Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

(edytowany)

Ciekawy projekt.

Zamiast elektromagnesu możesz użyć serwo do zamykania/otwierania, które będzie w dwie strony wpuszczało jakieś kołki z prętów metalowych w ścianki boczne szafki. (Coś na wzór zamków w elektrycznych rozdzielnicach, zdjęcie poniżej)

Czytnik linii papilarnych można zastąpić czytnikiem NFC/RFiD i wykorzystać do otwierania smartwatch z NFC, smartfon lub kartę zbliżeniową.

To tylko propozycje modyfikacji.

szafa.jpg

Edytowano przez roz
  • Lubię! 1
4 minuty temu, roz napisał:

Ciekawy projekt.

Zamiast elektromagnesu możesz użyć serwo do zamykania/otwierania, które będzie w dwie strony wpuszczało jakieś kołki z prętów metalowych w ścianki boczne szafki. (Coś na wzór zamków w elektrycznych rozdzielnicach, zdjęcie poniżej)

Czytnik linii papilarnych można zastąpić czytnikiem NFC/RFiD i wykorzystać do otwierania smartwatch z NFC, smartfon lub kartę zbliżeniową.

To tylko propozycje modyfikacji.

https://www.rozdzielnie-elektryczne.com.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_2531/176-Z048-OZ-40x80-5x16MOD-1.jpg

Prawda, RFID poważnie rozważałem, ale obawiałem się czy nie zgubię tagu. Palec zawsze mam przy sobie nikt go bez mojej wiedzy nie użyje.

Mając dostęp do odcisku (np.  na szklance) da się podrobić palec... nie wiem jaki to czytnik, ale niektóre można oszukać zwykłym wydrukiem z laserówki.

A dla świętego spokoju dodałbym tam RFID na wypadek jakby człowiek się faktycznie skaleczył.

16 godzin temu, ethanak napisał:

nie wiem jaki to czytnik, ale niektóre można oszukać zwykłym wydrukiem z laserówki

Taki. Wydaje mi się że ta metoda faktycznie mogłaby zadziałać przy tych ze szkiełkiem i kamerą, jednak ten działa na innej zasadzie (nie jestem pewien jakiej, ale nie ma kamery), więc raczej tu by to nie zadziałało. A co do skaleczeń, też się tego obawiałem (tym bardziej, że mieszkam na wsi i łatwo o skaleczenia rąk przy pracy), więc rozwiązałem to skanując wszystkie swoje palce. Musiałbym się bardzo postarać żeby skaleczyć się na wszystkich, lub stracić obie ręce...

1 godzinę temu, AntekBezak napisał:

lub stracić obie ręce...

lub upaprać wszystkie palce jakimś smarem czy innym brudzącym i trudno odmywalnym świństwem 🙂

Rozumiem, że szuflada nie służy do przechowywania narzędzi niezbędnych do naprawy jakiegoś brudzącego ustrojstwa, ale znając prawo Murphy'ego jeśli prawdopodobieństwo konieczności otwarcia szuflady brudnymi rękami wynosi 0.01% to owa konieczność wystąpi ze stuprocentową pewnością wtedy, kiedy będzie najbardziej niepożądana... tak że ja bym jednak zostawił furtkę w postaci RFID.

• Lubię! 1
2 godziny temu, AntekBezak napisał:

A co do skaleczeń, też się tego obawiałem (tym bardziej, że mieszkam na wsi i łatwo o skaleczenia rąk przy pracy), więc rozwiązałem to skanując wszystkie swoje palce. Musiałbym się bardzo postarać żeby skaleczyć się na wszystkich, lub stracić obie ręce...

Podczas pracy fizycznej, właśnie tak jak na wsi lub w budowlance, może nastąpić częściowe starcie naskórka na palcach i problem z ich poprawnym odczytem. Czasami mają z tym problem urzędy pobierające odcisk palca przy wyrabianiu dowodu osobistego lub paszportu. 

3 godziny temu, AntekBezak napisał:
19 godzin temu, ethanak napisał:

nie wiem jaki to czytnik, ale niektóre można oszukać zwykłym wydrukiem z laserówki

Taki. Wydaje mi się że ta metoda faktycznie mogłaby zadziałać przy tych ze szkiełkiem i kamerą, jednak ten działa na innej zasadzie (nie jestem pewien jakiej, ale nie ma kamery), więc raczej tu by to nie zadziałało.

