Skocz do zawartości

Wemos D1 mini v3, pobór prądu w deepsleep (LDO ME6211)

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam.

Znalazłem ciekawy wątek nt. ESP8266 D1 mini: https://salvatorelab.com/2023/01/wemos-d1-mini-deep-sleep-current-draw/

Wychodzi na to, że pod względem poboru prądu w deepsleep najlepiej sprawuje się v3 (84µA). Wg specyfikacji użyto w niej LDO ME6211 (3.3Vout), z dropoutem 100 mV przy obciążeniu 100mA. No właśnie, czyli "teoretycznie" LDO powinno działać do granicy ~3.4V. A co później? Po prostu przestanie? Czy w takim razie można pominąć BMS zasilając płytkę przez pin 5V bezpośrednio z aku 18650?

//

Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi, ale D1 v3 na zdjęciu z linku ma inny regulator, tj. "4B2X" (Torex XC6204), o gorszej wydajności prądowej i nieco innych parametrach (dropout 200 mV przy 100 mA obciążeniu). Także, hmm ..., ciekawe.

d1-mini-v3.thumb.jpg.475a7562dd46a457f0eda185d59dc77d.jpg4B2X.thumb.jpg.27e15bb9fc93c8471f866dc7828b708d.jpg

xc6204.pdf ME6211.pdf

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
(edytowany)
16 godzin temu, orb777 napisał:

A co później? Po prostu przestanie?

Nie przestanie.

Na stronie 12 karty katalogowej ME6211  jest wykres napięcia wyjściowego w zależności od napięcia wejściowego, z którego wynika, że poniżej wartości nominalnej stabilizator przekazuje po prostu na wyjście ciut zmniejszone napięcie. ESP8266 będzie więc działał, aż napięcie spadnie do 2,5V, co jest jego minimalnym napięciem zasilania. Przy tej wartości napięcia powinien zadziałać BMS, chroniąc akumulator przed nadmiernym rozładowaniem, a procesor przed niestabilną pracą przy zbyt niskim napięciu.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1
  • 2 miesiące później...
Dnia 7.05.2025 o 14:51, jand napisał:

Ze swojej strony polecam XC6220.

W datasheet wspomniane są 2 ceramiczne kondensatory 10uF (low esr), na wejściu i wyjściu. Stosujesz coś więcej, czy takie minimum wystarcza?

• 2 tygodnie później...

Popatrzyłem jeszcze na ten układ, gdzie gościu stworzył własną płytkę pod ESP32-S2 ze stabilizatorem XC6220B331PR-G (3.3Vout). Widać tam 10uF na wejściu i wyjściu, podobnie jak na pierwszej stronie w datasheet:

pierwsza_strona.thumb.jpg.93df59c46b0660afcd08d23526b4c494.jpg

Jednak na str 11 widnieje tabelka, wg której przy 3.3Vout i "wejściowym" kondensatorze = 10uF, "wyjściowy" = 4.7uF. Ciekawe, czy wiele to zmienia.

kondensatory.thumb.jpg.6d5bc189b000a066b13ba6221039f36f.jpg

Dnia 7.05.2025 o 12:05, jand napisał:

Na stronie 12 karty katalogowej ME6211  jest wykres napięcia wyjściowego w zależności od napięcia wejściowego, z którego wynika, że poniżej wartości nominalnej stabilizator przekazuje po prostu na wyjście ciut zmniejszone napięcie. ESP8266 będzie więc działał, aż napięcie spadnie do 2,5V, co jest jego minimalnym napięciem zasilania. Przy tej wartości napięcia powinien zadziałać BMS, chroniąc akumulator przed nadmiernym rozładowaniem, a procesor przed niestabilną pracą przy zbyt niskim napięciu.

To również mnie interesuje odnośnie XC6220. Na str 14 jest podobny schemat, tyle, że dla wersji "3Vout" (3.3V jest pewnie zbliżone):

napicie.thumb.jpg.00917af4fc7ed6f1f74cc3549d706c3b.jpg

Zastanawiam się jakiej "czystości" napięcia można się spodziewać na wyjściu, jeżeli zejdziemy poniżej progu "działania" stabilizatora? Jako amator (nie elektronik), "testując" różne przetwornice step down, które mają określony próg Vin, zejście poniżej niego daje zazwyczaj "sieczkę" na oscylogramie, Vout jest bardzo niestabilne. A jak może być w przypadku XC6220? Tu głównie mam na myśli zasilanie z akumulatora li-ion 18650, gdzie napięcie jest samo z siebie "czyste". Na zagranicznych forach piszą, że "można zastosować stabilizator 3V, który wyciągnie więcej z akumulatora". Trochę tego nie rozumiem, ponieważ jak wspomina @jand (i wykres), Vout = pomniejszone Vin (bez stabilizacji), ale zasilanie z 18650 nadal działa.

Na stronie 18 (i dalej) są oscylogramy, ale pokazano tam dropy pod obciążeniem gdzie Vin > Vout. Nie widzę sytuacji, która mnie interesuje, a przydało by się wiedzieć przed złożeniem zamówienia. 

xc6220-datasheet.pdf

3 godziny temu, orb777 napisał:

Jednak na str 11 widnieje tabelka, wg której przy 3.3Vout i "wejściowym" kondensatorze = 10uF, "wyjściowy" = 4.7uF. Ciekawe, czy wiele to zmienia.

Nic nie zmienia. Jeśli  wartość tych kondensatorów będzie dwa razy mniejsza lub większa od zalecanej to się nic nie stanie.

4 godziny temu, orb777 napisał:

"testując" różne przetwornice step down, które mają określony próg Vin, zejście poniżej niego daje zazwyczaj "sieczkę" na oscylogramie

Ten stabilizator jest układem analogowym, nie generuje przebiegów zamiennych, więc taka "sieczka" raczej nie wystąpi. Przed ew. wzbudzeniem się układu mają chronić kondensatory na wejściu i wyjściu.  Myślę, że skoro producent podaje charakterystykę układu dla napięcia niższego niż nominalne, to jego praca w tym zakresie powinna być bezpieczna.

4 godziny temu, orb777 napisał:

są oscylogramy, ale pokazano tam dropy pod obciążeniem gdzie Vin > Vout.

Trudno by producent pokazywał oscylogramy dla warunków, w których normalnie układ nie powinien się znajdować.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...