WhyCoreDumped Napisano Kwiecień 29, 2025 Udostępnij Napisano Kwiecień 29, 2025 Witam, 2 tygodnie temu przerabiałem kurs z arduino. Ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu i dzisiaj mogłem wrócić do nauki z powrotem. Najpierw chciałem powtórzyć to czego nauczyłem się wcześniej, wróciłem więc do drugiej części kursu w której zapalaliśmy czerwoną diodę. Jednak tym razem nie chce się zapalić, zamieniałem już wszystkie części (kable, rezystory, diodę, a nawet kanał z 8 na 7) ale nadal nie działa. Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić który element powoduje błąd w wykonywaniu się programu? void setup() { pinMode(8, OUTPUT); digitalWrite(8, HIGH); } void loop() { }
metew17 Kwiecień 30, 2025 Udostępnij Kwiecień 30, 2025 Nie jestem pewny, bo nie widać tego dokładnie na zdjęciu, ale czy przypadkiem nie masz źle wpiętej diody. To znaczy katodą do pinu numer 8, w takim przypadku nie będzie świecić, bo na anodzie masz masę przez rezystor. Spróbuj zamienić nóżki diody
Santiago Kwiecień 30, 2025 Udostępnij Kwiecień 30, 2025 @WhyCoreDumped rezystor źle wpięty, podłącz go szeregowo z diodą
Santiago Kwiecień 30, 2025 Udostępnij Kwiecień 30, 2025 + fezystor dioda -, teraz diodanie jest podłczona
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »