Skocz do zawartości

Bezprzewodowy sterownik funkcji na kierownicę samochodu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć.
Szukam rozwiązania na wykonanie pilota/sterownika podstawowych funkcji w samochodzie.
Chodzi o umożliwienie załączania np. kierunkowskazów, świateł, sygnału dla osoby kierującej jedną ręką.
Są gotowe rozwiązania ale cena powala.

galka-na-kierownice-veigel.thumb.jpg.2cd185872b4a2f9efeda9ac91017ae66.jpg

Mam Home Assitanta i sporo urządzeń na ESPHome. Niestety na ESPHome nie jestem raczej w stanie zrobić tego urządzenia ale plan jest taki.
Nadajnik:
ESP32C3supermini zasilany z akumulatora  4,2V 18650
GPIO0-ADC1 kontrola napięcia baterii
GPIO1- button1
GPIO3- button2
GPIO4- button3
GPIO5- button4
GPIO6- button5
GPIO7- button6
GPIO10- button7
GPIO20- button8
GPIO21- button9 (kontaktron) wyłączenie kierunkowskazów po skręceniu kierownicy.

Odbiornik:
Wpięty w instalację samochodu i zasilany z auta.
Analogiczne GPIO oprócz ADC1 i GPIO21 to wyjścia z optoizolacją wpięte w odpowiednie kable w samochodzie.

Przyciski mają mieć funkcje np.
1. Kierunkowskaz lewy: krótkie naciśnięcie - załącz analogiczne wyjście na np. 10 sekund, długie naciśnięcie włącz na stałe, kolejne naciśnięcie wyłącz
2. Kierunkowskaz prawy: j.w.
3. Światła drogowe: krótkie naciśnięcie - mrugnięcie światłami, długie - włączenie świateł drogowych kolejne naciśnięcie zmiana na mijania.
itd.
GPIO21 ma automatycznie wyłączyć kierunkowskaz po przekręceniu kierownicy (kontaktron i dwa magnesy).
Podobne sterowanie programowałem sobie na ESPHome dla sterownia roletami.

Zatem potrzebuję porady czy układ nadajnik/odbiornik robić na ESPNOW czy BLE?
Byłoby idealnie zrobić to na BLE i mieć po WiFi dostęp do ewentualnych aktualizacji, raportów o stanie baterii jak auto złapie domową sieć WiFi.
Może udałoby się podpiąć pod HA.

Próbowałem zacząć od wykonania połączenia master/slave poprzez ESPNOW i Bluetooth.
https://www.youtube.com/watch?v=zi0IK15ilxI&list=WL&index=44&t=182s
Niestety wszelkie tutoriale są na starej bibliotece ESP32 a muszę mieć nową dla ESP32C3.
ESP32C3 nie ma Bluetooth tylko BLE więc znowu błąd kompilacji.

Moje ArduinoIDE na Ubuntu jest w starej wersji ale jeśli będzie to konieczne zainstaluje nowsze na Windowsie.
Próbowałem zrobić to połączenie z filmu na Youtubie przez Visual Studio Code ale też nie wyszło.

Może tutaj znajdzie się ktoś kto doradziłby i pomógł zacząć.
Mam nadzieję, że post w dobrym dziale jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie.
Pozdrawiam
Wojtek

@GaaD witam na forum 🙂 To jedno z pytań, które ma potencjał na dość kontrowersyjny temat, bo takie projekty są mało bezpieczne. Ingerowanie w instalację samochodu i jeszcze komunikacja bezprzewodowa to nie brzmi jak coś na projekt DIY. Nie miałem styczności z takimi rozwiązaniami, ale podejrzewam, że wysoka cena gotowych rozwiązań może wynikać z konieczności spełnienia odpowiednich norm, homologacji itd. Czy chcesz realizować taki projekt w ramach eksperymentów i nauki, czy ma on później faktycznie pełnić taką rolę w samochodzie i ktoś ma z tego normalnie korzystać?

To ja zapytam inaczej: jeśli to ma być urządzenie dla osoby mającej jedną sprawną rękę (chyba że czegoś nie zrozumiałem) dodatkowy gadget będzie dobrym rozwiązaniem? Istnieją stare wypróbowane sposoby (np. przełączniki nożne, tak jak do świateł w Syrence)...

