Skocz do zawartości

Uruchomienie samego ESP32 Wroom 32E poza modułem.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, zrobiłem projekt na module ESP32 teraz chciałbym zaprojektować własną płytkę PCB z układem esp32 wroom 32E z możliwością programowania przez UART i moje pytanie czy potrzebuje jeszcze coś połączyć lub zmienić w układzie by to działało. Nie mogę znaleźć w sieci jednoznacznej odpowiedzi, jeśli temat już jest to wybaczcie nie udało mi się do niego dotrzeć. Układ na załączonym screenie.. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Screenshot_2026-01-10-04-10-20-906_com.google.android.gm.jpg

(edytowany)

W tej chwili masz GPIO0 podłączone na stałe do masy - wygląda,  że Ci się to popsuło przy przesuwaniu elementów. Musisz jeszcze dodać podobną łączówkę dla sygnału EN, by móc z zewnątrz wymusić stan niski podczas programowania.

A najlepiej dodać do płytki dwa tranzystory, wyprowadzić na łączówkę jeszcze jeden sygnał (DTR) i z zewnątrz na czas programowania podłączać taki moduł.

Sposób podłączenia tranzystorów:

17682058514078992837817614992200.thumb.png.f4161832b5c00aa27ac46a3661e909b2.png

Edytowano przez jand
(edytowany)

Mała errata.

W poprzednim postcie podałem link do modułu USB - UART, który nie do końca jest odpowiedni. Układ z dwoma tranzystorami wymaga sygnału RTS, który w tym module nie jest dostępny.

Ten będzie bardziej odpowiedni.

Edytowano przez jand

Była kiedyś wersja esptool używająca cts zamiast rts (w przypadku tego modułu byłoby to wygodne) - niestety, dziś już nie działa 😞

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...