Skocz do zawartości

Moduł baterii li-ion 3.7 V

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Nie wiem co dokładnie miałeś na myśli, ale wygląda na typowy BMS 1S (przykład).

Do pojemności 600mAh poszukałbym BMS, który ładuje mniejszym prądem maksymalnym, np. 300mA, ewentualnie dobrał odpowiednio ładowarkę (przetwornicę z regulacją), żeby ograniczyła prąd. BMS zadba o poziom napięcia, max ~4.20-4.25V, wtedy kończy ładowanie. Być może mógłbyś też użyć modułu TP4056 + ładowarki od telefonu, ale po zmianie rezystora smd na około 4k, ponieważ domyślnie ładuje 1A.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

orb777 - Lepiej zapytać,bo  ta bateria będzie zamontowana w innym urządzeniu niż była, dlatego lepiej  zapytać, czy ta płytka w tej baterii to BMS jeżeli tak to  można tą baterię  ładować ładowarką od telefonu  która daje 5 V ..

Czyli ten moduł pilnuje poziom naładowania tej baterii ?

Edytowano przez Huba
(edytowany)

Oczywiście mogę się mylić, bo nie mam takiego akumulatora, ale nie ładowałbym bezpośrednio z 5V, tylko ładowarką, która obsługuje CC/CV. Tego typu układ pilnuje raczej granicznych zakresów napięć, ale nie przeprowadzi poprawnie procesu ładowania. Proces ładowania li-ion nie polega na dobiciu przez aku do granicznego napięcia zabezpieczenia i nagłym odcięciu. Nie wiadomo dokładnie przy jakim napięciu następuje odcięcie, może być blisko 4.3V i będziesz mieć ciągle przeładowany akumulator, skrócisz żywotność.

Jeżeli masz gotowe urządzenie, to być może posiada już wbudowaną ładowarkę i będzie ok.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

Trochę poszperałem i oto co znalazłem,   również może być to moduł PCM

różnicą między PCM a BMS w akumulatorze jest fakt, iż PCM stanowi prosty, analogowy układ elektroniczny. Moduł BMS to zaawansowany system oparty o mikrokontroler. Monitoruje stan naładowania...

Oba moduły zabezpieczają akumulatory litowo-jonowe przed uszkodzeniem, np. przed przeładowaniem lub nadmiernym rozładowaniem.

Czyli na pewno jest to moduł kontroli ładowania...

Edytowano przez Huba
(edytowany)

Ok, ale chodzi ci bardziej o nazwę, czy o działanie? W dokumentacji aku 503040 można znaleźć zarówno budowę, jak i sposób ładowania, wspomniany jest CC/CV @ ~4.2V. Aku ze zdjecia to raczej li-po.

21 godzin temu, Huba napisał:

ta bateria będzie zamontowana w innym urządzeniu niż była, dlatego lepiej  zapytać, czy ta płytka w tej baterii to BMS jeżeli tak to  można tą baterię  ładować ładowarką od telefonu  która daje 5 V

Nadal nie wyjaśniłeś co masz na myśli, czy w urządzeniu był zupełnie inny akumulator niż li-ion/li-po i chcesz po prostu podpiąć aku ze zdjęcia bezpośrednio do 5V? I tak, faktycznie pomyliłem się i podesłałem link do bms, a wygląda na to, że w 503040 jest pcm.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

orb777 - W tym urządzeniu były baterie LR44 dwie co dawało razem - trzy volty  nie są tanie, i szybko się wyczerpują, więc zamontowałem tą 3.7 V i jest dobrze, myślę że wytrzyma 100 razy dłużej, co do ładowania chciałem zamontować w tym urządzeniu takie gniazdo  jak w telefonie np.typu ( C ) i ładować, i myślę że ładowanie będzie raz w roku.. a nie wymiana LR44 raz w miesiącu..

Edytowano przez Huba

@Huba, czaję, to twoja rzeźba panie. Nie wiadomo jaką tolerancję napięcia ma urządzenie. Jeżeli naładujesz li-ion na max w sposób "aż zadziała zabezpieczenie", to będziesz miał blisko 4.3V. Mogłeś skombinować choćby lifepo4, przy ~3.3V ma całkiem sporo energii i jest bliżej max napięcia 2xLR44 (1.5~1.6V/szt). Reszta, jw.

(edytowany)

orb777 -  wiem że li-ion naładuje się do 4.2  bateria podłączona jest przez rezystor 240 ohm do ( +  ) do zasilania urządzenia napięcie na urządzeniu jest 3.03 volt...

LiFePO4  Kurcze nie wiedziałem że takie Aku są, byłyby w sam raz idealne..

Czasami coś tam lubię pomajsterkowac hobbystyczne zajmuje się elektroniką, i rozebrałem już nie jeden sprzęt AGD RTV  i czasem jak widzę że można coś przerobić po fabryce to przerabiam, i czasem jestem zaskoczony że wkładają pod zasilanie baterie a nie akumulatorki....

Podziękować..

Edytowano przez Huba
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...