Skocz do zawartości

Jaka drukarka 3D do 1500 zł w 2026 roku?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, Panowie chce kupić jakąś sensowną drukarkę 3D.

Miałem już styczność z Enderem 3 Pro, było to w 2021 roku i nie wspominam tego zbyt dobrze. Ciągłe problemy z drukiem mimo ustawiania stołu i parametrów, ciągle coś było nie tak, przy zakupie wiedziałem że róznie to z nimi bywa ale nie spodziewałem się że odpuszczę po 2 miesiącach męczarni...

Teraz chcę wrócić do tematu i kupić coś co nie trzeba będzie miesiąc ustawiać żeby jedną rzecz dobrze wydrukować.

Szukam czegoś do 1500zł, z dużym stołem, takie minimum to 250x250x250.

Mój typ obecnie to Bambu Lab A1 

Patrzyłem też na Elegoo Centauri Carbon ale nie wiem jak tam z supportem, cześciami itp, Bambu jednak jest bardzo popularne...

Jest też Centauri 2, nowy model, ale tam już cena 1800zł więc trochę trzeba dołożyć.

@KwiProKwo witam na forum 🙂 Jeśli otwarta konstrukcja Ci odpowiada to A1 będzie dobrym wyborem. Najbardziej rekomendowałbym jednak dołożyć do A1 Combo, bo AMS to duże ułatwienie - nawet, jeśli nie planujesz robić dużo druków wielokolorowych.

• Lubię! 1
1 minutę temu, Treker napisał:

Najbardziej rekomendowałbym jednak dołożyć do A1 Combo, bo AMS to duże ułatwienie - nawet, jeśli nie planujesz robić dużo druków wielokolorowych.

To akurat zależy od użytkownika. Mam AMS, ale i tak preferuję ręczne wkładanie filamentu do mojego X1C... Szczególnie jak muszę drukować TPU, bo wtedy muszę zdjąć podajnik wewnątrz drukarki i dać materiał bezpośrednio do karetki, bo fizyka nie daje forów i teflon + TPU mają za duże tarcie.

Imo nie ma co kombinować z Chińczykami jak Creality, Elegoo czy Anycubic jak nie chcesz się bawić w kombinowanie i poprawianie fabryki. Bambu też potrafi wysłać jakąś sztukę z "większymi tolerancjami", ale zazwyczaj nie chowają głowy w piasek i pomagają. Dodatkowo mają bardzo dobre wiki, gdzie nawet średnio ogarnięta osoba da sobie radę z podstawową konserwacją (wymiana dyszy, grzałki, poprawienie pasków etc.).

Oczywiście kilka godzin trzeba poświęcić na podstawowe ustawienia pod konkretne filamenty (szczególnie tanie), o ile nie drukujesz części inżynieryjnych (i wygląd nie ma znaczenia)... Chociaż na tych profilach uniwersalnych też daje sobie radę.

Teraz tak czytam i jakbym chciał drukować np w ABS to jednak konstrukcja zamknięta...

Myślę żeby coś zarobkowego robić, projektować itp. Nie tylko pierdoły dla siebie.

Chińczyki odpadają? Bambu też chińskie jest pewnie ?

5 minut temu, KwiProKwo napisał:

Teraz tak czytam i jakbym chciał drukować np w ABS to jednak konstrukcja zamknięta...

Niekoniecznie, wystarczy odpowiednio ciepłe pomieszczenie bez ruchu powietrza (ewentualnie namiot na drukarkę). Zawsze też możesz zbudować osobną obudowę np. ze stolika z IKEA (musiałbyś poszukać na necie tego pełno).

Pytanie czy chcesz to drukować w pomieszczeniu, w którym przebywasz, bo ABS/ASA strasznie cuchną 🙂 Wtedy musisz też pomyśleć o jakimś filtrze albo odciągu oparów na zewnątrz.

7 minut temu, KwiProKwo napisał:

Myślę żeby coś zarobkowego robić, projektować itp. Nie tylko pierdoły dla siebie.

To nie takie łatwe jak to wygląda. Teoretycznie można, ale klienci są upierdliwi i zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi to taniej.

7 minut temu, KwiProKwo napisał:

Chińczyki odpadają? Bambu też chińskie jest pewnie ?