Ale w to nie wnikam.

Stara wersja IDE wystarczy, potrzeba tylko nowych bibliotek.

Zmieniłbym Super Mini na XIAO ze względu na wbudowaną ładowarkę.

Esp-now przy tych odległościach będzie dobrym rozwiązaniem, przede wszystkim nie koliduje z WiFi.

Pamiętaj jeszcze o jednym: esp potrzebuje trochę prądu do działania i akumulator dość szybko się skończy. Można próbować z deep sleep, ale to na odmianę może wprowadzić zbyt długi czas reakcji na przycisk. Nie wiem jak C3, ale S3 może działać z wolniejszym zegarem (80 MHz), zużycie prądu spada ponad dwukrotnie.

Ogólnie - ja bym czegoś takiego na ESP nie robił.

Co do bezpieczeństwa:
To nie jest ingerencja w hamulce lub układ kierowniczy. Nie musi być homologowane. Ma ułatwić załączanie/wyłączanie funkcji, które są przy kierownicy tak aby nie było konieczności odrywania od niej ręki. Oryginalne manipulatory pozostają cały czas bez zmian i działają. Na kierownicy jest już zamontowana gałka. Ogólnie pojazd jest już częściowo dostosowany i użytkowany - chodzi o polepszenie komfortu jazdy. Gdyby to gotowe rozwiązanie można w przyszłości przenieść do nowego auta to bym kupił. Ale nie kupię urządzenia za 10k do starego auta aby po 2-3 latach kupować ponownie do nowego. 

C3 lub S3 supermini - wybór padł ze względu na b. małe rozmiary będę próbował zmieścić ESP w gotowej klawiaturze:

switch.thumb.jpg.343be0186561191a8da607cc4d8dff0d.jpg

Ta klawiatura ma być w poziomej pozycji połączona z gałką plus uchwyt w którym będzie bateria. Ciężar baterii powinien powodować, że gałka nawet jak się ją puści będzie zawsze w pionowej pozycji.
Deep sleep owszem na czas wyłączenia pojazdu ale w trakcie jazdy raczej może powodować opóźnienia.
ESP32 bo mam w domowej automatyce co prawda bez NOW czy BLE a pod ESPHome dość przyjemnie się to integruje z HA. Zrobiłem też kilka czujników z deep sleep ale one raportują mi góra 4x na dobę. Tu zawsze można na postoju podłączyć ładowarkę a prowadzenie pojazdu jedną ręką i nogą wymaga częstszych przerw i odpoczynku niż u pełnosprawnego kierowcy.
Projekt nie jest komercyjny a jak już napisałem pełnosprawna jest lewa strona. Auto ma automatyczną skrzynię biegów i już jest użytkowane.

Jeśli ktoś ma inne rozwiązania jestem jak najbardziej za.

Ta klawiatura z fotki ma  odbiornik i jest bezprzewodowa nie wiem jakie to połączenie i nie mam pojęcia jak zdekodować komendy, które wychodzą z odbiornika. Odbiornik ma zasilanie i jeden dodatkowy przewód najprawdopodobniej podłączany do caraudio (CAN?). Gdyby udało się dorobić dekoder i uzyskać wyjście dla każdego klawisza a następnie uzyskać krótkie/długie naciśnięcie to kwestia połączenia bezprzewodowego klawiatura-odbiornik byłaby rozwiązana.

Pozdrawiam
Wojtek

Jeśli chodzi o odbiornik to prawdopodobnie jest tak:

Radia samochodowe (szczególnie chińskie modele Android lub 2DIN) często mają 1 albo 2 wejścia oznaczone:

• KEY1 / KEY2
  • SWC1 / SWC2
  • czasem AD1 / AD2

Te wejścia służą do odczytywania przycisków przez pomiar rezystancji między przewodem KEY a masą.
Pilot (albo oryginalne przyciski w kierownicy) mają drabinkę rezystorową (resistor ladder) — każdy przycisk zwiera inną wartość rezystora, a radio rozpoznaje, który przycisk naciśnięto, po napięciu analogowym.

Powinno dać się użyć.

