sesja resetuje się co godzinę, kapcia nie ma. Działa na nadajnikach polkomtela, w końcu należy teraz do niego. Karta nie różni się od innych, poza brakiem przypisanego numeru tel i przerwą w sesji. Numerem seryjnym karty i PUK-iem logujesz się do konta. Ale czy zadziała z takim modułem, nie wiem. Sms-a tym nie wyślesz. Mam gdzieś sim800l, jednak nie odpalałem.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...