Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam...rzuccie okiem czy mniej wiecej jest poprawnie schemat zrobiony...ma to byc sterownik led z dwoma potencjometrami i ewentualnmie kilkoma guzikami dotykowymi tak ze szalu tu nie ma...ale byc moze w pospiechu uzylem zlych pinow i niezauwazylem...a, i ma byc jeszcze czujnik pir sr501

H.thumb.png.5cf4efe1a686bcfb456a04305614f948.png

Edytowano przez farmaceuta

Mogę użyć takiego konwertera? Tylko jako mosfet, drugi bjt... H2QedWDD645z44mm7XyV9K1dtgcbgFnAPKviaAvR_copy_736x608.thumb.jpg.55413a500ec8234ec783716119b8c7d6.jpg

Mam jeszcze te płytki z czterema konwerterami 3.3/5v te niebieskie pollpularne z Ali...co radzicie??

Dam jednak tą płytkę konwertera bo jest na super mała...jeszcze tylko pytanie odnośnie zasilania ESP...wywalił bym ten ldo 3.3v i dał zasilanie na Vin ESP, bo z tego co widzę to i tak są to te same ldo...l1117 czy coś podobnego...z tego ldo  będzie tylko zasilane ESP więc chyba nie ma co na siłę pchać dodatkowe elementy...

(edytowany)

Kombinujesz, jak chcesz super bezpiecznie to daj opto, jak chcesz tanio i skutecznie zrób na jednym mosfecie, tak samo jak konwertery do transmisji danych 

https://piotr-gorecki.pl/dr090-dwukierunkowy-konwerter-translator-poziomow-logicznych/

Przyciski dotykowe fajnie działają na esp ale ważne jest jaki wzór pcb zastosujesz. Espressif udostępnia materiały, jak nie znajdziesz to wołaj  pogrzebie w zasobach 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

@_LM_ aktualizowalem schemat z pierwszego posta...jako level schifted dam chyba tak jak mówię, tą płytkę na której znajdują się 4 mosfety...chyba bss138 czy coś takiego...ludzie tego niby używają...no chyba że faktycznie opto 🤔 w sumie to tylko dwa rezystory dodatkowo... zasile ESP jednak z wewnętrznego ldo, mniej roboty 🤪 

O takie coś... 

images(3)_copy_335x335.thumb.jpg.e935744876d4b4ef3bab2a2a21771277.jpg

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Kombinujesz, jak chcesz super bezpiecznie to daj opto, jak chcesz tanio i skutecznie zrób na jednym mosfecie, tak samo jak konwertery do transmisji danych 

Tanio i skutecznie to dwa BJT, wprawdzie jednokierukowo, ale za to nie bulisz chińczykom opłaty za włożenie szpuli do maszyny... A zapomniałem, kolega lutuje ręcznie 😄 

56 minut temu, farmaceuta napisał:

jako level schifted dam chyba tak jak mówię, tą płytkę na której znajdują się 4 mosfety...chyba bss138 czy coś takiego

4x BSS138 w schemacie jak pokazał kolega wyżej. Rezystory mają 10kOhm. Sam sobie zamówiłem u chińczyków 5 paneli 5x5 takich płytek i jak mi brakuje to se lutuję 😄 

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

H.thumb.png.5cf4efe1a686bcfb456a04305614f948.png

Po pierwsze masz tam 5V, daj te 5V na zasilanie buzzera i na wejście VIN ESP. Czujnik PIR działa bardzo dobrze na 3V3, ale musisz dać tam kondensator 100uF (w okolicy zasilania czujnika, zwykle działa bez, ale lepiej się zabezpieczyć, bo nie wiem czy Twoja płytka go posiada). AMS1117 spokojnie wystarczy do zasilania większości elektroniki (poza buzzerem).

