Skocz do zawartości

Goldpiny, magnetyczne vs. niemagnetyczne

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Określenie "(N)iemagnetyczne" w temacie należy traktować jako: "słabo przyciągane przez magnes neodymowy" w porównaniu do "(M)agnetycznych".

Testowo przeciąłem i spiłowałem pin "M" z każdej strony, robiąc z niego chudy "ogryzek". Spodziewałem się, że wierzchnia warstwa to nikiel, a pod spodem jest mosiądz lub coś zbliżonego, jednak metaliczny kolor nie zmienił się. "Ogryzek" nadal reaguje mocno na magnes. Być może wykonany jest całościowo z miękkiej stali, ewentualnie pokryty warstwą niklu. Cięcie cęgami też trudniejsze niż w przypadku "N". Piłując "N" czuć większą poddatność materiału (jak stopu mosiądzu), poza tym odcień jest cały czas lekko żółtawy. Aparat w telefonie nie chce za bardzo pokazać różnicy, ale pod lupą jest to widoczne.

Po tym prostym "doświadczeniu" (o ile można je tak nazwać) nasuwa się pytanie: które piny lepiej stosować ze względu na właściwości elektryczne, jednocześnie z uwagą na mechaniczne? Domyślam się, że przy różnych napięciach, rodzajach płynącego prądu i częstotliwosciach może mieć to znaczenie. Do tej pory "goldpiny z nutą mosiądzu" traktowałem jako "lepsze", ale czy tak jest? Dlatego pytam ludzi, którzy mają o tym większe pojęcie.

Właściwości magnetyczne pomijam, mają chyba tylko znaczenie w modułach elektronicznych typu kompas, itp. lub w warunkach "silnie magnetycznych".

Edytowano przez orb777
17 minut temu, orb777 napisał:

Po tym prostym "doświadczeniu" (o ile można je tak nazwać) nasuwa się pytanie: które piny lepiej stosować ze względu na właściwości elektryczne, jednocześnie z uwagą na mechaniczne?

Jeden pies 😄 To za mała odległość, by miało to duże znaczenie (np. większy problem będziesz miał przez rozjazd odległości między ścieżkami w parze różnicowej niż przez zwiększenie przekroju/rezystancji).

Teoretycznie mosiądz powinien mieć mniejszy opór, ale to pomijalne kwestie (za krótki odcinek).

18 minut temu, orb777 napisał:

Spodziewałem się, że wierzchnia warstwa to nikiel, a pod spodem jest mosiądz lub coś zbliżonego, jednak metaliczny kolor nie zmienił się.

Prędzej cynk 😉 Chińczyki na wszystkim lubią oszczędzać, a nikiel to droga sprawa.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...