Skocz do zawartości

Stabilizator napięcia / przetwornica, a prąd pobierany z akumulatorka

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

Załóżmy, że mam jakiś układ, który powinien być zasilany napięciem 5V i powinien on pobierać ze źródła 100mA. Układ zasilam akumulatorkiem 10V z pojemnością 10000mAh. Aby obniżyć napięcie korzystam z ( 2 różne możliwości ) :

a) stabilizatora napięcia 5V

b) przetwornicy obniżającej napięcie do 5V

Ile godzin układ będzie zasilany zarówno w jednym jak i drugim przypadku?

Ja rozumuję tak:

a) tutaj będzie to 100h, bo stabilizator napięcia obniżając napięcie wydziela dużo ciepła i "marnuje" te ponadprogramowe napięcie.

b) tutaj nie jestem pewny, czy nie będzie to np. 200h ( zakładam, że przetwornica ma wydajność 100% ). Skoro akumulator pozwala na zasilanie 10A przez godzinę z napięciem 10V, a ja będę korzystał tylko z połowy napięcia, to powinno to starczyć na 2 razy dłużej.

Pozdrawiam

EDIT w b) korzystam po prostu ze wzoru na moc i tak dochodzę do 2 razy dłuższego działania względem stabilizatora

Edytowano przez jugan1

Zasadniczo opisałeś to całkiem dobrze, można przyjąć, że stabilizator to 100h, przetwornica 200h. Stabilizator obniża napięcie liniowo, dlatego jego prąd wejściowy równa się temu na wyjściu, napięcie spada i mamy straty energii. W przetwornicy (idealnej) to moc wejściowa musi się zgadzać z wyjściowa, dzięki czemu prąd pobierany z akumulatora jest niższy, bo wyższe jest napięcie, a moce się zgadzają. Oczywiście nie ma idealnych elementów i żadna przetwornica nie będzie mieć 100% sprawności, ale i tak będzie radzić sobie lepiej niż stabilizator. 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...