Skocz do zawartości

Pochwal się nad czym właśnie pracujesz! Wspólny mini-worklog

Pomocna odpowiedź

@Mechano Wydaje mi się, że schematy do TS100 i TS80 nie są oficjalnie udostępnione, ponieważ również nie udało mi się niczego znaleźć w oficjalnych źródłach. Nie wykluczam jednak opcji, że po prostu nie umiem tego znaleźć. Może ktoś na własną rękę odtworzył schemat i umieścił gdzieś w internecie, ale to tylko moje luźne rozważania.
@Sabre Zgadzam się, zapewne jest tak dlatego, że Electronoobs publikuje regularnie co tydzień i brakuje czasu na dopracowanie projektu i testy.

• Lubię! 1
17 godzin temu, crbjsfso napisał:

Zgadzam się, zapewne jest tak dlatego, że Electronoobs publikuje regularnie co tydzień i brakuje czasu na dopracowanie projektu i testy.

On ewidentnie idzie na ilość. Ma to swój urok, ale są pewne granice. Śledzę sporo kanałów i serwisów, bo szukam tematów na ciekawe newsy na bloga. Jego projekty są pod tym względem unikatowe... często już po jednym zdjęciu wiadomo, że to on jest autorem danego DIY (czasami niedoróbki aż kłują w oczy). Jeden plus, że Electronoobs wcale się z tym nie kryje 😉

• Lubię! 1

@Impacter witam na forum! Przeniosłem Twój post tutaj, aby więcej osób go zauważyło 😉

Gratuluję ciekawej konstrukcji, masz zdjęcie jakiegoś przykładowego rysunku z tego urządzenia?

@Impacter miałem na myśli efekty pracy urządzenia, czyli rysunki, które powstały przy użyciu tego "długopisu" 😉 Ale oczywiście takie schematy też są mile widziane - na pewno ktoś skorzysta.

• Lubię! 1
(edytowany)

Może i nie ma się czym chwalić ale chcę pokazać Wam moje dzieło. Jest to troszkę przekombinowany wyciąg z filtrem węglowym do lutowania. Wyciąg i elementy dodatkowe zostały wydrukowane na drukarce 3D z PLA (jak zawsze podziękowania dla Piotrka 😀 ). Tunel składa się z 2 identycznych połówek sklejonych taśmą malarską bo nie miałem pomysłu chwilowo na połączenie tych 2 elementów. W środku w miejscu klejenia są wstawione 2 warstwy uniwersalnego filtra węglowego. Na początku jest wiatrak 50mm za wiatrakiem są te łopatki, których celem miało być prostowanie strumienia powietrza, aby zwiększyć ciąg. Ten wiatrak wciąga powietrze, później za łopatami są 2 filtry i kolejny wiatrak wydmuchujący powietrze również z takim zestawem łopat. Myślałem, że te wiatraki nie dadzą rady przepchnąć powietrza przez 2 filtry, ale okazało się, że wszystko działa idealnie. Wyciąg umiejscowiony nawet do 5-7 cm od lutownicy bez problemu wciąga dym powstający podczas lutowania. A teraz najważniejsze :

3.thumb.jpg.4ccaa16b845b9c7df24423df8f556725.jpg2.thumb.jpg.bcebd6d64b405dc6a60fea6dd3b49e8d.jpg4.thumb.jpg.921a5feb17bbf852e9a1094b9d45a1ee.jpg

5.thumb.jpg.0adf089a9be86d1e2dcc01da1e4ae382.jpg6.thumb.jpg.9ff4da69b47fe931c6d25d79980e3c62.jpg

Edytowano przez Sabre
  • Lubię! 2

@Sabre szacun, że chciałoby Ci się to projektować! Ja bym postawił wentylator, przykleił filtr taśmą i tyle (lub kupiłbym gotowy wyciąg) 😄 W czym robiony model?

2 godziny temu, Treker napisał:

@Sabre szacun, że chciałoby Ci się to projektować! Ja bym postawił wentylator, przykleił filtr taśmą i tyle (lub kupiłbym gotowy wyciąg) 😄 W czym robiony model?

@Treker projektowanie tych łopatek to była masakra, pierwszy raz projektowałem coś tak skomplikowanego w Fusion 360. Miałem dosłownie około 10 podejść przez kilka godzin, bo zawsze coś nie pasowało, albo profil łopat był za krótki. Wiem, ze poszalałem i dałoby się do zrobić prościej, ale chciałem też przetestować to prostowanie strug powietrza za wiatrakiem. Widziałem coś takiego w wiatrakach Noctua i chciałem to sprawdzić dla tak małego wiatraczka. Na pewno coś to daje bo powietrze po przejściu przez te łopatki jest bardziej ukierunkowane, strumień jest bardziej zwężony, widziałem to gdy wiatrak dmuchał mi na firankę w tej samej odległości od niej z tymi dodatkowymi łopatami i bez nich. Więc coś jest na rzeczy 😀

1 godzinę temu, Chumanista napisał:

Kiedy deadline za rogiem moduły ratują skórę.

IMG_20191023_215348.jpg

@Chumanista  Na jakie zawody się szykujesz?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...