Dziękuję za podpowiedź. 
W tym odbiorniku są tylko trzy przewody ale faktycznie rezystancja inna dla każdego klawisza zmienia się względem masy zasilania.
Zatem pozostaje mi "tylko" do ogarnięcia odbiornik.
Koncepcja uległa sporej zmianie sam nie wiem jak to teraz przerobić na 8 niezależnych wyjść.

Pozdrawiam
Wojtek

Oczywiście, że się uprościło odpada kwestia przeróbek i baterii. Muszę teraz doczytać/doszukać jak zrobić bo moje pisanie w arduino to bardziej kopiuj/wklej i metoda prób i błędów.
Na razie podłączyłem przez rezystor 100k ten przewód do zasilania i pomierzyłem, że każdy klawisz da mi inne napięcie na wejściu.
Zatem czytam jak z drabinki rezystorowej zrobić te przyciski no i chyba nie ma sensu już ESP32. Muszę poszukać i sprawdzić miałem gdzieś jakieś stare nano jak zadziała to chyba będzie ok.

Dnia 3.10.2025 o 21:57, GaaD napisał:

Szukam rozwiązania na wykonanie pilota/sterownika podstawowych funkcji w samochodzie.
Chodzi o umożliwienie załączania np. kierunkowskazów, świateł, sygnału dla osoby kierującej jedną ręką

Stwierdzenie "w samochodzie" nic nie mówi.

Współczesne samochody niestety mają już wszystko połączone cyfrowo. Nawet głupi kierunkowskaz czy włącznik świateł to nie zwykły switch do którego można się podlutować, tylko sterownik przesyłający cyfrowo informację do komputera sterującego światłami.
Chyba że to uczciwe auto z lat 90.

18 godzin temu, ethanak napisał:

XIAO jest chyba nawet mniejszy niż SuperMini... tyle że antenę trzeba podłączyć.

Akurat mam na biurku, więc wrzucam zdjęcie poglądowe - mniejsze niż wydaje się na zdjęciach w Internecie. Za pierwszy razem mocno się zdziwiłem 😉 

1.jpg

Pierwsze dostosowanie przy którym byłem na etapie kursu to mechaniczne dołożenie pedału gazu na lewą stronę i dodanie dwóch przycisków na kierunkowskazy do kilkuletniej Toyoty. Okazało się, że sterowanie kierunkowskazami na zwykłego pilota RF433 ma tę wadę, że 3krotne mignięcie bywa zbyt krótkie na rondzie. Wiem, że kolejną przeróbkę z dołożeniem 3go przycisku robili już dla kolejnego kursanta też posługującego się wyłącznie lewą ręką. W swoim Mondeo Mk4 pedał gazu przeniosłem poprzez dołożenie drugiego pedału na lewą stronę +przełącznik. Działa zawsze jeden pedał lewy albo prawy. Córka już jeździ ale chcę dołożyć przyciski przynajmniej te najważniejsze. Jeśli uda mi się ogarnąć sterowanie to wpięcie w instalację  nie jest problemem mam wsparcie. Jak będę miał sterownik to dokupię kompletny używany zestaw przełączników ze szrotu do zepsucia i rozpracowania gdzie co jest.. Podobnie jak w przypadku pedału gazu jak pozwoli mi na to miejsce w kolumnie kierowniczej chcę zrobić wpięcie na oryginalne wtyczki i gniazda. Demontaż i przywrócenie oryginału to po prostu wypięcie modernizacji i ponowne wpięcie oryginalnych złącz. Jeśli będzie zbyt ciasno to będziemy zmuszeni wpinać się w przewody. Aby wykluczyć przekaźniki być może uda się na optoizolatorach mam zgrabną płytkę z 8-ma PC817C. Jeśli testy się nie powiodą to mam mini przekaźniki AGN200A Panasonica jako alternatywa. Są na 3v więc być może dałoby się nimi sterować bezpośrednio z Arduino?

Ponieważ auto jest cały czas używane to chcę ogarnąć najpierw sterowanie. 

Pilot w zasadzie bardzo fajnie działa ale ma jednak jedną małą wadę - przy naciśnięciu jednocześnie dwóch klawiszy rezystancja zmienia się na wartość przycisku o mniejszej rezystancji na szczęście nie są to małe przyciski więc nie przewiduję problemów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...