Skocz do zawartości

Panel słoneczny Re-Load 8W z Actiona

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zastanawiałem się nad wykorzystaniem tego panelu do celów DIY, nie mogłem znaleźć za wiele informacji w internecie o nim, więc ostatecznie kupiłem go i umieszczam informacje dla innych.

solar.thumb.jpg.6f5d5d9a2e28581a4294c38be3a5b922.jpg

Informacje z tabliczki na tyle panelu:

Cytat

RE-LOAD, ITEM 75.021.40, Art. Nr.: 3214527
Peak power: 8.0W MAX
USB-A output: 5.0V⎓/1.6A MAX
Solar output: 5.0V ⎓/1850 mAH MAX
IPX4

Informacje z opakowania:

Cytat

Conversion rate: >18.5%
Dimension: 26*14*1cm
Weight: 138g
Monocrystalline Material

Panel po wyjęciu z pudełka jest gotowy do użycia. Posiada z tyłu gniazdo USB-A, po wystawieniu na słońce możemy zacząć konsumować energię. 

Układ jest słyszalny, szczególnie w sytuacji gdy naświetlenie jest zbyt niskie i cyka/skwierczy, prawdopodobnie wpadając w pętle zaniku zasilania.

Układ można łatwo rozebrać podgrzewając obudowę. Po rozebraniu pokazuje się płytka:

plytka.thumb.jpg.10073d247e51a7da4c0cb79d4d38d76e.jpg

Mamy tu typowy buck converter oparty o NS6312. 

Jak oceniacie ten układ? Czy zastąpienie go czymś innym pozwoli na wyciągnięcie więcej z tego panelu?

• Lubię! 1

Tak z ciekawości - tam jest jeszcze wbudowany jakiś akumulator? Czy nie ma wbudowanego żadnego bufora energii?

(edytowany)
5 godzin temu, lpiob napisał:

Czy zastąpienie go czymś innym pozwoli na wyciągnięcie więcej z tego panelu?

Raczej nie. Zwłaszcza jeżeli pobierasz duży prąd z układu. Przy pobieraniu niewielkich prądów LDO mają (znacznie) większą sprawność niż przetwornice, ale to raczej nie jest ten przypadek. Niby możesz szukać przetwornicy o lepszej sprawności dla danego prądu, ale różnice są na tyle znikome, że nie warto pchać się w koszty.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Nie ma żadnego bufora, a ja właśnie chciałbym podłączyć jakiś li-ion z bms.

Zmierzyłem napięcie z solara w pełnym słońcu i dochodzi do 6.6V.

14 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Zwłaszcza jeżeli pobierasz duży prąd z układu

Chcę pobierać jak największy możliwy prąd.

Teraz jak podłącze jakiekolwiek obciążenie, np ładowarkę li ion 1A, to przy zachmurzeniu panel nie wyrabia się i nie dostaję nic.

Czy wymiana tego układu na opartego o CN3065 (6V, pseudo mppt) spowoduje, że wiecej energii trafi do ogniwa?

1 minutę temu, lpiob napisał:

Czy wymiana tego układu na opartego o CN3065 (6V, pseudo mppt) spowoduje, że wiecej energii trafi do ogniwa?

Raczej nie. I przy ogniwach litowych lepiej nie eksperymentować, bo może się to bardzo źle skończyć.

@lpiob trzeba było patrzeć na portale...panele teraz są za doslowne grosze...do tego jakiś Aku z ogniw również z portalu, jakąś dobrą przetwornica DC DC (CC/CV) i ma to już ręce i nogi...i nawet rower czy hulajke byś naładował 😁

22 godziny temu, lpiob napisał:

Czy zastąpienie go czymś innym pozwoli na wyciągnięcie więcej z tego panelu?

Myślę że tak.

Układ zainstalowany fabrycznie w panelu ma za zadanie dostarczać stałe napięcie 5V do portu USB, ale nie jest jego celem bezpośrednie ładowanie akumulatorów. Jeśli z pomocą tego panelu chcemy ładować akumulator, to mamy do wyboru -  dodać jakiś układ ładowarki i korzystać z tych 5V, albo zastąpić wbudowaną elektronikę ładowarką podłączona bezpośrednio do ogniwa fotowoltaicznego (coś w rodzaju wspomnianego CN3065). Ten drugi sposób ładowania jest bardziej efektywny energetycznie, gdyż jeden moduł będzie miał większą sprawność niż dwa moduły połączone szeregowo.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...