Skocz do zawartości

Co sądzicie o płytkach (modułach) luckfox (Rockchip), korzysta ktoś?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć,

do tej pory interesowałem się głównie maliną i płytkami ESP32, ale zajrzałem do netu żeby poczytać o ESP32-S31 (nowa, dość rozbudowana zabawka) i skacząc ze strony na stronę natrafiłem na płytki luckfox, które mogą być dla maliny i ESP32 ciekawą konkurencją (nie wiem tylko jak wypada wielkość community i liczba projektów).

Płytki luckfox (na układach rockchip) mają mocne procki i sporo bajerów, przykładowo podstawowe pico i pico mini (poniżej 50 zł) są bez komunikacji WiFi / BL, ale mają np stosunkowo mocne procki ( Cortex A7 taktowany 1.2GHz !!), plus USB-C, sporo wejść w tym CSI na kamerę oraz moduł NPU o wydajności 0.5 TOPS pod AI. Dość ciekawe. Działają pod kontrolą Linux Embedded (np. buildroot / Ubuntu 22).

Korzysta ktoś? Jak je oceniacie?

Na Alledrogo oba maluchy za 5 dych:

https://allegro.pl/produkt/mikrokomputer-elektroweb-luckfox-pico-64mb-ram-npu-0-5-tops-linux-usb-c-a4caf85d-0743-4d41-96ff-4dce71b9743c

Edytowano przez LeciZNamiPilot
  • Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Jasne. Kupiłem je miesiąc temu, na razie leżą na regale. Ale idą do nich kamerki i niedługo będę coś montował. Na razie za dużo nie jestem w stanie napisać - płytka jak płytka 🙂 Dopiero jak się nimi pobawię, to opiszę swoje spostrzeżenia.

(edytowany)

BTW. Te płytki   przez miesiąc zdrożały dwukrotnie! Żałuje, że nie kupiłem więcej, pohandlował bym nimi na bazarze.

Miałem dużo "luck" że kupiłem luckfox przed podwyższką cen, wyczytałem, że są kłopoty z ich dostępnością. Rynek je wysysa. Jak dojdą kamerki, to wrzucę tu swoją "recenzje".

Edytowano przez LeciZNamiPilot

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...