Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@H1M4W4R1, ciekawy temat, fajnie opisane. Pewnie jeszcze go rozwiniesz. Robiłem coś podobnego w formie pilota kopiującego. Szum heterodyny/zbędne sygnały wyciąłem filtrem programowym. U siebie też zauważyłem w pilotach kody, które "pozornie nic nie robią". Pewnie znasz, ale wspomnę o programie "universal radio hacker (urh)". Przyspiesza zbieranie i analizę sygnałów za pomocą rtl-sdr.

Odnośnie częstotliwosci rtl-sdr. Mam v3, obie posiadają tcxo, ale jak położysz dongla np. na zimnym parapecie z kamienia to możesz zauważyć lekkie zmiany we wskazywanej częstotliwości. Testowałem sygnałem ciągłym z nanovna.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
5 minut temu, orb777 napisał:

Pewnie znasz, ale wspomnę o programie "universal radio hacker (urh)". Przyspiesza zbieranie i analizę sygnałów za pomocą rtl-sdr.

Preferuję GNURadio, ale jakoś średnio mi się chciało bawić 😄 

• Lubię! 1

@H1M4W4R1, spoko, czaję, grunt, że działa. U mnie biblioteki również gubiły się przy kodach przeplatanych/nakładających się i wypadało napisac coś, co znajdzie powtarzające się wzorce z tolerancją czasową. Na początku robiłem jak ty, tj. heterodyna + oscyloskop (lub analizator stanów), ale rtl-sdr + urh ułatwiły sprawę. Zauważyłem, że moduł odbiornika potrzebuje chwili czasu na "dostrojenie się" i nie wychwytuje całego przebiegu sygnału z pilota (pomija fragment z samego początku).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...