Skocz do zawartości

Prosty robot Arduino/Microbit/Raspberry pi - zdalnie sterowany z kamerką

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, 

Potrzebuję pomocy w konstrukcji robota. Moi uczniowie biorą udział w konkursie FIRST LEGO League, w którym jednym z elementów jest zadanie wykonanie innowacyjnego projektu. W kontekście tegorocznego sezony oraz naszych dotychczasowych badań uczniowie doszli do wniosku, że należałoby skonstruować, a przynajmniej zrobić plan: robota. 

Dlaczego akurat robot wykonany z Arduino, Microbit Albo Rasperry pi? Bo akurat to mamy na stanie w szkole. Dlaczego akurat zdalnie sterowany i z kamerką? Ponieważ podczas spotkania moich uczniów z archeolożkami, wskazały one na problem poruszania się w wąskich pomieszczeniach. Panie archeolożki korzystają z samochodzików zdalnie sterowanych z podczepianymi kamerkami. I choć jest to jakieś rozwiązanie, to jednak nie idealne.

Moi uczniowie dopiero zaczynają przygodę. Mamy wyłącznie ogólny zarys - to co wyżej napisałem. Dodatkowo wiemy, że nie może to kosztować miliony i musi być na miarę zdolnych uczniów z późnej podstawówki. Nie interesują nas gotowe rozwiązania do zakupu. Uczniowie zamierzają skonstruować sami na podstawie dostępnych materiałów, nawet gdyby był to prosty jeżdżący tylko do przodu i tyłu robot. 

W jaki sposób można skonstruować takiego robota? Jakich elementów wykorzystać do konstrukcji takiego robota? Gdzie znalazł bym inspiracje? Jakie rozwiązania są najlepsze a jakie odpadają? 

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam Grzegorz 🙂

• 2 tygodnie później...

@GMRski temat brzmi ciekawie 🙂 Zastanawiam się tylko, czy przesyłanie obrazu bezprzewodowo to najlepsze rozwiązanie, jeśli robot ma się poruszać w wąskich pomieszczeniach. Transmisja może być szybko zerwana. Jeśli chodzi o samo sterowanie robotem to są tu dwie najprostsze opcje - albo Arduino z dodatkowym modułem do zdalnej komunikacji, albo faktycznie wykorzystać RPi i bazować na WiFi/BT, ale zasięg będzie raczej mały. Raspberry Pi ma też taką wadę, że będzie pobierało znacznie więcej prądu od Arduino.

@GMRski jakoś mi pierwszy post znikł, dlatego dopiero teraz.

Co prawda mój robot nie był nigdy ukończony (po prostu przestał być potrzebny) ale trochę eksperymentowałem.

Głównym "mózgiem" urządzenia był ESP32. Sterowanie było przez esp-now (docelowo miały być moduły z zewnętrznymi antenami), i tu z zasięgiem nie miałem problemu.

RPi służył tylko do przekazywania video i syntezy mowy. O ile sama synteza była bezproblemowa (RHVoice, języki polski i ukraiński) o tyle transmisja video (odległość parę metrów od routera, bez żadnych ścian po drodze) to był jeden wielki error. Skończyło się na tym, że robot na żądanie robił zdjęcie i majestatycznie to zdjęcie wysyłał do sieci.

Próby robiłem z RPi2 z donglem wifi (do niczego) i RPi Zero 2 W (to już jako-tako działało).

W każdym razie połączenie RPi+ESP32 działało najlepiej - chociaż mój "Jasio" z  RPi+Pico (sterowanie radiowe przez nrf24) ładnie jeździ, udaje Mikołaja i dzieciaki w przedszkolu mają frajdę 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...