Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

5 minut temu, ethanak napisał:

no to nie z taką samą jak XIAO (tam jest gniazdko do anteny).

Dobra, płytki mi się [cenzura]. Miałem podobną małą z ceramiczną (SuperMini) i tam zasięg to była absolutna tragedia. 

• 1 miesiąc później...

Siema! Wracam do Was po dłuższym czasie i chciałbym podzielić się moimi przemyśleniami po przeprowadzonych testach.

Otóż nie wdrożyłem jeszcze funkcji sieciowych w moje pomiary, ponieważ nie chcę, aby ten jeden projekt zatrzymał mój zapał i ciekawość poznawania świata IoT, a w szczególności sztuki ich programowania. Dlatego na ten moment skupiłem się wyłącznie na testach zasilania. W przyszłości, gdy wdrożę funkcje sieciowe, zapewne opublikuję kolejne wnioski i prawdopodobnie pokażę już pełne, docelowe działanie urządzenia.

Z testów widocznych na planszy (którą wygenerowałem z pomocą AI na podstawie moich fizycznych pomiarów) nie odkryłem może Ameryki, ale miałem okazję zaliczyć twarde zderzenie z rzeczywistością. Teoretycznie na tym samym kodzie źródłowym projekt za każdym razem zachowywał się nieco inaczej, co idealnie pokazuje urok zabawy z fizycznym hardwarem.

Ciekawe jest też to, że na obudowie baterii ewidentnie nadrukowane jest 850 mAh, a w moich testach wyszło, że ogniwo ma maksymalną realną pojemność w okolicach ~500 mAh. Zaczyna mnie to mocno zastanawiać, czy te ogniwa nie były już gdzieś wcześniej mocno wyeksploatowane, albo czy prosta ładowarka od e-papierosa przypadkiem nie degraduje ogniwa podczas cyklu ładowania.

Tak czy inaczej, przy projektowaniu tego układu bawiłem się świetnie. Mam nadzieję, że już niedługo wrócę do Was z czymś znacznie ciekawszym i rozpisanym już tak, jak na inżyniera przystało! Tymczasem spokojnych i udanych wakacji!

image.thumb.png.914b39428e1fbeaa1e6590ed0faac4c4.png

• Lubię! 1
12 minut temu, CyberGhostPL napisał:

Ciekawe jest też to, że na obudowie baterii ewidentnie nadrukowane jest 850 mAh, a w moich testach wyszło, że ogniwo ma maksymalną realną pojemność w okolicach ~500 mAh.

Zależy jak to mierzyłeś.

3 godziny temu, orb777 napisał:

Zależy jak to mierzyłeś.

W testach, zakładając ze wzoru na czas działania t = Q / I, wychodziło mi: t = 850 mAh / 85 mA = ~10h. Ale jest to wynik czysto idealny. Za każdym razem to się troszkę zmieniało, bo było szarpnięcie prądem przez czujniki, było też trochę uśpienia. Do tego w przybliżeniu założyłem sobie, że generalnie to chińskie ogniwo realnie ma sprawność (pojemność) na poziomie ok. 60% tego, co nadrukował producent, co by się idealnie pokrywało z moimi wynikami rzędu 500 mAh.

Oczywiście biorę pod uwagę, że mogę czegoś w tym wszystkim jeszcze do końca nie rozumieć, ale jednak nawet jak na takie wyniki, ja jestem mega zadowolony! Być może zgłębianie wiedzy na temat optymalizacji energetycznej pozwoli mi w przyszłości bić osobiste rekordy wytrzymałości sprzętu na baterii.

(edytowany)

@CyberGhostPL, na myśli miałem do jakiego poziomu napięcia rozładowałeś. Specyfikacja akumulatora opisuje co dokładnie oznacza napis "850 mAh", tj. Vmin/max & określony prąd rozładowania. U ciebie prąd jest mały, ale o V min/max nic nie wspominasz. W lepszych specyfikacjach, np. u sony/murata są nawet wykresy przedstawiające degradację pojemności w odniesieniu do pełnych cykli rozładowania/ładowania. Weź też pod uwagę efekt samorozładowywania się ogniwa, twoje "pierwszej świeżości" już nie jest. W e-fajku łatwego żywota nie ma ze względu na prąd rozładowania grzałki.

Większych ogniw 18650 mam sporo, obserwuję różne etapy ich życia, łącznie z wyciekiem elektrolitu. Nie każdy wie, że "popuszcza" kiedy gazuje i np. nagle okazuje się być "martwe" (0V). Pod plusem jest blaszka, która rozłącza obwód, można ją wcisnąć spinaczem biurowym. Ogniwo nadal daje się naładować, ale "na własną odpowiedzialność".

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...