Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam bardzo prosty układ z przekaźnikiem (jest to cześć większego pomysłu):
Część niskonapięciowa na razie jest zasilana z baterii 9V i stabilizatora LM7805 (później może jakiś akumulatorek i przetwornica step-up).
Stabilizator jest odprzęgany na wejściu kondensatorem 470nF a na wyjściu 100nF. Wyjście stabilizatora jest podłączone do wejścia modułu z przekaźnikiem (SRD-05VDC-SL-C) oraz do pinu VSYS Pico. Jeden z pinów Pico steruje przekaźnikiem poprzez tranzystor (będący częścią modułu).

Gdy wyjście przekaźnika nie jest nigdzie podłączone wszystko działa prawidłowo (Pico włącza i wyłącza przekaźnik bez problemu), ale gdy podłącze wyjście przekaźnika przy jego włączaniu mikrokontroler się resetuje (wyłączając przy okazji przekaźnik bo domyślnym stanem na początku jest wyłączenie). W momencie włączenia przekaźnika  na wyjściu stabilizatora widać coś takiego:
relay2_on.thumb.png.4e70b2488da5ec5bfe43e94e7625c6da.png

Czasem napięcie spada nawet do -2V.
Przyczyna wydaje się być jasna stabilizator stara się zareagować na nagły spadek napięcia wywołany przez włączenie przekaźnika.

Nie rozumiem tylko dlaczego gdy wyjście przekaźnika nie jest podłączone wszystko działa. Przecież wyjście przekaźnika jest odizolowane galwanicznie i nie powinno wpływać na cześć niskonapięciową? 🤔

A kluczowym pytaniem jest jak wyeliminować ten problem?

Czy układ, który jest załączany stykiem przekaźnika jest zasilany przez tą samą baterię 9V ?  Pamiętaj, że te baterie mają bardzo niewielką wydajność prądową i napięcie może znacząco spaść nawet przy niezbyt dużym obciążeniu.

Lepiej zasil swój układ z innego źródła.

(edytowany)
6 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

To przekaźnik mechaniczny? Jak tak to potrzebujesz diody w przeciwnym kierunku, bo to wygląda na szpilkę napięciową wynikającą z indukcyjności obciążenia.

Tak mechaniczny ale używam modułu podobnego do tego (https://botland.com.pl/przekazniki-przekazniki-arduino/8228-modul-przekaznika-iduino-1-kanal-styki-10a250vac-cewka-5v-5903351241229.html) więc doda jest w "komplecie" 🙂

4 godziny temu, jand napisał:

Czy układ, który jest załączany stykiem przekaźnika jest zasilany przez tą samą baterię 9V

Układ, który jest załączany stykiem jest zasilany z sieci 230V. Gdyby było inaczej (i do tego prądem stałym) pewnie użyłbym tranzystora, bo łatwej i taniej. 

Raz na kilka razy zdarzy się, że szpilki są dużo mniejsze i wtedy układ działa poprawnie.

Edytowano przez magor
6 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Jak tak to potrzebujesz diody w przeciwnym kierunku, bo to wygląda na szpilkę napięciową wynikającą z indukcyjności obciążenia.

Sprawdziłbym to co napisał @H1M4W4R1, diodę w module przekaźnika. Nie napisałeś, czy testowałeś inne przekaźniki. W tanich modułach z Chin tak bywa, np. u siebie wymieniłem większość tranzystorów, bo cewki w przekaźnikach nie działały poprawnie przy zasilaniu 5V.

(edytowany)

Myślę, że Iduino chociaż trochę dba o jakość (pomimo, że to wciąż tani moduł z Chin).
Testowałem też inne moduły. Zbudowałem nawet własny układ z takim samym przekaźnikiem (uprzedzając pytanie: tak z diodą, tranzystorem i odpowiednim rezystorem bramki żeby dobrze go nasycić). Dla bezpieczeństwa we własnym układzie użyłem transformatora zmniejszającego napięcie.
Próbowałem nawet zamiany na diodę Shotkiego.
Za każdym razem efekt był ten sam.. 😞

Wczesnej padło, że może bateria ma za małą wydajność prądową. Żeby to wykluczyć spróbowałem zasilić przekaźnik z zasilacza (liniowego) warsztatowego, jednak nic to nie zmieniło 😞

Co ciekawe gdy przekaźnik nie jest podłączony po stronie wysokonapięciowej, "klika" poprawnie i nic się nie resetuje 🤔

Czy poza dedykowanym zasilaniem dla pico coś jeszcze przychodzi Wam do głowy?

