Skocz do zawartości

Drukarka 3D do 3000 zł na start - co wybrać?

Pomocna odpowiedź

40 minut temu, miro88 napisał:

Prusa jest porównywalna z Bambu?

Niestety mogę tylko cytować słowa użytkowników Prusy, sam żadnej nigdy nie używałem. Słyszałem że też są to drukarki nie do zdarcia, a nawet jak się popsują to łatwo i tanio można naprawić. W końcu przed BambuLab to Prusa była najbardziej niezawodną firmą od drukarek. Wydaje mi się że Prusy są trudniejsze dla nowych użytkowników, no i są też droższe. To wszystko co wiem.

• Lubię! 1
54 minuty temu, AntekBezak napisał:

Słyszałem że też są to drukarki nie do zdarcia, a nawet jak się popsują to łatwo i tanio można naprawić.

Popieram 😄 

54 minuty temu, AntekBezak napisał:

W końcu przed BambuLab to Prusa była najbardziej niezawodną firmą od drukarek.

Jako posiadacz obu: Prusy są wciąż bardziej niezawodne niż Bambusy, bo jednak QA Prusy to jest poziom z kosmosu 😉 

• Lubię! 2
(edytowany)

@AntekBezak 

Dnia 24.07.2025 o 09:03, AntekBezak napisał:

Kusi niskimi cenami i dobrą specyfikajcą, ale psuje się na potęgę

Od ponad roku korzystam z drukarki Anycubic Vyper. Z mojego doświadczenia wydruki wychodzą naprawdę dobrej jakości, natomiast prędkość pracy nie powala (udało mi się wyciągnąć 70 mm/s z ABS zanim wydruk zaczął tracić na jakości). Nie miałem z nią żadnych poważnych problemów, choć od czasu do czasu trzeba ją przeczyścić i odtykać dyszę. Nie jest to zły wybór, ale wydaje mi się, że w tej samej cenie Bambu Lab A1 byłaby znacznie lepszą opcją.

Edytowano przez Ignaec
Chciałem dodać wiadomość do której się odnoszę
  • Lubię! 1

@Ignaec Cóż, może ich droższe modele nie są takie złe, jednak moim zdaniem jeśli jakaś firma pozwala by ich tańsze opcje były szajsem to nie zaufam również ich droższym drukarkom. Dla porównania Bambu Lab kiedy okazało się że ich drukarki mogą być niebezpieczne przez zużywający się przewód do zasilania stołu zaproponowali użytkownikom mnótwo opcji jak ten problem rozwiązać, od wydrukowania elementu mającego ograniczyć ten efekt, poprzez dosłanie poprawionego stołu do samodzielnej wymiany, do bezpłatnej wymiany drukarki na bezpieczną. Nawet kiedy moje zamówienie się opóźniło dostałem kupon zniżkowy na 10 euro. Widać że dbają o klienta, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić taką akcję w wykonaniu Creality albo Anycubic. Ba, kiedy moja Kobra zaczęła przeciekać musiałem wykłócać się o zwrot pieniędzy, ostatecznie wyszło że mogę dostać połowę tego co wydałem, albo idziemy do sądu. Tak to wyglądało:

https://www.youtube.com/watch?v=7cnJjM2wbGs

(edytowany)

@AntekBezak Bardzo ciekawe. Nigdy nie widziałem czegoś takiego.
Dobrze, że przynajmniej część pieniędzy udało Ci się odzyskać!

Edytowano przez Ignaec
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...