Skocz do zawartości

Przekaźnik z Modbus RTU ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Szukam jakiegoś taniego i łatwego rozwiązania do podłączenia przekaźnika do falownika fotowoltaicznego po RS-485 (Modbus RTU) i prostym sterowaniem na zasadzie włącz i wyłącz przekaźnik. Sterowanie polegało by na odpytywaniu co kilka sekund falownika po protokole Modbus i gdy odpowiedź na określoną odpowiedź wówczas przekaźnik się załączy lub rozłączy. Czy warto zrobić to na Arduino czy czymś prostszym?

Pozdrawiam,
Paweł Górski

(edytowany)

Cześć, a co ten przekaźnik miałby wyłączać? Jeśli falownik, to przydałby się jakis stycznik. Druga sprawa, masz jakieś dane rejestrów do odczytu po Modbusie?

Pozdrawiam 

Edytowano przez Philip

Mam adresy Modbus. Ma włączyć jakiś obwód czyli z przekaźnika na stycznik i jakieś urządzenie. Mam Uno, jaki najlepiej konwerter na RS485 do tego dokupić, np. RS485 - UART TTL MAX485? Szukam czegoś żeby to solidnie "razem siedziało".

Potrzebujesz konwerter modbus na uart, nie wiem czym chcesz sterować więc ciężko uznać czy jest potrzebny stycznik. 

Mając rozpiskę adresów twojego urządzenia cyklicznie odpytujesz go o interesujące dane. Później warunek jeśli coś tam jest przekroczone to załącz jeśli nie to wyłącz. 

Konwerter jeśli mikrokontroler toleruje 5V (uno tak) to zwykły max 485 wystarczy, jeśli zaś używasz układu z logiką 3.3V wtedy zastosowałbym max3485. A w ogóle na początek kup sobie przejściówkę modbus RTU na USB i sprawdź czy w ogóle dasz radę porozumieć się ze swoim urządzeniem

Zamieszczam uproszczony schemat do odczytu rejestrów z falownika i przekaźnika 5VDC ze stycznikiem rozłączalnym obwód zasilania falownika, bo podejrzewam, że o takie coś chodziło, tak?

Screenshot_20250827-094105_Gallery.jpg

8 minut temu, Philip napisał:

o takie coś chodziło

Powiedz mi jak odczytać wyłączone urządzenie? @Pawel22 podałbyś łaskawie więcej szczegółów

• Lubię! 1
(edytowany)

Właściwie to siedzę teraz przy takim projekcie, tylko nieco bardziej zaawansowanym z większą ilością możliwych akcji. Z tym że u mnie główną rolę odgrywa esp32 żeby mieć możliwość łatwej konfiguracji przez aplikację

chrome_nLa94lmhYE.thumb.png.a053948293d1d2a8342c5fc104bfd16f.png

Edytowano przez _LM_
Dnia 27.08.2025 o 09:37, _LM_ napisał:

Mając rozpiskę adresów twojego urządzenia cyklicznie odpytujesz go o interesujące dane. Później warunek jeśli coś tam jest przekroczone to załącz jeśli nie to wyłącz. 

@_LM_

Podepnę się.

A co w sytuacji, gdy kilka różnych Arduino czy innych urządzeń odpytuje to samo urządzenie? Jeżeli zapytania pójdą w tym samym czasie to jest jakaś kolejka zapytań? Przy rs485/modbus nie ma chyba stanu zajętości linii?

Modbus ma jedno urządzenie nadrzędne. Master synchronizuje całą transmisję i odpytuje urządzenia po ich adresach. Jeśli potrzeba sieci gdzie każdy może zgłosić coś na swoim adresie to polecam CAN 

• Pomogłeś! 1

Takie eleganckie i solidne rozwiązania bez bawienia się w budowanie elektroniki, od podstaw.

Przekaźnik programowalny z obsługą MODBUS RTU TCP/IP, np. Siemens LOGO 8, lub TECO SG3, Sterownik podłączasz przez konwerter LAN<>RS485, odczytuje on odpowiednie rejestry z falownika, i steruje czym tam potrzebujesz z wbudowanych wyjść. Wada. koszt w okolicy 1000zł.

Opcja druga. Chiński panel HMI + moduł zdalnego I/O EBYTE (2 wej. cyfr/2 wyj. przekaźnikowe), koszt myślę w 500zł MAX da się zmieścić. Zaleta masz interaktywny wyświetlacz, sterowanie ogarnia makro w HMI. Można się bawić w dane historyczne, wykresy, pierdesy, animacje etc. Dodatkowo jak się tego nauczysz, masz za sobą pierwszy krok do opanowania, automatyki przemysłowej. 

Na koniec pytanie najważniejsze, co chcesz konkretnie robić z tym falownikiem? Bo odczytać dane to jeden temat, druga sprawa co chcesz z nimi robić? Opisałeś temat tak lakonicznie, że poza strona sprzętową interfejsu nie można jasno wywnioskować co to ma robić? Domniemam że zażądanie energia w domu?

PS. ostatecznie zostaje jeszcze Raspbbery PI, nie musi być najnowsze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...