Skocz do zawartości

Drukarka 3D dla jedenastolatka do 2500 zł?

Pomocna odpowiedź

@emimujevic nowsza to P2S Combo z kolorowym wyświetlaczem i ogólnie odświeżoną konstrukcją. Jeśli możesz zwiększyć budżet to warto, bo jest to urządzenie, które na pewno będzie służyło dobrze i da się je też bez problemu sprzedać dalej.

3 minuty temu, Treker napisał:

tylko materiały do druku (filamenty)

W przypadku zabudowanych konstrukcji (P1S, P2S, X1, X1C) mogę polecić filamenty ProfessionalLab (do dostania na znanym pomarańczowym portalu aukcyjnym), są znacznie tańsze i całkiem dobrej jakości. Jedyny mankament to brak automatycznego rozpoznawania w AMS, ale to kwestia kilku sekund, by ręcznie przestawić informacje o materiale 😉 

W sumie do większości rzeczy AMS jest zbędny, jego zaletą jest tylko to, że filament nie jest zakurzony (i wilgotny, o ile pilnuje się wymiany żelu absorbującego wilgoć, u mnie drukarka stoi w pomieszczeniu, które jest wyjątkowo suche, więc to zazwyczaj olewam, a wydruki i tak wychodzą całkiem dobrej jakości).

Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś zaczyna to pierwsze filamenty powinien mieć od producenta, bo można uniknąć kilku problemów. Wbudowane NFC ułatwia przygodę na początku. Później można eksperymentować 🙂

5 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

W sumie do większości rzeczy AMS jest zbędny, jego zaletą jest tylko to, że filament nie jest zakurzony

Tutaj się nie zgodzę, bo przy druku wielokolorowym ciężko bez niego coś zdziałać. Nawet, jeśli nie drukuje się z wielu kolorów to ja cenię sobie wygodę, że nie muszę ręcznie wymieniać filamentów, gdy chce zmienić kolor itd. Tylko wybieram w aplikacji, który chce i klikam drukuj. To dla mnie największa zaleta ➕

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...