Skocz do zawartości

Przetwornica buck/boost na tl494 (asynchroniczna odwracajaca)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam panowie, troszke rad potrzebuje przy budowie przetwornicy z tytulu...mam taki schemat jak ponizej tylko chcialbym wywalic wzmacniacz i dac zwykwy dzielnik z potencjometrem tylko zastanawia mnie czy tam obie masy to ten sam potencjal i czy dzielnik zadziala...🤔

TL494-Buck-Boost-Converter-Circuit-Diagram.thumb.jpg.7c098b5def7733198ad60b4a2b1f2404.jpg

druga sprawa czy moge podlaczyc kolektory wyjsciowe do vcc, a emiterow uzyc jako wyjscia zeby nie miec odwroconej fazy?

u siebie i tak dalbym driver mosfetow, ale najpierw chcialbym to zlutowac na pajaka i sprawdzic (juz to zrobilem na stykowce ale niestety nie dziala)

link do schematu... https://circuitdigest.com/electronic-circuits/high-power-inverting-buck-boost-converter-circuit-design-with-tl494

Ten układ z mosfetem jest błędny, bo przy braku sterowania będzie on otwarty przez rezystor R10. Sterowanie od strony emiterów (WE) jest możliwe ale chyba nie praktyczne, zobacz część schematu przetwornicy nad którą aktualnie pracuję, może coś wymyślisz:
chrome_sbg7cvLvKR.thumb.png.7709b14b912bd03f8fd04869b65b1830.png

Dodanie jednego tranzystora to zerowy koszt a masz spokój

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
36 minut temu, _LM_ napisał:

Ten układ z mosfetem jest błędny, bo przy braku sterowania będzie on otwarty przez rezystor R10. 

A no tak...nie zwróciłem uwagi 👍 powiedz mi jeszcze jak wiesz czy mogę dać sam dzielnik na wyjściu przetwornicy jako fb? Gadałem coś z chatem i mi mówił że potencjały obu mas są te same więc powinno działać, ale ja się nie znam i nie chcę rzeźbić na darmo, bo tak jak wspomniałem jest to przetwornica odwracająca , więc masy jako tako nie są połączone 

Edytowano przez farmaceuta

Tego nie wiem, tj: no musiałbym przeanalizować.. w każdym razie 494 ma wyprowadzone oba wejścia komparatorów co umożliwia niemal dowolną konfigurację. 

• Pomogłeś! 1

@_LM_ no coś tam poczytałem i nie będzie działało tak jak chcę...ten wzmacniacz na schemacie służy jako shift level czy jakoś tak...

Szkoda bo się nalutowałem😁 no nic, zrobię na razie wersję boost żeby tylko sprawdzić czy pójdzie...

łatwiej chyba na transoptorze to zrobić, albo dowinąć kilka dodatkowych zwoi jako właśnie kontrola napięcia bo prądowo to i tak najlepiej rezystorem szeregowym. 

• Pomogłeś! 1

@_LM_ no właśnie wolałbym uniknąć dodatków żeby sobie nie komplikować, finalnie i tak by to było na PCB z fabryki więc strachu nie ma, ale nie chce mi się tego wszystkiego w pająku robić bo lm358 mam w sop8 i to takie dokładne lutowanie jest...strasznie się nie chce 😅 napewno musi być mosfet typu N, dałbym dodatkowo driver, tylko jeszcze szukam jak to ogarnąć, bo jak rozumiem bootstrap nie będzie chodził bez mosfeta low side?

Niestety drugie podejście nieudane 😭 w całym zakresie potencjometru napięcie wynosi około połowę napięcia zasilania, a na skrajnym max około 24v, vccin ~12v...hehe, już się zniechecilem 😢

No i tak...drugi pająk zrobiłem z podstawką więc mogłem wymieniać układ...takie dziwne rzeczy że np podczas kręcenia potencjometru napięcie referencyjne zmieniało się w zakresie 5.3-5.9v🤔 ale częstotliwość zgodna z wyliczeniem (98khz) 

Inny układ vref miał już stałe około 4.8v, ale tutaj jaja...podczas kręcenia potencjometrem zmieniała się częstotliwość 🤣 od 0 do 300hz, powyżej spłonął dławik, a wcześniej dwa boczniki 100mohm😉 ale co ciekawe napięcie się zmieniało, rosło jak w boost...no takie dżezy że szok...spróbuję jeszcze na innych układach bo mam kilka sztuk, przyczym wydaje mi się że same układy są tandetne, (chińskie podróbki) 

Dodam że na różnych układach były różne napięcia na nóżce 2 (tej od stałego dzielnika) powinno to być połowa bo taki dzielnik dałem ale jakoś do tego nie doszło....dodatkowo z tego co rozumiem napięcie na nóżce 1 (feedback) powinno być zbliżone do nóżki 2 a tu lipa...he 

Może uda mi się znaleźć stara płytę z ATX to będę miał pewny układ 

Ok, po głębszej analizie wyszło na to że schemat z pierwszego posta będzie dość "skomplikowany" jak na taką przetwornicę, a jeszcze dochodzi kontrola prądu której nie da się zrobić od tak na boczniku i mierzyć względem masy bo te potencjały są przesunięte czy jakoś tak...jako radę otrzymałem wskazówkę żeby użyć dedykowanego wzmacniacza current sense, i nawet się rozglądałem, cena w porządku (ina180) ale to kolejny układ który może mnie wykiwać już na etapie schematu (jeśli coś tam nie dopracuje) 

Jak to u mnie bywa, koncepcja musi się zmienić 140 razy i teraz skupiłem się na schemacie poniżej...trzeba nawijać "podwójny" dławik, ale to i tak dużo prostsze niż wzmacniacze zewnętrzne... potrzebuję tylko troszkę zrozumieć zasadę działania feedbacku na transoptorze (w czym mam nadzieję że mi pomożecie 😇) już doczytałem że to nie chodzi czysto 0/1, tylko w pewnym zakresie prądu diody tranzystor chodzi analogowo co generalnie rozumiem i ma sens w przypadku sterowania wzmacniacza błędu, ale wolę żebyście mi to jeszcze trochę objaśnili czy to będzie (teoretycznie) działać 🤔 wyczytałem też coś że lepszym rozwiązaniem by było dodanie stabilnego zasilania diody transoptora na tl431 ale nie wiem już jak to ugryźć i czy korzyść będzie adekwatna do komplikowania układu...

TL494CCCVCircuit_page-0001.thumb.jpg.595cc7f09b8871ac9eab4f81fdd22f66.jpg

Wywołuje do tablicy (żeby nie gadali że nie widzieli 😁) @_LM_ @jand @H1M4W4R1 (oczywiście w wolnej chwili!😇)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...