Skocz do zawartości

Drukarka 3D do 3000 zł na start - co wybrać?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Ostatnio robię dla siebie duzo projektów pod smart home żeby ułatwić zarządzanie i często coś zlecam do druku, ale chyba przyszedł czas na zakup czegoś swojego. 

Co polecacie do 3000zł i sami używacie?  Czy zwrócić uwage na jakieś szczególne marki np. bambulab, creality? 

Założenia:

• na pewno zamknięta komora drukowania.
  • do około 3000zł
  • ważne żeby nie było problemów z technicznych tylko odpalam i drukuje bez zbędnego naprawiania więc wole dopłacić coś i kupić lepszy sprzęt
  • wystarczy mi jeden kolor, ale jak w tych pieniądzach da się sensownie więcej to też może być

Czat GPT i inne AI wyszukiwarki polecają BambuLab A1 i Anycubic Kobra S1 Combo i Creality K1 Max, czy one są ok? 

@MSof jeśli możesz trochę nagiąć budżet to kup Bambu Lab P1S Combo - będziesz zadowolony 🙂 A jak nie możesz przekroczyć tej kwoty to P1S bez Combo. Według mnie warto jednak dopłacić w tym przypadku do wersji z AMS.

• Lubię! 1

Tak myślałem przez jeden dzień. To był trzeci wydruk.
20250719_104418.thumb.jpg.83ba0f5286366efe32d86aff792b7184.jpg

Nawet jeszcze nie zdążyłem złożyć reklamacji. Pierwsze dwa wydruki poszły dobrze. A trzeci skończył się jak na załączonym obrazku.

Ciężko ocenić ze zdjęć, co się tam wydarzyło, wygląda na jakieś uszkodzenie mechaniczne. P1S to najpopularniejsze drukarki Bambu Laba w zamkniętej obudowie, gdyby takie problemy były normą, to w sieci byłyby tysiące takich problemów, a raczej mają głównie bardzo dobre opinie. Mam nadzieję, że serwis szybko pomoże 🙂 

Chciałem dać jeszcze jedno zdjęcie.20250721_100340.thumb.jpg.7cca351077a2815a659de48d86517996.jpg ale coś mi nie wyszło (chyba moja przeglądarka nie lubi tej strony, nie mogę edytować a tylko pisać nowe posty). Urwała się końcówka i filament przepchał się przez to coś. Nie siedziałem nad wydrukiem i nim się zorientowałem, to w komorze pojawiły się metry filamentu. Przynajmniej widzę że podaje filament "z pełną mocą i skutkiem". Na dodatek nie wiem, gdzie w Krakowie jest jakiś serwis.

2 minuty temu, bjrk napisał:

Na dodatek nie wiem, gdzie w Krakowie jest jakiś serwis.

A dlaczego nie skontaktujesz się po prostu ze sprzedawcą? Stacjonarne serwisy są raczej mało popularne w przypadku drukarek 3D.

3 minuty temu, bjrk napisał:

(chyba moja przeglądarka nie lubi tej strony, nie mogę edytować a tylko pisać nowe posty)

Akurat łączyłem Twoje posty, które były jeden pod drugim - to pewnie przez to.

(edytowany)

@bjrk, to zmień przeglądarkę albo przejdź z trybu mobilnego na desktop, jeżeli jesteś na smartfonie.

U mnie edycja działa za każdym razem. Może masz coś nie tak z obsługą skryptów? Adblocker za dużo blokuje?

Edytowano przez orb777
test: android, via browser (silnik chrome), tryb mobilny

@Treker dzięki za polecenie, widzę że wersja Bambu Lab P1S Combo to tak do 3200zł spokojnie kupie, to jeszcze o te 200zł mogę przekroczyć budżet.  Na portalach opinie ma dosyć dobre, wiadomo czasami coś się może zdarzyć ale w większości jest ok.

A przerabiał ktoś temat tańszych drukarek np. do 1500zł? bez zamkniętej komory?  Da się drukować w miarę sprawnie czy jednak z czasem okazuje się że lepiej było dołożyć i drukować bez zbędnych zabaw?  

@MSof zależy od tego, z jakiego materiału chcesz drukować. A1 Combo też będzie drukowała bardzo fajnie, ale jeśli budżet pozwala to lepiej iść w P1S Combo, bo to lepsza i bardziej kompaktowa konstrukcja. Jak postawisz AMS na drukarce to całość jest dość zgrabna jak na drukarkę 3D. Przy A1 Combo drukarka i AMS Lite zajmują sporo miejsca - więcej niż można się spodziewać, bo na AMS Lite potrzeba praktycznie tyle samo, co na drukarkę.

A ma ktoś z Was może drukarkę ANYCUBIC Kobra S1 Combo?  Jest w sieciówkach typu media ... za około 2400zł  , podobno jest cichsza od Bambu? 

Może ktoś na tym drukował jak jakość, ekosystem, slicer itp. Czy da się sensownie drukować? 

ok dzięki za info, przekonałem się do Bambu Lab P1S Combo , faktycznie lepiej drukować niż naprawiać lub "bawić się" w szukanie rozwiązań.

Dzięki za opinie 😉 

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...