Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Idzie zima, ale czasem chce się otworzyć okno i normalnie jakbym mieszkał w kominie. Dlatego postanowiłem zrobić czujnik powietrza i usadowić go na balkonie. Mam tylko podstawową wiedzę ale może się uda z waszą pomocą.

Sprawa wygląda chyba dość prosto, a więc:

Posiadam NodeMCU ESP8266 v3 z wbudowanym wyświetlaczem 0.96 oled i wifi, chcę zamontować i przylutować na płytce prototypowej wraz z czujnikiem powietrza, wybór chyba padł na ten . Dobrze by było jakby miał swoje zasilanie np. aa czy akumulatorki 

Jednak trochę się obawiam czy to słuszny wybór, zastanawiam się jak przylutować go do płytki prototypowej kiedy ma takie złącze, chyba będę musiał uciąć z jednej strony złącze i przylutować kable bezpośrednio do płytki, chyba że jest jakieś inne wyjście?.

Projekt wygląda dość chyba prosto ale dla mnie ciężka sprawa.

Kod wygeneruje chyba  przez gpt ale jak komuś by się chciało ulepić, nie miałbym nic przeciwko.

Jeśli komuś by się chciało może krok po kroku od czego zacząć aby stworzyć taki projekt, nie posiadam jeszcze tylko czujnika, koszyk na baterie i resztę osprzętu jakoś dam radę uciułać....

Dzięki za radę

• Pomogłeś! 1
14 minut temu, JaboLtron napisał:

Dobrze by było jakby miał swoje zasilanie np. aa czy akumulatorki

Zwróć uwagę, że czujnik pobiera 100mA - na zasilaniu bateryjnym długo nie pociągnie.

(edytowany)
18 godzin temu, JaboLtron napisał:

Witam.

Idzie zima, ale czasem chce się otworzyć okno i normalnie jakbym mieszkał w kominie. Dlatego postanowiłem zrobić czujnik powietrza i usadowić go na balkonie. Mam tylko podstawową wiedzę ale może się uda z waszą pomocą.

Sprawa wygląda chyba dość prosto, a więc:

Posiadam NodeMCU ESP8266 v3 z wbudowanym wyświetlaczem 0.96 oled i wifi, chcę zamontować i przylutować na płytce prototypowej wraz z czujnikiem powietrza, wybór chyba padł na ten . Dobrze by było jakby miał swoje zasilanie np. aa czy akumulatorki 

Jednak trochę się obawiam czy to słuszny wybór, zastanawiam się jak przylutować go do płytki prototypowej kiedy ma takie złącze, chyba będę musiał uciąć z jednej strony złącze i przylutować kable bezpośrednio do płytki, chyba że jest jakieś inne wyjście?.

Projekt wygląda dość chyba prosto ale dla mnie ciężka sprawa.

Kod wygeneruje chyba  przez gpt ale jak komuś by się chciało ulepić, nie miałbym nic przeciwko.

Jeśli komuś by się chciało może krok po kroku od czego zacząć aby stworzyć taki projekt, nie posiadam jeszcze tylko czujnika, koszyk na baterie i resztę osprzętu jakoś dam radę uciułać....

Dzięki za radę

Mam od lat ten sam czujnik. Bałem się o jego żywotność, ale daje radę. Wprawdzie nie wiem jak z jego dokładnością po tylu latach, ale z całą pewnością wyłapuje czas kiedy w powietrzu można zawiesić siekierę;).

IMG_3582.png

IMG_3583.JPG

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...