Skocz do zawartości

Zasilacz serwisowy laboraryjny do 600 zł

Pomocna odpowiedź

7 minut temu, Bane24 napisał:

Zastanawiam się nad tym modelem Owon SPE3103 300W

A co chcesz tym zasilać? Elektronikę cyfrową, analogową, naprawiać telefony? Bo do każdego z tych zadań potrzeba nieco innego sprzętu 😉 

36 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

A co chcesz tym zasilać? Elektronikę cyfrową, analogową, naprawiać telefony? Bo do każdego z tych zadań potrzeba nieco innego sprzętu 😉 

Witam !!!

Naprawa oraz dignostyka laptopów oraz telefonów komórkowych, próby zwarciowe itp.

Pozdrawiam Piotr Ko

14 minut temu, Bane24 napisał:

Naprawa oraz dignostyka laptopów oraz telefonów komórkowych, próby zwarciowe itp.

Teoretycznie się da, ale te zasilacze dość mocno szumią na wyjściu co w przypadku delikatnego sprzętu może go łatwo uszkodzić. Lepiej zainwestować w coś porządnego z certyfikatami, szczególnie jeżeli ma to być działalność biznesowa. Dodatkowo wskazania na wyświetlaczu mijają się z rzeczywistością, a zmiana obciążenia może zmienić napięcie nawet o 0.5V (tyle najwięcej zauważyłem).

2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Jaki może Pan mi poleci zasilacz kwota,marka,model itp.

1 godzinę temu, Bane24 napisał:

Jaki może Pan mi poleci zasilacz kwota,marka,model itp.

Do diagnostyki raczej nie polecę, gdyż siedzę w projektowaniu urządzeń i zwykle wystarczy mi standardowy zestaw 3.3, 5 i 12V z ATXa. Tutaj trzeba byłoby poszukać po kanałach na YouTube, które specjalizują się w naprawach (często mają w opisie listę sprzętu, którego używają).

Dnia 30.01.2026 o 19:20, Bane24 napisał:

....Szukam dobrego zasilacza laboraryjnego o parametrach 30V oraz 10A do 600 zł ...

Dnia 30.01.2026 o 20:08, Bane24 napisał:

....Naprawa oraz dignostyka laptopów oraz telefonów komórkowych, próby zwarciowe itp...

Coś mi się tutaj w zeznaniach nie zgadza. Dlaczego aż 10A i 300W. Przecież to niekuchenna mikrofalowa.

(edytowany)

@Preskaler, ano, ale czasem lepiej kupić "na wyrost", niż później zastanawiać się, czemu człowiek przyoszczędził stówkę lub kilka, kiedy trafi na coś prądożernego. Mam KA3005D (stara wersja zwana na filmie "nielaboratoryjną"), ale nie narzekam, wyjście jest całkiem stabilne, bez znaczących szumów. Napięcie i prąd można skalibrować.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...