Skocz do zawartości

Przełącznik GND/Vcc

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Poszukuję rozwiązania dla przełącznika - coś jak na obrazku lub podobne.

przecznik_gnd_vcc.thumb.png.3992ee7330f9ba865c4f830e0f68b03d.png

Vcc 5V, prądy nie za duże, do 100mA. Czy są dostępne gotowe rozwiązania poza elektromagnetycznym?
Jeżeli nie ma, to od jakiej strony zacząć gryźć temat, żeby na 1 linii sterowanie było?

Pozdrawiam
kjk

@kjk witam na forum 🙂 Może nie rozumiem dokładnie problemu, ale... dlaczego nie możesz wykorzystać zwykłego, mechanicznego przełącznika? Czy to ma być sterowane w sposób elektroniczny (bo tego nie napisałeś)? 

Można wykorzystać przekaźnik SSR zwany potocznie przekaźnikiem elektronicznym. Ewentualnie układ cyfrowy CMOS typu CD4066 lub multipleksery CD4051/4052/4053. Układy te jednak nadają się do przełączania sygnałów o małych wartościach niż włączania obciążeń. 

Sterowanie też będzie dwuprzewodowe. Nawet w przypadku kluczy CD4066 napięcie sterujące kluczem musi być podane względem masy tego układu.

Witam serdecznie.

Uch, gdzie moja głowa, postaram się precyzyjniej wypowiadać. Mam teraz sterowanie ręczne - w moim projekcie jest 20 suwaków ESP1010.
Zacząłem się bawić trochę w programowanie uC no i do głowy mi przyszło przerobienie sobie tego urządzenia na sterowane elektronicznie. Mogę wrzucić 20 przełączników elektromagnetycznych (małe sygnałowe wystarczą) i to załatwi sprawę. Najbezpieczniejsze rozwiązanie, bo nie grozi zwarciem. Mogę zrobić na 5 multiplexerach (np DG409). Teoretycznie też dość bezpieczne. Wyłączam stronę vcc, włączam gnd. Mogę zrobić to na mostkach sterowane dwoma liniami każdy. Nie wiem i nie mam pomysłu jak to zrobić sterowane jedną linią. Nie jest mi to niezbędne do życia, ale intryguje mnie jak to zrobić i spać nie daje po nocach, a sam nie jestem w stanie wymyślić.

A urządzenie jak to dla zielonych służy oczywiście do świecenia diodami🙂 

Dostępne są małe przekaźniki SSR np. G3MB-202P, ale moim zdaniem to rozwiązanie na wyrost do sterowania wejściami mikrokontrolera lub diodami LED. Również dostępne są miniaturowe przekaźniki wielkości układu scalonego w obudowie DIP, ale jak wyżej. 

Jeśli sterowanie ma być na mikrokontrolerze to poprawnie zaprojektowane urządzenie i poprawnie napisany program nie grozi zwarciem. Wówczas te 20 przełączników (klawiatura) dołącza się do mikrokontrolera. Na jego wyjściach pojawiają się odpowiednie sygnały, które po wzmocnieniu wykorzystujesz do włączania np. diod LED.

Poczytaj sobie o inwerterze, np. układ scalony TTL 7404 (sześć inwerterów). Kiedy na wejście takiego inwertera podajesz stan wysoki, na jego wyjściu pojawia się stan niski i odwrotnie. Tego rodzaju układ scalony bez problemu powinien wystarczyć do włączenia zwykłej diody LED. Układ TTL 7406 to sześć inwerterów typu "otwarty kolektor". One lepiej nadają się do włączania diod LED.

Dnia 12.10.2025 o 19:56, kjk napisał:

Mam teraz sterowanie ręczne - w moim projekcie jest 20 suwaków ESP1010.

Dwadzieścia przełączników po dwa tranzystory, może więcej na przełącznik, które w jakiś sposób trzeba jeszcze wysterować (mikrokontroler?) i możemy otrzymać mocno rozbudowane urządzenie.

@matsobdev Myślałem o tym, pewnie się pobawię jak znajdę chwilę. Dłuuuugą. Święta się zbliżają, może dam radę:) Vishay ma pary n/p w jednej obudowie, może coś z tego wynajdę. 

@Christophorus

42 minuty temu, Christophorus napisał:

Dwadzieścia przełączników po dwa tranzystory, może więcej na przełącznik, które w jakiś sposób trzeba jeszcze wysterować (mikrokontroler?) i możemy otrzymać mocno rozbudowane urządzenie.

A co tam, niech będzie rozbudowane. Sporo grzebania w sieci, ds'ach, internetach, i tutejszym forum. Dobra zabawa, może się czegoś nauczę:) 
Dziękuję za podpowiedzi, bardzo doceniam życzliwość. Szybko nie skończę, a jak coś ciekawego zrobię to się podzielę. Z oprogramowaniem uC raczej nie będę miał problemu (choć nadzieja matką głupich podobno). 

Ha, znalazłem czego szukałem. Wystarczyło dobrze pytanie wujkowi guglowi zadać i wyszło, że to przełącznik analogowy seria 3157. Są akurat do 100mA - pasują (przynajmniej 2 które znalazłem, SN74LVC1G3157 STG3157). Zatem do roboty trza się zabrać. 

Sterowanie będzie wstępnie na ESP32 (bo taki mam akurat pod ręką). Do tego muxy LTC1391. Albo rejestry przesówne 74hc595. No i wzmiankowane przełączniki. Zobaczymy jak da radę. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...