"Tanie" chińczyki (aka klony). Bambu też jest chińskie, ale mają lepszą jakość. Teoretycznie najlepszy wybór w kwestii "reliability" sprzętu to Prusa, ale to raczej nie ten budżet.

Drukarka będzie w garażu więc będzie różnica temperatur, będe chciał drukować PLA no i ABS, inne może potestuję.

Wiem że klienci są upierdliwi, miałem serwis komputerowy we Wrocławiu przez parę lat...

Zawsze myślałem że np Anycubic to chińczyk ale dobrej klasy...

A co myślicie o Qidi Q2 ? droższy jest od tego Elegoo Centauri 2

32 minuty temu, KwiProKwo napisał:

Drukarka będzie w garażu więc będzie różnica temperatur, będe chciał drukować PLA no i ABS, inne może potestuję.

Zawsze możesz dać tam kozę 😉 Ale imo namiot / osobna obudowa jest bardzo dobrym rozwiązaniem i już wiele osób je przetestowało.

Btw. osobiście preferuję PETG, bo nie muszę gapić się na drukarkę przy pierwszej warstwie, PLA lubi się czasem oderwać. Jedyna zaleta PLA nad PETG to znacznie większa sztywność, więc zazwyczaj jest lepsze do składania maszyn.

33 minuty temu, KwiProKwo napisał:

Wiem że klienci są upierdliwi, miałem serwis komputerowy we Wrocławiu przez parę lat...

Ostatnio przerzuciłem się na C2B (UoD/UZ/UoP, w zależności od roboty) i jest kosmiczna różnica 😉 Nie ma co się męczyć z typowym Polakiem Januszem Cebulą.

35 minut temu, KwiProKwo napisał:

Zawsze myślałem że np Anycubic to chińczyk ale dobrej klasy...

Zależy jak wylosujesz na loterii (oraz od doświadczenia, bo dobry operator maszyny nawet na złomie da radę pracować).

36 minut temu, KwiProKwo napisał:

A co myślicie o Qidi Q2 ? droższy jest od tego Elegoo Centauri 2

Też klon bambusa, ale ludzie sobie chwalą.

Qidi się boję bo to chyba coś nowego i mało supportu, cześci tip ?

Nie no chcę żeby to wyglądało profesjonalnie a nie po januszowemu w garażu... Wolę jednak coś zamkniętego 

@KwiProKwo Ja na twoim miejscu mimo wszystko celowałbym w Bambu Lab. Osobiście mam złe doświadczenia z Anycubic, drukarka padła po miesiącu. Jeszcze Prusa jest z zaufanych producentów, ale nie używałem.

3 godziny temu, AntekBezak napisał:

Ja na twoim miejscu mimo wszystko celowałbym w Bambu Lab.

Też popieram BambuLab gdy chodzi o "uruchomię i działa".

3 godziny temu, AntekBezak napisał:

Jeszcze Prusa jest z zaufanych producentów, ale nie używałem.

Prusa ma bardzo wysokiej jakości części. Moja zakupiona w grudniu 2020 roku nadal jeździ na fabrycznych i chłonie każdy materiał, który się jej włoży (a jest obecnie dość mocno użytkowana przez nauczycielkę techniki, więc przy każdym większym święcie czy konkursie drukowane są medale, statuetki, dekoracje jako nagrody za uczestnictwo). Te maszyny są praktycznie nie do zajechania.

25 minut temu, KwiProKwo napisał:

No tak ale Bambu P2S 2400zł kosztuje...

P1S nie biorę pod uwagę bo to stara konstrukcja

No tak, zamknięte często kosztują więcej. Pewnie można poszukać czegoś tańszego od Anycubic lub Creality, ale drukarki obu tych firm miałem i nigdy więcej mieć nie chcę nawet za darmo. Więc można albo zaryzykować i kupić zamkniętą od nich, albo dołożyć do bambusa, albo jednak kupić od bambu lab A1.

No tak. Nie używałem, ale słyszałem dobre opinie o Elegoo, więc może warto. Tego qidi nie znam.

(edytowany)

ALe ogólnie nie radzicie kupować używki parę zł tańszej bo nie wiadomo jak była używana i ile ?

No i drugie pytanie, bo patrzę budżetowo to Elegoo Centauri 2, no i on nie ma podgrzewanego wnętrza, to duża wada ?

Edytowano przez KwiProKwo

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...