Edytowano przez magor
2 godziny temu, magor napisał:

gdy przekaźnik nie jest podłączony po stronie wysokonapięciowej, "klika" poprawnie i nic się nie resetuje 

To może są to zakłócenia elektromagnetyczne? Czy załączane przekaźnikiem obciążenie to silnik? Jeśli tak, to co się stanie gdy zastąpisz go żarówką (tradycyjną) lub czajnikiem?

Inną próbą może być oddalenie, o parę metrów, obciążenia od mikroprocesora.

9 godzin temu, jand napisał:

Inną próbą może być oddalenie, o parę metrów, obciążenia od mikroprocesora.

Często daje się przekaźnik i jego sterowanie na tej samej PCB i te układy jakoś działają. Mi te szpilki wyglądają na kiepskie łączenie styków, może wypalone albo coś? 

11 godzin temu, magor napisał:

Zdjęcie i schemat urządzenia, więcej szczegułów, co ten przekaźnik zasila etc

12 godzin temu, magor napisał:

Oprócz powyższego, daj znać które pico. Najprościej będzie odtworzyć u siebie ten przypadek z archiwum X.

Można spróbować podciągnąć RUN do 3V3, rezystancją nie wiem, jakieś 10K. 3V3_EN też można podobnie do VSYS podciągnąć jak poprzednie nie pomoże. Jeśli to ori Pico (2) (W).

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Często daje się przekaźnik i jego sterowanie na tej samej PCB i te układy jakoś działają

Jako obciążenie miałem na myśli nie sam przekaźnik, ale to co on załącza np. silnik.

18 minut temu, jand napisał:

ale to co on załącza np. silnik

wiem co miałeś na myśli, bez dalszych info od samego zainteresowanego ciężko będzie pomóc

Można spróbować dołączyć tak zwany gasik RC do styków przekaźnika załączającego obciążenie. Jeśli obciążenie pracuje przy napięciu sieciowym 230V AC, to elementy gasika muszą być dostosowane do pracy z takim napięciem.

W moich testach układu przekaźnik załącza żarówkę ledową (przy zasilaniu 230V AC), a wersji z transformatorem obniżającym jest o zwykła żarówka od kierunkowskazu na 12V. 

Dnia 16.05.2026 o 09:30, orb777 napisał:

Oprócz powyższego, daj znać które pico. Najprościej będzie odtworzyć u siebie ten przypadek z archiwum X.

Pico (1) bez W. Jeśli rodzaj Pico ma znaczenie to mnie zaintrygowaliście :)

Dnia 16.05.2026 o 09:12, _LM_ napisał:

Mi te szpilki wyglądają na kiepskie łączenie styków, może wypalone albo coś? 

Moduły nowe kupowane w dużych splepach dla elektroników (więc raczej nowe), a do własnego układu "modułu z przekaźnikiem" użyłem przekaźnika który kupiłem dawno temu i poza jakąś jednorazową zabawą z Arduino większość czasu leżał w szufladzie.

Dnia 16.05.2026 o 09:47, matsobdev napisał:

Można spróbować podciągnąć RUN do 3V3, rezystancją nie wiem, jakieś 10K. 3V3_EN też można podobnie do VSYS

Nie bardzo rozumiem po co takie zabiegi?

(edytowany)
20 godzin temu, magor napisał:

Pico (1) bez W. Jeśli rodzaj Pico ma znaczenie to mnie zaintrygowaliście :)

Może mieć znaczenie. Pierwsze oryginalne pico miały jakieś błędy w projekcie związane właśnie z zasilaniem, które później poprawiano. Nie mam oryginalnego pico 1, tylko na fioletowej pcb z tego co pamiętam, jak znajdę to przetestuję.

//
Sprawdziłem, u mnie działa. Rp2040 [takie], przekaźnik z optoizolatorem [tego typu]. Nie posiadam takiego jak pokazałeś, nie używam. Zasilanie Pico przez pin VSYS (oznaczony jako VIN). Obciążenie (230VAC): żarówka (~60W), wentylator z silnikiem indukcyjnym (~45W), odkurzacz z silnikiem szczotkowym (~900W). Włączane z guziora, prostym kodem:

from machine import Pin
from time import sleep_ms

butt = Pin(18, Pin.IN, Pin.PULL_DOWN) # przycisk
led = Pin(25, Pin.OUT, value=0) # led
rel = Pin(19, Pin.OUT, value=0) # przekaźnik

while True:
    while not butt.value():
        sleep_ms(100)
    led.toggle()
    rel.toggle()
    while butt.value():
        sleep_ms(100)

rp.thumb.jpg.7bd5353b383203f8c54d2f8ceeb3c003.jpg przekaznik.thumb.jpg.f6c6e866b87faf7774f481ba1d6fc904.jpg

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...