I te umieszczenie potencjometrów przy buzzerze zamiast osobno... próbujesz w ten sposób sterować głośnością (tak to sarkazm): przerób mój kurs czytelnych schematów, jesteś na forum od dłuższego czasu, a dalej bajzel (szczególnie część o dzieleniu schematu na bloki funkcjonalne z opisem, bo moja szklana kula właśnie kończy żywot i będę musiał ją znów wymienić) 😄 

• Pomogłeś! 1
3 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Po pierwsze masz tam 5V, daj te 5V na zasilanie buzzera i na wejście VIN ESP.  

A tak tak, buzzer dam z 5v...zapomniałem zmienić teraz przy aktualizacji...co do Vin skoro mówisz że 3.3v ldo mogę zasilić z ldo 5v to tak zrobię (te ldo mają chyba po max 1.2v przy max obciążeniu więc napewno powinny działać, nie przyszło mi to do głowy 😅

7 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Czujnik PIR działa bardzo dobrze na 3V3, ale musisz dać tam kondensator 100uF

Tak mówisz? Bo straszą w necie że od 4.5v do 20v🤔 w sumie całkiem dla pewności mogę dać go z 5v ldo no nie? 

Co do kursu przerobię 😁 poważnie, wiem że te moje schematy słabo wyglądają...

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Tak mówisz? Bo straszą w necie że od 4.5v do 20v🤔 w sumie całkiem dla pewności mogę dać go z 5v ldo no nie? 

obraz.thumb.png.f3216f31b2c885c6e9c6ab32fb475566.png

Sprawdzony schemat 😉 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

J.thumb.png.fe6bcecb6de97fe65d85a92eaae4d2b2.png

dolozylem jeszcze LDR, zasilanie buza zmienilem, akurat jak przyszedlv post to ja juz wkleilem schemat z zasilaniem SR z 5v😄

A jeszcze dodam że jako guzików dotykowych chcę użyć przewodów z jakimiś płytkami na końcu...trzeba chyba jakiś test przeprowadzić 🤔

Edytowano przez farmaceuta

Po co ci ta płytka z konwerterem, daj tam normalnie jednego mosa lub tak jak @H1M4W4R1 pisze, dwa bjt, na to samo wyjdzie. 

6 godzin temu, farmaceuta napisał:

A jeszcze dodam że jako guzików dotykowych chcę użyć przewodów z jakimiś płytkami na końcu..

W esp32 działa to elegancko, kilka mm2 wystarcza. No, musisz pamiętać o kalibracji 

• Pomogłeś! 1
5 godzin temu, _LM_ napisał:

Po co ci ta płytka z konwerterem, daj tam normalnie jednego mosa lub tak jak @H1M4W4R1 pisze, dwa bjt, na to samo wyjdzie. 

Ta płytka jest naprawdę mała, nie przeszkadza mi że troszkę więcej miejsca zajmuję niż MOS, jeżeli to bez różnicy to zostawię jak jest, bo już wczoraj wyczarowalem PCB...😁

5 godzin temu, _LM_ napisał:

W esp32 działa to elegancko, kilka mm2 wystarcza. No, musisz pamiętać o kalibracji 

Cieszy mnie to👍 o kalibracji oczywiście wiem 👍

(edytowany)

Takie drobiazgi:

• stabilizator 3,3V nie da raczej 5V
  • nie ma potrzeby w stabilizatorze  łączyć na zewnątrz obu nóżek VOUT - jest to zrobione w środku układu.
Edytowano przez jand
  • Pomogłeś! 1
15 minut temu, jand napisał:

Takie drobiazgi:

• stabilizator 3,3V nie da raczej 5V
  • nie ma potrzeby w stabilizatorze  łączyć na zewnątrz obu nóżek VOUT - jest to zrobione w środku układu.

Został tylko opis do ldo 3.3v, już zmieniłem, nie chciało mi się szukać odpowiedniego symbolu dla 5v bo wyprowadzenia i tak są identyczne...co do łączenia tab to jak już na symbolu było to połączyłem, może nie zaszkodzi...😅

Nie trzeba nowego symbolu - nazwę można zmienić już po wstawieniu.

Połączenie nie zaszkodzi, ale zaciemnienia schemat. Minęła chwila nim zrozumiałem o co chodzi.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...