Skocz do zawartości

Migające diody LED przy zasilaniu z zasilacza Lifud LF-GIF038YZ – prośba o pomoc

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

Mam problem z podłączeniem kilku diod LED w konfiguracji szeregowej do zasilacza LED. Po podłączeniu zasilacza do sieci, diody nie świecą w sposób ciągły – zamiast tego migają w bardzo regularnym rytmie, mniej więcej co 0,5 sekundy.

Szczegóły konfiguracji:

Do posta załączam wideo prezentujące migotanie:

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i sugestie, co może być przyczyną takiego zachowania. Czy problem może wynikać z niewłaściwego zasilacza, wadliwego połączenia, ledów czy może czegoś innego?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!

Pozdrawiam,
Deusald

EDIT: Problem rozwiązany - można usunąć wątek by nie zaśmiecał forum - doznałem zaćmienia i diody nie były połączone szeregowo. Po faktycznym połączeniu 4 diód szeregowo wszystko działa.

ProblemZLedami.zip

Edytowano przez Deusald

Po pierwsze: Witaj na forum 😉 

6 godzin temu, Deusald napisał:

doznałem zaćmienia i diody nie były połączone szeregowo

Witamy w naszej branży 😄 Dopóki nie sprawdzisz miernikiem, że diody są połączone szeregowo to uznawaj, że są połączone równolegle. "Ufam, ale sprawdzam".

6 godzin temu, Deusald napisał:

można usunąć wątek by nie zaśmiecał forum

Widzę, że to Twój pierwszy post - tutaj nie mamy zwyczaju usuwać wiadomości / tematów, o ile nie jest to spam albo coś, co ewidentnie narusza zasady wzajemnego szacunku. W ten sposób potomni często mogą znaleźć rozwiązanie problemu, który ktoś sam rozwiązał; bo nawet jeżeli ktoś popełnił błąd, to Twój wątek obecnie stanowi źródło informacji - objaw: migające diody, przyczyna: połączone równolegle 😉 Jeżeli ktoś będzie miał taki sam problem będzie wiedział, że ma sprawdzić połączenia jeszcze raz dla pewności.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...