Skocz do zawartości

3.3 Prawo ohma w praktyce - prąd zmierzony jest trzykrotnie mniejszy niż oczekiwany

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam problem z tym ćwiczeniem ponieważ zrobiłem układ jak w ćwiczeniu a dostałem 3 razy mniejszy prąd. (to ze czarna końcówka multimetru leży na stole nie ma znaczenia bo po jej podniesieniu wynik jest taki sam). Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co tu źle zrobiłem.

IMG_D20EE1F2-1643-4E2A-96F4-A01E05301517.jpg

• Lubię! 1

Proszę zmierzyć NAPIĘCIE na zaciskach bateryjki podczas gdy obwód jest zamknięty. Poza tym opis jest bardzo niepełny i chaotyczny, i trudno się domyślić o co w tym wszystkim chodzi?

• Lubię! 1

Przyczyna może być w rezystancji wewnętrznej baterii. Warto zmierzyć napięcie baterii pod obciążeniem, np. małą żaróweczką, silniczkiem lub rezystorem o mniejszej rezystancji np. 100Ω. Duży spadek napięcia może oznaczać rozładowaną w jakimś stopniu baterię, 6F22 która na ogół nie ma dużej pojemności. Istnieją też różne proste testery baterii.

• Lubię! 2

@Asiaja witam na forum 🙂 Wygląda na to, że bateria jest rozładowana (lub uszkodzona) - jeśli zmierzysz napięcie baterii, gdy będzie obciążona (będzie podłączony do niej rezystor) to na pewno pokaże mniej niż 9 V. Jeśli masz dostęp do innej baterii to sprawdź, czy to rozwiązało ten problem.

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Wszystko rozbija się o to, że przy rozładowanej baterii i jej pomiarem poza obwodem nie ujawnia się jej rezystancja wewnętrzna, więc 7V to może być już 5V w obwodzie, a czym bardziej bateria rozładowana tym bardziej (i to bardziej niż proporcjonalnie) w obwodzie będzie widoczny spadek napięcia względem pomiaru baterii nieobciążonej. Szkoda, że nie mówi się o tej zależności już na początku edukacji. Dostałem rozładowaną baterię i chciałem się poddać już na pierwszym temacie o rezystancji, gdyż logia została zrujnowana. Ale dzięki temu wydaje mi się, że zrozumiałem więcej niż bym chciał zrozumieć :D.

Na moim przykładzie:

Parametr Wartość
U₀ (bez obciążenia) 7,37 V
U₁ (pod obciążeniem) 5,15 V
R_obciążenia ok. 909 Ω
I 5,75 mA
R_i = (U₀–U₁)/I 386 Ω 😵

To oznacza, że ponad połowa napięcia baterii spada w niej samej, nie w układzie.

Napięcie (V) Stan naładowania Uwagi
9,5–9,0 🟢 Pełna Fabrycznie nowa
8,9–8,2 🟡 Średnia Nadaje się do prostych urządzeń
8,1–7,5 🟠 Niska Większość urządzeń zacznie się wyłączać
< 7,5 🔴 Rozładowana Praktycznie bezużyteczna, zwłaszcza pod obciążeniem

Podsumowując, przy rozładowanej baterii diametralnie rośnie jej rezystencja wewnętrzna i ujawnia się to spadkami w podłączeniu do obwodu. Ten spadek nie rośnie liniowo, tylko wykładniczo lub logarytmicznie. 

Z prawa Ohma dla spadku napięcia:

Rwewnętrzna = Uspadku/I = (7,37-5,15)/0,00575 = ~2,22/0,00575 = ~386Ω

❗️ To bardzo wysoka wartość

Dla porównania:

Nowa bateria alkaliczna: Ri ≈ 1–2 Ω

Zużyta bateria: Ri ≈ 20–100 Ω

Moja: 386 Ω 😱

Wniosek:

Moja bateria to elektryczny trup ⚰️🔋, stara (nawet jeśli "nowa" z opakowania to prawdopodobnie zbyt długo przechowywana).

Edytowano przez Dotknalem230V
dodatkowe informacje
  • Lubię! 1

@Dotknalem230V witam na forum 🙂 

13 godzin temu, Dotknalem230V napisał:

Moja bateria to elektryczny trup ⚰️🔋, stara (nawet jeśli "nowa" z opakowania to prawdopodobnie zbyt długo przechowywana).

Zgłoś proszę sprawę do Botlandu, na pewno jakoś pomogą w tej sprawie. Niestety jedna z serii baterii musiała być wadliwa, próbowaliśmy wyłapać uszkodzone sztuki, ale najwidoczniej cały czas jeszcze zdarzają się pojedyncze wadliwe przypadki. Działamy, aby naprawić ten problem. Jeśli napiszesz do Botlandu to na pewno wymienią baterię lub pomogą jakoś inaczej rozwiązać ten problem.

• Lubię! 1

Niestety część baterii 6F22 jest przeciętnej, żeby nie napisać niskiej jakości. Jakiś czas temu kupiłem cztery alkaliczne baterie 6F22 sygnowane marką Grundig. Dwie zamontowałem w multimetrach. Kolejne dwie oryginalnie zapakowane baterie czekały na swoją kolej aż będą potrzebne. Po kilku miesiącach jedna z baterii w multimetrze i te dwie oryginalnie zapakowane uległy rozerwaniu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...