Można to sprawdzić przykładając wydruk swojego odcisku palca do czytnika. Wpływ na ewentualne oszukanie czytnika w ten sposób może mieć jakość wydruku takiego "odcisku" palca.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

lub upaprać wszystkie palce jakimś smarem czy innym brudzącym i trudno odmywalnym świństwem 🙂

W takim wypadku myję ręce przed otwarciem, jednak już zauważyłem że jak zeskanuję mokry palec to szafka zachowuje się jakby cały czas był przyłożony (nawet po zabraniu) i ciągle się otwiera. Przestaje dopiero jak wytrę czytnik...

30 minut temu, Christophorus napisał:

Można to sprawdzić przykładając wydruk swojego odcisku palca do czytnika. Wpływ na ewentualne oszukanie czytnika w ten sposób może mieć jakość wydruku takiego "odcisku" palca.

Ciekawy eksperyment, myślę że go przeprowadzę.

30 minut temu, Christophorus napisał:

Podczas pracy fizycznej, właśnie tak jak na wsi lub w budowlance, może nastąpić częściowe starcie naskórka na palcach i problem z ich poprawnym odczytem

No cóż, będzie to okazja do przetestowania metody z drutem 😉

32 minuty temu, AntekBezak napisał:

W takim wypadku myję ręce przed otwarciem, jednak już zauważyłem że jak zeskanuję mokry palec to szafka zachowuje się jakby cały czas był przyłożony (nawet po zabraniu) i ciągle się otwiera. Przestaje dopiero jak wytrę czytnik...

Możliwe, że czytnik jest podatny na tego rodzaju "zakłócenia", a tym samym mało wartościowy. Wystarczy pole odczytowe zwilżyć wodą i zamek otwarty.

33 minuty temu, AntekBezak napisał:
1 godzinę temu, Christophorus napisał:

Ciekawy eksperyment, myślę że go przeprowadzę.

Możesz też spróbować z odciskiem palca odbitym na przeźroczystej taśmie samoprzylepnej.

34 minuty temu, AntekBezak napisał:
1 godzinę temu, Christophorus napisał:

Podczas pracy fizycznej, właśnie tak jak na wsi lub w budowlance, może nastąpić częściowe starcie naskórka na palcach i problem z ich poprawnym odczytem

No cóż, będzie to okazja do przetestowania metody z drutem 😉

Powinieneś wprowadzić możliwość awaryjnego otwarcia zamka w razie potencjalnych problemów. Wiele lat temu konstruując zamki cyfrowe z klawiaturą miały one możliwość awaryjnego otwierania bez potrzeby podawania kodu.

Ciekawy projekt, na pewno mi by się takie coś przydało. Rzeczywiście ma to trochę minusów związanych z oszukaniem takiego zamka (jak koledzy wcześniej wspominali), ale do domowych zastosowań idealne. 👍 I ogólnie to film jest niedostępny.

• Pomogłeś! 1
3 godziny temu, Christophorus napisał:

Możliwe, że czytnik jest podatny na tego rodzaju "zakłócenia", a tym samym mało wartościowy. Wystarczy pole odczytowe zwilżyć wodą i zamek otwarty.

Już się przestraszyłem, że tak łatwo to ominąć, ale przetestowałem i samo zwilżenie czytnika nie powoduje otwarcia zamka.

Możesz też spróbować z odciskiem palca odbitym na przeźroczystej taśmie samoprzylepnej.

Też przetestowałem, odcisk wyraźnie odbity na folii spożywczej po przyłożeniu do czytnika nie powoduje otwarcia, ale co ciekawe jak przykładam palec przez folię to się otwiera.

Powinieneś wprowadzić możliwość awaryjnego otwarcia zamka w razie potencjalnych problemów. Wiele lat temu konstruując zamki cyfrowe z klawiaturą miały one możliwość awaryjnego otwierania bez potrzeby podawania kodu.

To brzmi rozsądnie, ale jak zrobić żeby nikt poza mną nie mógł tej metody wykorzystać? Nie mam pomysłu...

26 minut temu, BeeKeyPro napisał:

ogólnie to film jest niedostępny.

Racja, już poprawione.

Oczywiście nie jest to system, którym zabezpieczyłbym np. wyrzutnię rakiet, ale do mojej szafki wystarcza. Ważne jest tylko żeby nikt mi tego nie otworzył z ciekawości.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...