Skocz do zawartości

Zasilacz od laptopa pytanie?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam pytanie mam, w sprawie zasilacza od laptopa, wyjściowe napięcie 19 volta   4,74 A - czy to znaczy że mogę obciążyć go Max takim obciążeniem 4,74 A 

IMG_20251104_141456.jpg

Edytowano przez Huba
28 minut temu, Huba napisał:

4,74 A - czy to znaczy że mogę obciążyć go Max takim obciążeniem 4,74 A 

4.74 * 0.7~0.8 = 3,32~3,8A (sprawność zasilaczy to około 70-80%)

(edytowany)
10 minut temu, Huba napisał:

A można prosić o jaśniej.....

Nie da się prościej. Prąd podany na zasilaczu (znamionowy) mnożysz przez 0.8¹ i to traktujesz jako maksymalny prąd (nazwijmy go "rzeczywistym").

Wszystkie inne tłumaczenia będą musiały się odnieść do konstrukcji tych urządzeń, a tego raczej nie chcemy...

¹ - jeżeli zasilacz wydaje się podejrzanie lekki / jest to jakiś chiński badziew to zamiast 0.8 użyj 0.55 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
2 godziny temu, Huba napisał:

19 volta   4,74 A

Parametry te dotyczą wyjścia (jak widać na fotografii), a więc sprawność nie ma tu nic do rzeczy.

2 godziny temu, Huba napisał:

czy to znaczy że mogę obciążyć go Max takim obciążeniem 4,74 A 

Właśnie to tak znaczy 😀.

Mam jeszcze jedno pytanie, może powinienem od tego zacząć...

Czy taki zasilacz od laptopa nadaje się do ładowania aku ..samochodowego w sensie czy takie napięcie stabilizowane....

Raczej nie.

Do ładowania akumulatora potrzebny jest stały, określony prąd, a ten zasilacz stabilizuje napięcie co jest w tym wypadku niepotrzebne.

To była wersja oficjalna, ale....

jeśli masz nóż na gardle i brak innych możliwości, to możesz poeksperymentować, godząc sie na ewentualne uszkodzenie zasilacza lub/i akumulatora. Sukces zależy od tego, jakiego typu zabezpieczenia ma ten zasilacz.

I tak - jeśli ma zabezpieczenie on nadprądowe, które stopniowo redukuje  napięcie tak, by utrzymać stały prąd (przy prądzie dopuszczalnym 4,74A będzie to zapewne  jakieś 5-6A), to ładowanie akumulatora samochodowego o pojemności 50-60Ah może się udać. Trzeba tylko co jakiś czas kontrolować napięcie na akumulatorze, bo ładowanie samo się nie skończy.

Jeśli zabezpieczenie nadprądowe jest "z podcięciem", tzn. gwałtownie jest ograniczane napięcie wyjściowe  to nic z tego nie będzie. Sprawdzenie czy i jakie jest zabezpieczenie nadprądowe może być w warunkach amatorskich samo w sobie wyzwaniem.

Reasumując - rozwiązanie to przedstawiam bardziej jako teoretyczną ciekawostkę, niż rzeczywiste rozwiązanie problemu, ale jeśli masz w sobie ducha MacGyver'a to....
wszelkie eksperymenty przeprowadzasz  na własną odpowiedzialność.

jand- pytam bo, zrobiłem na tym zasilaczu prostownik, podłączając na wyjściu zasilacza dwa tranzystory fot.      z regulacją napięcia i dodatkowo do podglądu cyfrowy miernik taki z allegro  dwa w jednym woltomierz i amperomierz do podglądu, i ustawiając ładowanie na 2.5 A strasznie się ten zasilacz grzeje,a i dodatkowo płytka zasilacza jest wyjęta z tego pudełka żeby lepiej odprowadzić ciepło, dlatego pytałem o przebieg tego napięcia....a zamiast trafa i mostka prostowniczego jest ten zasilacz od laptopa..

8_1203796939.jpg

Możesz zastosować dodatkowy układ elektroniczny pomiędzy zasilaczem od laptopa a akumulatorem, ale grzania się nie pozbędziesz. Na tym układzie musi być spadek napięcia 19-12=7V, pomnożone przez 2,5A daje 17,5W.  Sporo.

Przedstawiony układ nie zapewnia stałego prądu ładowania (co jest zalecane), a jedynie wyłącza ładowanie po osiągnięciu określonego poziomu napięcia na akumulatorze.

jand więc tak, wyrzuciłem ten zasilacz od laptopa i dałem pożądne trafo które ma  na wtórnym 18 V i pożądny mostek prostowniczy ( Graetza ) ustawiłem 4.5A na aku. i nic się za bardzo nie grzeje,tzn.nagrzewa się bo ma prawo, ale nie jak przed ustawione 2.5 A a radiatora tranzystorów nie można było dotknąć ręką, 

Czyli zasilacz od laptopa się nie nadaje...do takich celów....

7 godzin temu, Huba napisał:

ale nie jak przed ustawione 2.5 A a radiatora tranzystorów nie można było dotknąć ręką, 

Jakoś mnie to nie dziwi i tak dobrze, że nie ugotowałeś podzespołów. Od kiedy to tranzystory BJT łączymy równolegle?!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...