Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Nic dziwnego, że pytanie pozostaje bez odpowiedzi od kilku już dni ale na tak postawione należy odpowiedzieć (czy ktoś wie?) krótko - TAk lub NIE. Poza tym, dlaczego nie używasz dużych liter? Elektronika wymaga precyzji i dlatego każda litera i liczba MUSI być dokładnie określona. Poza tym nie widzimy tego "zestawu 1 podstawy elektroniki". Elektronika to nauka ścisła i dlatego należy przykładać wagę do każdego określenia i sformułowania myśli. 

A oto przykładowa forma pytanie:

Jestem początkującym elektronikiem i chciałbym zbudować w praktyce układ (obwód) elektryczny (?) przedstawiony (i tu należy podać źródło lub zamieścić obrazek/film). Sprawiają mi trudności symbole zamieszczone w tym ćwiczeniu i nie potrafię ich przypisać do rzeczywistych elementów obwodu elektrycznego. Wyjaśniam, że jestem uczniem ( ) klasy szkoły ( ) i jestem ( nie jestem) zorientowany w podstawowych prawach fizyki (elektrotechniki). 

Dobrze jest też podać ewentualny wiek bo inaczej trzeba tłumaczyć te problemy nastolatkowi a inaczej osobie dorosłej czy nawet osobie w podeszłym wieku.

• Lubię! 2

@Tomasz15 na pewno znajdziesz jeżeli poszukasz, proszę jednak precyzyjnie napisać co konkretnie ...

@Preskaler a jak mi coś wytłumaczysz jak ja podchodzę w podeszły wiek , a w głowie rozum 13 latka ? :)))

17 godzin temu, Santiago napisał:

...

@Preskaler a jak mi coś wytłumaczysz jak ja podchodzę w podeszły wiek , a w głowie rozum 13 latka ? :)))

Nie słyszałeś powiedzenia, że na starość człowiek dziecinnieje? 😉

W obu tych przypadkach trzeba stosować tłumaczenie metodą "łopatologiczną" oczywiście 13-to latek powinien już posiadać podstawową wiedzę z fizyki a u 80-cio latka można zakładać, że wiele zapomniał z tej dziedziny. 

• Lubię! 2
  • 3 tygodnie później...

@Preskaler Myślałem że osoby które w tym temacie się orientują będą wiedziały o co chodzi bez podawania wieku klasy i innych danych które nie za bardzo wnaszą coś do naszej rozmowy

No to źle myślałeś. Orientowanie się w temacie a wytłumaczenie tego komuś tak aby to zrozumiał to są dwie zupełnie różne rzeczy. Są geniusze zupełnie niezrozumiani przez społeczeństwo i dopiero po wielu latach ktoś może dojść do tego, że ich teorie były genialne (np. Tesla). 

Wracając do tematu - im więcej przyłożysz się do tego aby przedstawić swój problem, tym masz większą szansę na to, że ktoś to dokładniej wytłumaczy. 

• Lubię! 2

Przypominam o polityce przyjaznego forum - jest tam zbiór informacji o tym jak zadawać pytania oraz udzielać odpowiedzi 🙂 

Dnia 14.01.2026 o 22:28, Tomasz15 napisał:

cześć wie ktoś może czy znajdę takie nagrania na których pokazane jest krok po kroku jak zbudować schemat jako doświadczenie z zestawu 1 podstawy elektroniki?

@Tomasz15  nie, nie ma takich materiałów - od początku Forbota stawialiśmy na treści w formie poradników tekstowych. Wideo było dla nas tylko dodatkiem i stanowią jedynie skrót informacji z kursu. Jeśli znajdziesz takie materiały tzn. że stworzył je np. inny kursant i nie są to oficjalne materiały Forbota.

Dnia 14.01.2026 o 22:28, Tomasz15 napisał:

cześć wie ktoś może czy znajdę takie nagrania na których pokazane jest krok po kroku jak zbudować schemat jako doświadczenie z zestawu 1 podstawy elektroniki?

Tego typu kontent to jedynie po angielsku widziałem np: http://www.youtube.com/@greatscottlab gościu dobrze opisuje i tłumaczy jak wszystko działa.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...